Testenine s puranom in suhimi jurčki / Foto: Erika Jesenko

Testenine

Testenine pri vseh generacijah veljajo za eno najbolj priljubljenih jedi. Nekateri so sicer mnenja, da niso najbolj hranljiva jed, vendar jih lahko pripravimo tudi na tak način, da bodo prehransko ustrezne ob sočasnem izvrstnem okusu.

Za pripravo testenin s puranom in suhimi jurčki potrebujemo: 400 g pirinih rezancev, 400 g puranjega fileja, 100 g suhih jurčkov, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 žličko karija, 1 šopek peteršilja, 1 dl belega vina, 150 g manj mastne kisle smetane ali grškega jogurta, sol in poper, olivno olje.

Suhe jurčke zalijemo z vrelo vodo in jih namakamo približno 30 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo. V globoki ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popečemo puranje meso, narezano na kocke. Prestavimo jih na krožnik ter pokrijemo, da meso ostane toplo. V isto ponvi, kjer smo pekli purana, prilijemo še malo olivnega olja in na njem prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo kari in namočene suhe jurčke, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, dodamo pečeno meso ter potresemo s peteršiljem. Ponev pokrijemo in kuhamo 10 minut. Po potrebi prilijemo še nekaj vode ali jušne osnove, lahko tudi vode, v kateri so se namakali jurčki. V večji količini osoljene vode kuhamo pirine rezance, dokler niso kuhani »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo.

Za pripravo testenin s teletino in korenjem potrebujemo: 400 g testenin po izbiri, 0,5 kg telečjega stegna, 1 veliko čebulo, 4 korenčke, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, začimbe po okusu (npr. lovorjev list, timijan, rožmarin), sol in poper, olivno olje.

Čebulo sesekljamo, korenje narežemo na tanke trakove. Telečje meso narežemo na trakove, solimo in popramo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo narezano korenje in čebulo, pražimo minuto in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, začinimo s timijanom, lovorjevim listom in rožmarinom ter prilijemo jušno osnovo. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut, da se meso zmehča. V večji količini osoljene vode kuhamo testenine, dokler niso kuhane »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 24. november 2022 / 08:44

Parkeljni treh dežel, odprtje Alpske vasice ...

Podkoren, Kranjska Gora – V petek, 25. novembra, ob 18. uri bo v Podkorenu Ognjeni spektakel, tradicionalno srečanje parkeljnov treh dežel. Kot so sporočili iz Turizma Kranjska Gora, je pr...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 31. januar 2024 / 20:10

Religije sooblikujejo človeško družbo

Rotary klub Tržič Naklo je minuli teden v Pollakovi kajži Tržiškega muzeja pripravil dan odprtih vrat, ki so ga dopolnili s predavanjem dr. Blaža Jezerška o treh svetovnih monoteizmih – judovstvu, krš...

Šport / sreda, 31. januar 2024 / 20:08

Plezanje je zelo priljubljeno

Skoraj štiristo mladih športnih plezalk in plezalcev se je na novi plezalni steni v Škofji Loki minuli konec tedna pomerilo na balvanski tekmi, ki jo je Plezalni klub Škofja Loka pripravil prvič.

Gospodarstvo / sreda, 31. januar 2024 / 20:04

Manjša zaloga in manjši posek

V gozdnogospodarski enoti Jezersko sta se zaradi ujm in podlubnikov zmanjšala tako lesna zaloga kot letni prirastek, zato v zavodu za gozdove za obdobje do leta 2031 predlagajo nižji možni posek.

Kronika / sreda, 31. januar 2024 / 15:30

Tik pred kočo se je usedel in umrl

Radovljica – V soboto dopoldne je v bližini Koče na Dobrči umrl 61-letni pohodnik. Po informacijah policije je hodil po planinski poti proti koči in se malo pred njo usedel na pot ter umrl. Okolišč...

Bled / sreda, 31. januar 2024 / 15:17

Vstopili v jubilejno leto

Triglavski narodni park letos zaznamuje stoto obletnico ustanovitve prvega zavarovanega območja pri nas. Prvi dogodek v sklopu praznovanj je izid priložnostne poštne znamke.