Čufti, pripravljeni v pečici

Večkrat smo že pisali o tem, da nam pečica olajša pripravo jedi ter jih naredi okusnejše. Tudi mesne kroglice ali čufte.

Za pripravo čuftov v pečici potrebujemo: 0,5 kg mletega mešanega mesa, 60 g srednjezrnatega riža, 1 srednjo veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 jajce, 1 šopek peteršilja ali žličko suhega, pol žličke mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici olivnega olja; za omako: 1 žlico sladkorja, 1 žlico olja, 500 g paradižnikove mezge, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico mlete rdeče paprike, sol in poper, vodo ali jušno osnovo, 1 žlico olivnega olja, 2 lovorova lista.

Riž skuhamo do polovice v osoljeni vodi ter ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Čebulo in česen olupimo, ju na drobno nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V posodo stresemo mleto meso, ga posolimo in popopramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem, dodamo jajce, prepraženo čebulo in česen ter odcejen riž. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Iz zmesi oblikujemo srednje velike kroglice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo mesne kroglice, da dobijo zlatorjavo skorjico.

Priprava omake: V posodi segrejemo žlico olja in dodamo sladkor. Ko ta karamelizira, ga posujemo z moko ter mleto rdečo papriko. Prilijemo del paradižnikove mezge in z metlico dobro mešamo. Ko se začne gostiti, prilijemo preostalo paradižnikovo mezgo. Posolimo in popopramo ter prilijemo še približno pol litra vode ali jušne osnove, da dobimo želeno gostoto. Omaka naj bo malenkost bolj redka, saj se bo med peko v pečici še zgostila. V globlji pekač ali v posodo, primerno za peko v pečici, položimo popečene mesne kroglice ter jih prelijemo z omako. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Najprej pečemo 30 do 40 minut, nato pa pekač odkrijemo in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. julij 2008 / 07:00

Poziv k zavarovanju pridelkov

Kmetijsko ministrstvo poziva pridelovalce k zavarovanju posevkov in pridelkov. Vlada bo sofinancirala posek poškodovanega drevja ter gradnjo gozdnih cest in vlak.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Otroški parlament o ljubezni in spolnosti

Kranj - Ljubezen in spolnost je naslov letošnjega, že 19. medobčinskega otroškega parlamenta, ki bo potekal to sredo z začetkom ob 10. uri v prostorih Mestne občine Kranj. Srečan...

Prosti čas / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Dobrodelni februar

Dvajseti rotarijski ples v Ljubljani je razveselil slikarja, filozofa in glasbenika, slovenska prestolnica je bogatejša za azijski pridih, za liposukcijo ne potrebujete vedno kirurškega posega, Samo V...

Kranj / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Konec gorenjskih počitnic

Teden brezskrbnih užitkov na snegu in ledu se je iztekel, na Gorenjsko prihajajo počitnikarji iz osrednje Slovenije.

Kronika / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Jeseničan podlegel hudim ranam

Planina pod Golico - S Policijske uprave Kranj so sporočili, da je danes zgodaj zjutraj v Kliničnem centru v Ljubljani umrl 39-letni Jeseničan, ki je v nedeljo padel z žičnice na...

Kronika / torek, 24. februar 2009 / 07:00

Nesreče

Prehitro v ovinek Goriče - V nedeljo ob 14. uri se je na regionalni cesti pri Goričah hudo ponesrečil 51-letni voznik osebnega vozila. Ko je iz...