Testenine s puranom in suhimi jurčki / Foto: Erika Jesenko

Testenine

Testenine pri vseh generacijah veljajo za eno najbolj priljubljenih jedi. Nekateri so sicer mnenja, da niso najbolj hranljiva jed, vendar jih lahko pripravimo tudi na tak način, da bodo prehransko ustrezne ob sočasnem izvrstnem okusu.

Za pripravo testenin s puranom in suhimi jurčki potrebujemo: 400 g pirinih rezancev, 400 g puranjega fileja, 100 g suhih jurčkov, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 žličko karija, 1 šopek peteršilja, 1 dl belega vina, 150 g manj mastne kisle smetane ali grškega jogurta, sol in poper, olivno olje.

Suhe jurčke zalijemo z vrelo vodo in jih namakamo približno 30 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo. V globoki ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem popečemo puranje meso, narezano na kocke. Prestavimo jih na krožnik ter pokrijemo, da meso ostane toplo. V isto ponvi, kjer smo pekli purana, prilijemo še malo olivnega olja in na njem prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo kari in namočene suhe jurčke, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Zalijemo z belim vinom, in ko ta izhlapi, dodamo pečeno meso ter potresemo s peteršiljem. Ponev pokrijemo in kuhamo 10 minut. Po potrebi prilijemo še nekaj vode ali jušne osnove, lahko tudi vode, v kateri so se namakali jurčki. V večji količini osoljene vode kuhamo pirine rezance, dokler niso kuhani »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako. Nazadnje dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo.

Za pripravo testenin s teletino in korenjem potrebujemo: 400 g testenin po izbiri, 0,5 kg telečjega stegna, 1 veliko čebulo, 4 korenčke, 1 dl belega vina, 2 dl jušne osnove, začimbe po okusu (npr. lovorjev list, timijan, rožmarin), sol in poper, olivno olje.

Čebulo sesekljamo, korenje narežemo na tanke trakove. Telečje meso narežemo na trakove, solimo in popramo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo narezano korenje in čebulo, pražimo minuto in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, začinimo s timijanom, lovorjevim listom in rožmarinom ter prilijemo jušno osnovo. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut, da se meso zmehča. V večji količini osoljene vode kuhamo testenine, dokler niso kuhane »na zob« (al dente). Odcedimo jih ter vmešamo v omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 29. julij 2018 / 13:57

Najboljših 50 restavracij

Vas zanima seznam petdesetih najboljših restavracij tega sveta? To je seznam »50 Best«, ki ga od leta 2002 objavlja britanska revija Restaurant. Letos je prva Osteria Francescana (Modena, Italija), ko...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:41

Množica v Sodobni pokrajini

Letošnji 4. mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU je največji doslej; po sodelujočih umetnikih, razstavljenih delih in, kot kaže, bo tudi obisk razstavišč odličen.

Kranj / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:29

Zaklade Brda še odkrivajo

Grad Brdo in posestvo na Brdu pri Kranju sta bila dolga leta skrita pred očmi javnosti, danes pa so tam poleg slavnih osebnosti zaželeni tudi vsi drugi obiskovalci, ki poleg zgodovinarjev lahko odkriv...

Slovenija / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:25

Biti učitelj vse bolj zahtevna naloga

Ob svetovnem dnevu učiteljev, ki smo ga zaznamovali v ponedeljek, so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podelili letošnje nagrade na področju šolstva. Med nagrajenci je kot edina Gorenj...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:24

Samostan za kulturni spomenik

V Cerkljah si prizadevajo za razglasitev velesovskega samostana in cerkve za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Bled / nedelja, 11. oktober 2015 / 21:22

Večer v družbi rotarijancev

Ob vseslovenskem rotary dnevu odprtih vrat se je v torek zvečer v hotelu Park predstavil tudi Rotary club Bled, ki je najdlje delujoči rotary klub na Gorenjskem.