Medena pita

Nobenega dvoma ni, da je medena pita ena izmed tistih klasičnih sladic, ki nas vedno znova navduši s svojo preprosto sestavo, a bogatim okusom. Recept za medeno pito je popoln primer tega, kako lahko s samo nekaj običajnimi sestavinami ustvarimo izjemno okusno in zadovoljujočo sladico.

Za pripravo medene pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 100 g medu, 70 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 150 g masla, 4 žlice mleka, 1 jajce, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, ščep soli; za kremo: 0,5 l mleka, 100 g moke, 170 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinica polovice limone, 200 g masla.

Priprava testa: Skupaj zmešamo vse sestavine in zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik. Po tem času ga razdelimo na štiri enake dele ter vsak del razvaljamo v tanek pravokotnik (približno 3 mm debelo) ter ga prestavimo na pekač. Pomagamo si lahko tako, da testo valjamo med dvema listoma peki papirja. Vsak del testa pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 15 minut oz. do zlatorumene barve.

Priprava kreme: Skupaj zmešamo moko in 2 dl mleka v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo ter vanj raztopimo sladkor in vaniljev sladkor. V vrelo mleko vlijemo mešanico moke z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da se vse skupaj zgosti. Nato pokrijemo s folijo za živilo, tako da se folija dotika zgornje plasti. Posebej stepemo maslo. Nato v to zmes dodamo še ohlajeno kremo iz mleka in moke ter limonino lupinico. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Kremo razdelimo na tri enake dele.

Sestavljanje pite: Vzamemo plast testa in jo enakomerno premažemo z eno tretjino kreme. Nanj položimo drugo plast testa in ponovno premažemo s tretjino kreme. Ponovimo še s tretjim delom testa in preostankom kreme. Zaključimo z zadnjo plastjo testa. Pito postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi, ter jo nato narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 4. januar 2008 / 07:00

Vesna Fabjan 12. v Asiagu

Turneja Tour de Ski za smučarske tekače se je danes nadaljevala v Asiagu v Italiji. Šesta izmed skupno osmih tekem je bila šprint v prosti tehniki.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 26. april 2024 / 16:23

SIJ med peščico jeklarjev s certifikatom

Ljubljana – Skupina SIJ je prejela certifikat ResponsibleSteel, s čimer se je uvrstila med le 13 jeklarskih podjetij, ki se ponašajo s tem certifikatom. Standard temelji na dvanajstih načelih, ki v...

Kronika / petek, 26. april 2024 / 16:23

Tri tisoč prehitrih

Kranj – V preventivni akciji za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, ki je potekala prejšnji teden, so slovenski policisti v poostrenih nadzorih ugotovili skupno 3008 prekoračitev, od tega 441 na...

Nasveti / petek, 26. april 2024 / 16:22

Tretjine življenja

V prvi tretjini smo s starši. Najprej biološko in fizično. To je opaziti. Rastemo, se razvijamo in izobražujemo in se (nehote) pripravljamo na samostojno življenje. Starši nam omogočajo otroštvo, k...

Tržič / petek, 26. april 2024 / 16:22

Degradirana območja so priložnost

Da je oživitev degradiranih območij pravzaprav neke vrste recikliranje, je prepričan župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič. Podobno razmišlja tudi tržiški župan Peter Miklič, ki pravi, da je akti...

Šport / petek, 26. april 2024 / 16:21

Srebro za košarkarice Triglava

Kranj – S tretjo tekmo finala se je v Celju končalo letošnje državno prvenstvo v prvi SKL za košarkarice. V finalu sta se merili ekipi kranjskega Triglava in Cinkarne Celje, na vseh treh tekmah pa...