Čebelarji zaskrbljeni zaradi tople zime

Brdo pri Lukovici – Izjemno topel začetek leta je v naravi spodbudil razvoj prvih znanilcev pomladi in tudi že rastlin, ki so se v preteklih letih začele razvijati šele ob koncu marca. Tako zgodnjega in intenzivnega razvoja rastlin, kakršen je letos, doslej še ni bilo, ugotavljajo čebelarji, ki so zaskrbljeni, kako bodo ob takšnem nadaljevanju razvoja rastlin lahko čebelam zagotovili pašo in kako bodo čebele v takšnih razmerah lahko preživele. V Čebelarski zvezi Slovenije so že lani pripravili strategijo prilagajanja čebelarstva na podnebne spremembe, za ohranitev čebel in čebelarstva pa predlagajo vladi sprejetje dveh ukrepov: zagotovitev finančne podpore čebelarjem za vsako čebeljo družino, vpisano v centralni register čebelnjakov, kot nadomestilo za opraševalni »servis« rastlin v naravi in zagotovitev sistemske pomoči čebelarjem, ki se preživljajo s čebelarstvom, ob naravnih nesrečah (pozeba, suša, toča). S predlogom za sprejetje teh ukrepov bodo seznanili predsednika vlade, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in vse poslanske skupine državnega zbora.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 11. november 2008 / 07:00

Primož je naj martinov kuhar

"Preprosto je najboljše," pravi Primož Arzenšek, ki mu je na trinajstem martinovanju na Pungertu skupaj s pomočnikom Gabrijelom Brodarjem uspelo pripraviti najboljši golaž.

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. september 2015 / 07:00

Izdali so knjigo

Izšla je pripovedka z ilustracijami otrok Kako je nastalo naše mesto Tržič, ki so jo predstavili na prireditvi Kako nam v Tržiču zadiši po starih časih.

Nasveti / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim d...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Firštov golaž

Člani Turističnega društva Kamniška Bistrica so v nedeljo pripravili prvo tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, ene od priljubljenih jedi Okusov Kamnika, in prireditev Halo, na finfranje, s katero s...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Diamantno srce ljubezni

Nedavno, 17. septembra, je minilo natanko šest desetletij, odkar sta si večno zvestobo obljubila Jožica in Martin Zavrl iz Čirč pri Kranju.

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pot do slave

Oktobra v kranjski Cineplexx prihaja nova mojstrovina izjemnega filmskega vizionarja Roberta Zemeckisa: film o francoskem vrvohodcu Philippu Petitu, ki je leta 1974 razpel vrv med stolpa Svetovnega tr...