Medena pita

Nobenega dvoma ni, da je medena pita ena izmed tistih klasičnih sladic, ki nas vedno znova navduši s svojo preprosto sestavo, a bogatim okusom. Recept za medeno pito je popoln primer tega, kako lahko s samo nekaj običajnimi sestavinami ustvarimo izjemno okusno in zadovoljujočo sladico.

Za pripravo medene pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 100 g medu, 70 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 150 g masla, 4 žlice mleka, 1 jajce, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, ščep soli; za kremo: 0,5 l mleka, 100 g moke, 170 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinica polovice limone, 200 g masla.

Priprava testa: Skupaj zmešamo vse sestavine in zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik. Po tem času ga razdelimo na štiri enake dele ter vsak del razvaljamo v tanek pravokotnik (približno 3 mm debelo) ter ga prestavimo na pekač. Pomagamo si lahko tako, da testo valjamo med dvema listoma peki papirja. Vsak del testa pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 15 minut oz. do zlatorumene barve.

Priprava kreme: Skupaj zmešamo moko in 2 dl mleka v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo ter vanj raztopimo sladkor in vaniljev sladkor. V vrelo mleko vlijemo mešanico moke z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da se vse skupaj zgosti. Nato pokrijemo s folijo za živilo, tako da se folija dotika zgornje plasti. Posebej stepemo maslo. Nato v to zmes dodamo še ohlajeno kremo iz mleka in moke ter limonino lupinico. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Kremo razdelimo na tri enake dele.

Sestavljanje pite: Vzamemo plast testa in jo enakomerno premažemo z eno tretjino kreme. Nanj položimo drugo plast testa in ponovno premažemo s tretjino kreme. Ponovimo še s tretjim delom testa in preostankom kreme. Zaključimo z zadnjo plastjo testa. Pito postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi, ter jo nato narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 25. oktober 2007 / 07:00

Ne uvajamo zasebnih lovišč

"S spremembami zakona o divjadi in lovstvu ne uvajamo zasebnih lovišč niti ne ukinjamo lovske zveze," odgovarja minister Iztok Jarc na nekatere pomisleke in kritike.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 28. januar 2021 / 17:08

Veliko je skrbnih lastnikov gozdov

Zavod za gozdove Slovenije vsako leto podeli priznanja najbolj skrbnim lastnikom gozdov. Z Gorenjskega so priznanje za lansko leto prejeli Mojca Dijak Grmek s Koprivnika v Bohinju, Branko Kavčič iz Dr...

Gorenjska / četrtek, 28. januar 2021 / 17:02

Vrtci in šole na Gorenjskem ostajajo odprti ...

... a šole še naprej le za učence od prvega do vključno tretjega razreda. Po oceni prof. dr. Bojane Beović je bilo pri nas s koronavirusom verjetno že okuženih od petsto do šeststo tisoč ljudi.

Kranj / četrtek, 28. januar 2021 / 16:51

Prijazen dom mamicam z otroki

Pred desetimi leti so na Jesenicah v okviru Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske odprli prvi materinski dom na Gorenjskem. Junija 2017 se je ta preselil v Kranj.

Slovenija / četrtek, 28. januar 2021 / 16:50

Cepljenje – dragulj sodobne medicine

Če se bo cepilo zadosti prebivalcev Zemlje, so strokovnjaki prepričani, da bodo prav vakcine odločilno zatrle tudi najnovejšo nadlogo, ki jo je povzročil virus, imenovan SARS-CoV-2.

Razvedrilo / četrtek, 28. januar 2021 / 16:37

Nagrajence razglasili po spletu

Kljub za gostince turbulentnemu letu 2020, ki se kar noče končati, so inšpektorji Gault&Millau Slovenija uspeli opraviti obiske restavracij in popularnih zbirališč ter s tem zagotoviti izdajo v...