Čufti, pripravljeni v pečici

Večkrat smo že pisali o tem, da nam pečica olajša pripravo jedi ter jih naredi okusnejše. Tudi mesne kroglice ali čufte.

Za pripravo čuftov v pečici potrebujemo: 0,5 kg mletega mešanega mesa, 60 g srednjezrnatega riža, 1 srednjo veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 jajce, 1 šopek peteršilja ali žličko suhega, pol žličke mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici olivnega olja; za omako: 1 žlico sladkorja, 1 žlico olja, 500 g paradižnikove mezge, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico mlete rdeče paprike, sol in poper, vodo ali jušno osnovo, 1 žlico olivnega olja, 2 lovorova lista.

Riž skuhamo do polovice v osoljeni vodi ter ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Čebulo in česen olupimo, ju na drobno nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V posodo stresemo mleto meso, ga posolimo in popopramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem, dodamo jajce, prepraženo čebulo in česen ter odcejen riž. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Iz zmesi oblikujemo srednje velike kroglice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo mesne kroglice, da dobijo zlatorjavo skorjico.

Priprava omake: V posodi segrejemo žlico olja in dodamo sladkor. Ko ta karamelizira, ga posujemo z moko ter mleto rdečo papriko. Prilijemo del paradižnikove mezge in z metlico dobro mešamo. Ko se začne gostiti, prilijemo preostalo paradižnikovo mezgo. Posolimo in popopramo ter prilijemo še približno pol litra vode ali jušne osnove, da dobimo želeno gostoto. Omaka naj bo malenkost bolj redka, saj se bo med peko v pečici še zgostila. V globlji pekač ali v posodo, primerno za peko v pečici, položimo popečene mesne kroglice ter jih prelijemo z omako. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Najprej pečemo 30 do 40 minut, nato pa pekač odkrijemo in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 17. maj 2020 / 14:49

Znova brez okužb na Gorenjskem

Včeraj je bil potrjen en nov primer okužbe, ena oseba je umrla. Skupaj je bilo do zdaj v Sloveniji 1466 potrjeno okuženih s covidom-19.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Šola za vrednote in življenje

Komenda - Dobrodelna Ustanova Petra Pavla Glavarja je konec minulega tedna pripravila že 4. Šolo za vrednote in življenje, ki bo tudi letos potekala pet petkov vse do sredine dec...

Nasveti / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Repino srce

Zadnjič smo o repi že rekli enih par, pa vendar nič takega, kar bi morebiti najraje slišali - kako si z repo utrjujemo in krepimo zdravje. Tokrat bomo torej govorili o repini zdravilnosti, repinem bis...

Kamnik / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Kamniška Bistrica bo Pravljična dežela

Kamnik - Na Agenciji za turizem in podjetništvo Kamnik s priznano slovensko pravljičarko Ireno Cerar pripravljajo projekt Pravljična dežela v Kamniški Bistrici, s katerim bodo na...

Zanimivosti / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Za novo dvorano in obnovo mostu

Ob urejanju prostorov kulturnega doma še niso zgradili nove dvorane. Prebivalce Hrušice smo vprašali, kako nujno Hrušica potrebuje novo dvorano in kako nujna je obnova mostu čez Savo. Potekajo po...

GG Plus / sreda, 9. november 2011 / 07:00

Pisarna v idiličnem okolju

V Potočah pri Preddvoru si je priljubljena voditeljica Radia Sora, moderatorka in organizatorka prireditev Saša Pivk Avsec uredila domačo pisarno. Prostori so domačni, najbolj pa pritegne čudovit razg...