Priznanja za kmečke dobrote
Franc Jakob Pušavec s Hudega je na ocenjevanju za Dobrote slovenskih kmetij prejel pet zlatih priznanj za marmelade, Peter Burger (Burgox) iz Komende pa štiri zlata priznanja za konzervirane vrtnine.
Na ocenjevanju testenin je z izdelki kot edini z Gorenjskega sodeloval Marko Ušeničnik iz Gorenje vasi, ki je dobil tri zlata priznanja – za bio pirine široke rezance, bio mešančke in bio pirine svedre.
Kranj – V okviru priprav na 35. Festival dobrote slovenskih kmetij, ki bo sredi maja na Ptuju, že potekajo ocenjevanja kmečkih prehranskih izdelkov. Za nekatere skupine izdelkov so rezultati že znani.
Na ocenjevanju konzerviranih vrtnin je Peter Burger (Burgox) iz Komende prejel zlata priznanja za kuhano rdečo peso, kislo repo, kislo zelje, kislo zelje s poprom in lovorjem ter srebrno priznanje za vloženo rdečo peso, Klemen Jarc iz Voklega zlato za kislo repo in kislo zelje s poprom, Tim Križnar iz Kranja zlati priznanji za kislo zelje in kislo repo, Petra Potočnik s Hotavelj zlato za zelenjavno žlico ter srebrni za zelenjavno omako in zelenjavno pašteto, Matej Rozman z Jame pa zlati priznanji za beljakovine konoplje in za oluščeno seme konoplje.
Gorenjske gospodinje in kmetje so se izkazali tudi z marmeladami. Franc Jakob Pušavec s Hudega pri Tržiču je dobil zlata priznanja za borovničevo, jagodno, slivovo in marelično marmelado ter za marmelado iz hrušk viljamovk, srebrno priznanje za češnjevo in bronasto za malinovo marmelado, Mojca Smolej iz Kranjske Gore zlato priznanje za ribezovo marmelado, Žiga Frlan iz Predmosta zlato za malinovo marmelado, Bernarda Benet iz Podkorena srebrno priznanje za marmelado iz črnega ribeza in bronasto za malinovo marmelado, Peter Jereb z Račeve srebrno za borovničevo marmelado, Janez Markuta iz Čadovelj pa srebrno priznanje za jagodno marmelado ter bronasti priznanji za borovničevo marmelado ter za mešanico borovničeve in ribezove marmelade.
Kakšen je bil razplet ocenjevanja žganja? Aleš Jerala iz Podbrezij je dobil zlato priznanje za zeliščni liker, njegov sokrajan Janko Jeglič zlato za zeliščnik, Klemen Jeran z Dobena pri Mengšu zlato priznanje za sadjevec in srebrno za viljamovko, Viktor Oblak iz Golega Vrha zlato za žganje, kuhano iz medu, srebrno za tepkovo in bronasto za jabolčno žganje, Dorica Kržišnik z Lancovega zlato za žajbljev liker, Anton Oblak iz Lučin zlato za jabolčno žganje, Bernarda Benet iz Podkorena srebrno za zeliščni liker in Leopold Pogačar iz Zasipa srebrno za tepkovo žganje.
Na ocenjevanju čajev je Matej Rozman z Jame prejel zlati priznanji za konopljin in CBG konopljin čaj, Peter Jereb z Račeve zlato za sadni čaj »sadno zimsko jutro« in Polona Kuhar z Ambroža pod Krvavcem srebrno za zeliščni čaj.