Testenine s puranom in suhimi jurčki / Foto: Erika Jesenko

Testenine

Testenine pri vseh generacijah veljajo za eno najbolj priljubljenih jedi. Nekateri so sicer mnenja, da niso najbolj hranljiva jed, vendar jih lahko pripravimo tudi na tak način, da bodo prehransko ustrezne ob sočasnem izvrstnem okusu.

Za pripravo testenin s puranom in suhimi jurčki potrebujemo: 400 g pirinih rezancev, 400 g puranjega fileja, 100 g suhih jurčkov, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 žličko karija, 1 šopek peteršilja, 1 dl belega vina, 150 g manj mastne kisle smetane ali grškega jogurta, sol in poper, olivno olje.

Suhe jurčke zalijemo z vrelo vodo in jih namakamo približno 30 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo. V globoki ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popečemo puranje meso, narezano na kocke. Prestavimo jih na krožnik ter pokrijemo, da meso ostane toplo. V isto ponvi, kjer smo pekli purana, prilijemo še malo olivnega olja in na njem prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo kari in namočene suhe jurčke, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, dodamo pečeno meso ter potresemo s peteršiljem. Ponev pokrijemo in kuhamo 10 minut. Po potrebi prilijemo še nekaj vode ali jušne osnove, lahko tudi vode, v kateri so se namakali jurčki. V večji količini osoljene vode kuhamo pirine rezance, dokler niso kuhani »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo.

Za pripravo testenin s teletino in korenjem potrebujemo: 400 g testenin po izbiri, 0,5 kg telečjega stegna, 1 veliko čebulo, 4 korenčke, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, začimbe po okusu (npr. lovorjev list, timijan, rožmarin), sol in poper, olivno olje.

Čebulo sesekljamo, korenje narežemo na tanke trakove. Telečje meso narežemo na trakove, solimo in popramo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo narezano korenje in čebulo, pražimo minuto in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, začinimo s timijanom, lovorjevim listom in rožmarinom ter prilijemo jušno osnovo. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut, da se meso zmehča. V večji količini osoljene vode kuhamo testenine, dokler niso kuhane »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 15. junij 2007 / 07:00

Varnost na kopališčih

Nekaj nasvetov ob začetku poletne kopalne sezone

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 2. avgust 2013 / 15:00

Nov razpis za sofinanciranje čebelarske opreme

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naj bi predvidoma danes, v petek, v uradnem listu objavilo javni razpis za tehnično pomoč čebelarjem. V okviru razpisa bo na razpolago nekaj več...

Kronika / petek, 2. avgust 2013 / 14:21

V zgorelem avtomobilu našli truplo

Jezersko - Na Zgornjem Jezerskem so danes opoldne v zgorelem avtomobilu našli zoglenelo truplo, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Policisti so takoj odšli na kraj in ga zavarovali. P...

GG Plus / petek, 2. avgust 2013 / 12:24

Balkan na Brdu

Brdo je prejšnji četrtek spet doživelo enega svojih zvezdnih trenutkov. Po Bushu in Putinu ga je s svojim obiskom počastil tudi francoski predsednik Hollande. Ob tem so nekateri od naših m...

Šport / petek, 2. avgust 2013 / 12:05

Jutri kolesarska dirka na Uskovnico

Srednja vas v Bohinju - Športno društvo Srednja vas jutri prireja kolesarsko dirko na planino Uskovnico, katere štart bo ob 17. uri na smučišču Senožeta, od koder je do začetka vzpona prib...

Zanimivosti / petek, 2. avgust 2013 / 12:05

Paradižnik: trije so ga jedli za večerjo, a je še ostal

Žiri - Upokojeni policist Vukašin Klisura iz Žirov je velik gurman in na vrtu ob hiši goji paradižnik, papriko, kumarice, feferone in tudi druge vrtnine. Letos je posadil tudi okrog štirid...