Testenine s puranom in suhimi jurčki / Foto: Erika Jesenko

Testenine

Testenine pri vseh generacijah veljajo za eno najbolj priljubljenih jedi. Nekateri so sicer mnenja, da niso najbolj hranljiva jed, vendar jih lahko pripravimo tudi na tak način, da bodo prehransko ustrezne ob sočasnem izvrstnem okusu.

Za pripravo testenin s puranom in suhimi jurčki potrebujemo: 400 g pirinih rezancev, 400 g puranjega fileja, 100 g suhih jurčkov, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 žličko karija, 1 šopek peteršilja, 1 dl belega vina, 150 g manj mastne kisle smetane ali grškega jogurta, sol in poper, olivno olje.

Suhe jurčke zalijemo z vrelo vodo in jih namakamo približno 30 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo. V globoki ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popečemo puranje meso, narezano na kocke. Prestavimo jih na krožnik ter pokrijemo, da meso ostane toplo. V isto ponvi, kjer smo pekli purana, prilijemo še malo olivnega olja in na njem prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo kari in namočene suhe jurčke, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, dodamo pečeno meso ter potresemo s peteršiljem. Ponev pokrijemo in kuhamo 10 minut. Po potrebi prilijemo še nekaj vode ali jušne osnove, lahko tudi vode, v kateri so se namakali jurčki. V večji količini osoljene vode kuhamo pirine rezance, dokler niso kuhani »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo.

Za pripravo testenin s teletino in korenjem potrebujemo: 400 g testenin po izbiri, 0,5 kg telečjega stegna, 1 veliko čebulo, 4 korenčke, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, začimbe po okusu (npr. lovorjev list, timijan, rožmarin), sol in poper, olivno olje.

Čebulo sesekljamo, korenje narežemo na tanke trakove. Telečje meso narežemo na trakove, solimo in popramo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo narezano korenje in čebulo, pražimo minuto in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, začinimo s timijanom, lovorjevim listom in rožmarinom ter prilijemo jušno osnovo. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut, da se meso zmehča. V večji količini osoljene vode kuhamo testenine, dokler niso kuhane »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 15. maj 2012 / 07:00

Pozdrav elektriki

Opel je tudi na slovenskem trgu predstavil novo Ampero.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 9. april 2014 / 11:53

Ptičje žvrgolenje

Nisem še raziskal vzroka, ampak na našem vrtu ni več ptičjega petja. Je mar še prezgodaj? Gregorjevo je ja že bilo …

Razvedrilo / sreda, 9. april 2014 / 11:43

Tamburice in mandoline

V Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici je bilo 34. srečanje tamburašev in mandolinistov Slovenije, ki ga prireja Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Rekreacija / sreda, 9. april 2014 / 11:24

Prvi tek okoli jezera

Blejsko jezero hoče vsak tekač vsaj enkrat obteči.

Zanimivosti / sreda, 9. april 2014 / 11:21

Pletejo skoraj neprekinjeno

Glasove Muce Copatarice so bile spet pridne, kar nas po vseh letih neutrudnega dela pravzaprav sploh ne preseneča več. Od januarja do aprila 2014 so napletle kar 561 parov copatk, ki so ji...

Slovenija / sreda, 9. april 2014 / 11:19

Bolnik in zdravnik sta partnerja

Tako je po četrtkovi razglasitvi dejal moj družinski zdravnik 2014 Pavel Podlesnik, specialist splošne medicine iz Radovljice.