Čufti, pripravljeni v pečici
Večkrat smo že pisali o tem, da nam pečica olajša pripravo jedi ter jih naredi okusnejše. Tudi mesne kroglice ali čufte.
Za pripravo čuftov v pečici potrebujemo: 0,5 kg mletega mešanega mesa, 60 g srednjezrnatega riža, 1 srednjo veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 jajce, 1 šopek peteršilja ali žličko suhega, pol žličke mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici olivnega olja; za omako: 1 žlico sladkorja, 1 žlico olja, 500 g paradižnikove mezge, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico mlete rdeče paprike, sol in poper, vodo ali jušno osnovo, 1 žlico olivnega olja, 2 lovorova lista.
Riž skuhamo do polovice v osoljeni vodi ter ga odcedimo in nekoliko ohladimo. Čebulo in česen olupimo, ju na drobno nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V posodo stresemo mleto meso, ga posolimo in popopramo, potresemo z mleto rdečo papriko in peteršiljem, dodamo jajce, prepraženo čebulo in česen ter odcejen riž. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Iz zmesi oblikujemo srednje velike kroglice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo mesne kroglice, da dobijo zlatorjavo skorjico.
Priprava omake: V posodi segrejemo žlico olja in dodamo sladkor. Ko ta karamelizira, ga posujemo z moko ter mleto rdečo papriko. Prilijemo del paradižnikove mezge in z metlico dobro mešamo. Ko se začne gostiti, prilijemo preostalo paradižnikovo mezgo. Posolimo in popopramo ter prilijemo še približno pol litra vode ali jušne osnove, da dobimo želeno gostoto. Omaka naj bo malenkost bolj redka, saj se bo med peko v pečici še zgostila. V globlji pekač ali v posodo, primerno za peko v pečici, položimo popečene mesne kroglice ter jih prelijemo z omako. Pekač pokrijemo in ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Najprej pečemo 30 do 40 minut, nato pa pekač odkrijemo in pečemo še 10 minut.