Medena pita

Nobenega dvoma ni, da je medena pita ena izmed tistih klasičnih sladic, ki nas vedno znova navduši s svojo preprosto sestavo, a bogatim okusom. Recept za medeno pito je popoln primer tega, kako lahko s samo nekaj običajnimi sestavinami ustvarimo izjemno okusno in zadovoljujočo sladico.

Za pripravo medene pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 100 g medu, 70 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 150 g masla, 4 žlice mleka, 1 jajce, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, ščep soli; za kremo: 0,5 l mleka, 100 g moke, 170 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinica polovice limone, 200 g masla.

Priprava testa: Skupaj zmešamo vse sestavine in zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik. Po tem času ga razdelimo na štiri enake dele ter vsak del razvaljamo v tanek pravokotnik (približno 3 mm debelo) ter ga prestavimo na pekač. Pomagamo si lahko tako, da testo valjamo med dvema listoma peki papirja. Vsak del testa pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 15 minut oz. do zlatorumene barve.

Priprava kreme: Skupaj zmešamo moko in 2 dl mleka v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo ter vanj raztopimo sladkor in vaniljev sladkor. V vrelo mleko vlijemo mešanico moke z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da se vse skupaj zgosti. Nato pokrijemo s folijo za živilo, tako da se folija dotika zgornje plasti. Posebej stepemo maslo. Nato v to zmes dodamo še ohlajeno kremo iz mleka in moke ter limonino lupinico. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Kremo razdelimo na tri enake dele.

Sestavljanje pite: Vzamemo plast testa in jo enakomerno premažemo z eno tretjino kreme. Nanj položimo drugo plast testa in ponovno premažemo s tretjino kreme. Ponovimo še s tretjim delom testa in preostankom kreme. Zaključimo z zadnjo plastjo testa. Pito postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi, ter jo nato narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 24. november 2006 / 06:00

Brnik postaja UPS "okno na Balkan"

UPS je vzpostavil dnevno tovorno letalsko povezavo med Koelnom in Brnikom za naraščajoči promet proti Balkanu in Jugovzhodni Evropi.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Radarske kontrole kljub stavki

Kranj - Prometni policisti bodo tudi v času stavke izvajali meritve hitrosti z radarjem, ki je nameščen v belem Reaultu Kangoo. Danes popoldne bodo na prehitre voznike prežali na...

Bohinj / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Kampanja tudi z nizkimi udarci

Zadnje dni pred volitvami se stopnjuje volilna kampanja, v kateri ne manjka niti nizkih udarcev.

Kultura / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Troje oči, ena Loka

Danes bodo ob 19. uri v Mali razstavni galeriji Občine Škofja Loka odprli razstavo s pomenljivim naslovom Foto 3, treh mladih fotografinj, ki domačo Škofjo Loko vidijo ..., vsaka na svoj način.

Kronika / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Največ zanimanja za droge

Kranj - V soboto je v Mercator centru v Kranju potekala preventivna akcija Z glavo na zabavo, ki jo je organizirala Fundacija Z glavo na zabavo. Njen namen je promocija zdravega...

GG Plus / torek, 5. oktober 2010 / 07:00

Sončna ura Marije Žagar in Borisa Pahorja

Marija Žagar, profesorica slovenščine na Gimnaziji Kranj, in pisatelj Boris Pahor sta si 35 let (1961-1996) pisala pisma. Letos so izšla v knjigi z naslovom Sončna ura in dobili smo pravi "roman v pis...