Pod mentorstvom Igorja Jagodica (Restavracija Strelec) sta ustvarjala Lejla Avmedoski in Žiga Lovko s Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana. Pripravljala sta sirov in mesni burek. / Foto: Primož Pičulin

Dva dni veselja ...

... za ljubitelje smučanja in kulinarike se je začelo z Gourmet Cupom Ljubljana na Krvavcu prvi ponedeljek v marcu, naslednji dan pa so organizatorji izpeljali še Gourmet Večerjo na zajli.

Ponedeljkov Gourmet Cup Ljubljana – letošnji je bil že osmi po vrsti – je pritegnil rekordno število udeležencev, prišli so številni kuharski mojstri, gostinci, vinarji in dobavitelji. Dan se je začel z bogatim Gourmet zajtrkom, potem sta sledila žreb startnih številk in tekma za Gourmet pokal, kjer se je 97 smučarjev in deskarjev v šestih kategorijah potegovalo za najvišje stopničke. Tekmo je odprl direktor RTC Krvavec Jani Janša, kot predtekmovalec pa se je na progo podal nekdanji profesionalni smučar prostega sloga Filip Flisar, ki je na cilj prismučal kar vzvratno. Skupno je bil najhitrejši Luka Pančur (Arona kreativa), ki si je tako prismučal nepozabno poletno doživetje za dve osebi na Krvavcu, medtem ko je najhitrejši med gostinkami in gostinci, Tadej Prebil (Kavarna Lunca), prejel triletni najem profesionalnega pomivalnega stroja in enoletni najem profesionalnega ledomata. Med vinarji je slavil Domen Jaunik (Vina Jaunik, Limbuš), med deskarji Krištof Orešnik (Grič, Šentjošt nad Horjulom), pri gostinkah pa je bila na prvem mestu Helena Žerovnik (Hotel Planinka, Ljubno ob Savinji), med ženskami skupno pa Hana Stevič iz Hiše čokolade Molinet iz Krope.

Slovenska ulična prehrana

Tudi letos so bili na prireditvi pozornosti deležni mladi talenti z gostinskih šol, ki so pod mentorstvom priznanih kuharskih mojstrov navduševali s svojimi ustvarjalnimi jedmi na temo slovenski street food oziroma slovenska ulična prehrana. Tako smo lahko okušali vse od kuhane govedine s kruhovo rolado, hrenom in vinsko omako do rateških Kocovih krapov s karameliziranimi lešniki, rženega kruha s kranjsko klobaso in kislim zeljem, t. i. sirovega bureka s precej dodanimi in zanimivimi sestavinami, govejega burgerja, zapečene potrebušine z ocvirkovim briošem, pikantnim čatnijem in ajdovim cmočkom. Vse ljubitelje z res prefinjenim okusom sta z dodatno animacijo razvajala Johann Schlag, finski šampion v odpiranju ostrig, ki je pripravljal sveže ostrige, in Helmut Schlader, ki je postregel najboljši jesetrov kaviar izpod avstrijskih gora.

Tradicionalni dogodek je organiziralo podjetje Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s partnerji dogodka Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Hišo dobrih vin Koželj.

Druženje na snegu je popestrilo nepričakovano glasbeno presenečenje: udeležence sta kar na strehi objekta Plaže Krvavec presenetila člana zasedbe Retro bend s smučarskim hitom Cik Cak, apres ski zabavo pa je zaključil priljubljeni slovenski pevec in kitarist Samuel Lucas, ki je skupaj s skupino poskrbel za nepozaben zaključek večera.

Večerja na zajli z Luko Koširjem

V torek pa je na Gourmet Večerji na zajli prisotne razvajal gostujoči ljubljanski kuharski mojster, prejemnik Michelinove zvezdice in zelene zvezdice Luka Košir iz restavracije Grič. Gostje so tokat okušali sodobne okuse Ljubljane, za sladico pa je poskrbel Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof, ki je s folklorno skupino iz Cerkelj vsem gostom v koči Sonček na Krvavcu pričaral nepozaben večer.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 24. november 2006 / 06:00

Veliki zmagovalec je Tržičan Klemen

V sredo zvečer so na Kanalu A še zadnjič v tej sezoni dirkali. Tanja in Klemen, finalista resničnostnega šova Dirka, sta vozila finalne kroge.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2015 / 14:41

Sodišče znova uvedlo »prisilko« nad Savo

Ljubljana – Okrožno sodišče v Ljubljani je v sredo sklenilo ustaviti postopek preventivnega prestrukturiranja nad dolžnikom Sava in namesto njega začeti postopek prisilne poravnave. S tem je ugodil...

Razvedrilo / ponedeljek, 21. september 2015 / 14:01

Iz knjige na mizo

Na Brdu pri Kranju so gostili znane kuharske mojstre, ki so ljubitelje kuhanja razveselili z novo kuharsko knjigo. Bili smo tudi na 36. rojstnem dnevu Radia Sora in izboru Miss Slovenije, na katerem s...

Škofja Loka / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:53

Statut bodo ponovno obravnavali

Škofjeloški občinski svetniki so predlog sprememb in dopolnitev občinskega statuta zavrnili in vrnili v ponovno obravnavo.

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:50

Ustavna pritožba zoper sklep o stečaju

Kranj – Družba Garnol iz Kranja, ki je 98-odstotna lastnica družbe T-2 in hkrati tudi ena od njenih upnic, je prejšnji teden na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper sklep Višjega sodišča...

GG Plus / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:45

Šalobarde Alojza Globočnika

Pred časom sem se nasmejal ob opisu značilnosti Slovencev iz ust nekega Afričana. Dejal je, da smo zanimiv narod, ker prav obvladajo jezik samo dva ali trije. Takoj, ko kdo nekaj napiše ali izreče,...