Čufti, pripravljeni v pečici

Večkrat smo že pisali o tem, da nam pečica olajša pripravo jedi ter jih naredi okusnejše. Tudi mesne kroglice ali čufte.

Za pripravo čuftov v pečici potrebujemo: 0,5 kg mletega mešanega mesa, 60 g srednjezrnatega riža, 1 srednjo veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 jajce, 1 šopek peteršilja ali žličko suhega, pol žličke mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici olivnega olja; za omako: 1 žlico sladkorja, 1 žlico olja, 500 g paradižnikove mezge, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico mlete rdeče paprike, sol in poper, vodo ali jušno osnovo, 1 žlico olivnega olja, 2 lovorova lista.

Riž skuhamo do polovice v osoljeni vodi ter ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Čebulo in česen olupimo, ju na drobno nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V posodo stresemo mleto meso, ga posolimo in popopramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem, dodamo jajce, prepraženo čebulo in česen ter odcejen riž. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Iz zmesi oblikujemo srednje velike kroglice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo mesne kroglice, da dobijo zlatorjavo skorjico.

Priprava omake: V posodi segrejemo žlico olja in dodamo sladkor. Ko ta karamelizira, ga posujemo z moko ter mleto rdečo papriko. Prilijemo del paradižnikove mezge in z metlico dobro mešamo. Ko se začne gostiti, prilijemo preostalo paradižnikovo mezgo. Posolimo in popopramo ter prilijemo še približno pol litra vode ali jušne osnove, da dobimo želeno gostoto. Omaka naj bo malenkost bolj redka, saj se bo med peko v pečici še zgostila. V globlji pekač ali v posodo, primerno za peko v pečici, položimo popečene mesne kroglice ter jih prelijemo z omako. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Najprej pečemo 30 do 40 minut, nato pa pekač odkrijemo in pečemo še 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Zlati spomini na Kranj

Najboljši kranjski spominek za leto 2008 so trije zvezki Zlati spomini avtorjev Aljaža Primožiča in Verene Vidrih Perko.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 23. september 2015 / 15:12

Srečanje rodbine Tavčar

Po šestnajstih letih so se na rodbinskem srečanju zopet srečali potomci Maruše in Martina Tavčar iz Podgore. Kronologija rodbine sega v leto 1768.

Tržič / sreda, 23. september 2015 / 15:09

Odprli cesto v Retnjah

Retnje – V petek sta župan Občine Tržič Borut Sajovic in predsednik Krajevne skupnosti Sebenje Marko Poljanc slovesno odprla novo asfaltirano cesto na relaciji Rentnje–Smuk. Gre za 425 metrov dolgo...

Kultura / sreda, 23. september 2015 / 15:04

Ex tempore Sorica

Sorica – Umetniško društvo Groharjeva hiša in Občina Železniki konec tedna organizirata Ex tempore Sorica 2015. Letos so v goste povabili slikarje slovenske mednarodne Šole za risanje in slikanje (...

Kronika / sreda, 23. september 2015 / 15:00

Kolesarji padli po tleh

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali tudi tri nesreče z udeležbo kolesarjev. Na Mlakarjevi ulici v Kranju je kolesar padel zaradi neprilagojene hitrosti vožnje, bil pa je tudi...

Šport / sreda, 23. september 2015 / 15:00

Ekipa Elana znova najboljša

Locarno – Ekipa Elan Slovenija je imela pred odhodom na zadnje letošnje tekmovanje v Švico zajetno prednost pred tekmeci v skupnem seštevku svetovnega pokala, vendar so naši padalci finale vzeli ze...