Kuharska zasedba decembrskega kulinaričnega dogodka, ki ga je ponovno gostil Hotel Bohinj / Foto: Alenka Brun

Ko se Bohinjci družijo …

Zadnji mesec v lanskem letu so v Hotelu Bohinj bohinjski gostinci organizirali prijeten kulinarični dogodek. Njegov namen je bil tako povezovanje gostincev, tistih, ki oddajajo apartmaje, in hotelirjev med seboj kot tudi s tistimi, ki poskrbijo, da lokalne sestavine najdejo pot na bohinjske menije.

Zelo aktivno je tudi Društvo kmečkih žena in deklet v Bohinju, skupaj z restavracijo Hotela Bohinj pa je poskrbelo za pozdrav iz kuhinje, namaz iz belega fižola. Na tokratnem decembrskem druženju je sodelovalo lepo število bohinjskih kuharskih mojstrov in obenem tudi ambasadorjev bohinjske kulinarike. Dogodek je bil sicer namenjen tako druženju kot razvajanju brbončic, pa tudi izmenjavi izkušenj in idej. Za glasbeno kuliso je poskrbel kvartet Klarinetkanje.

Meni je bil šesthoden. Hladna predjed je bila delo ekipe Restavracije Triglav Bohinj. Na krožniku je bila kuhana okisana govedina s čebulno marmelado, hrenovo majonezo in dehidriranim rumenjakom. Sledila je prva od treh toplih predjedi, ki so jo poimenovali juha Bohinjka – iz bohinjske koruze trdinke, pod katero se je tokrat podpisal mladi Marcel Komar (Restavracija – picerija Tripič). Z drugo toplo predjedjo, raviolom s krvavico, krompirjevo peno, okisano repo in ajdovimi kokicami se je predstavila Gostilna pri Hrvatu. Gostom je nekaj besed o krožniku namenil mladi Denis Slamar v družbi sestre Laure, ki je pomagala ekipi v strežbi. Z njoki z bohinjsko skuto in dimljeno postrvjo pa je Restavracija Pri lovcu Art Hotela Kristal zaključila tris toplih predjedi.

Sledila je glavna jed, za katero je poskrbel hotel gostitelj. Postregli so jelenov hrbet, čemažev štrukelj in omako iz jagodičja. Ekipa Gostišča Danica je tokrat prišla na vrsto zadnja. Postregla je sladico: strjenko iz bele čokolade s kakavovim biskvitom, karamelnimi drobljenimi lešniki, Cesarjevo aronijo in gozdnimi sadeži.

Društvu kmečkih žena in deklet v Bohinju pa so ponovno zaupali še »odjavni« grižljaj, kjer seveda ni šlo brez mohantovih piškotov, zraven pa so postregli sadni liker iz aronije. Pri vseh drugih jedeh je prišlo na mizo tudi primerno vino, ki ga je k jedi izbral gostinec sam. Tako smo okušali vse od sivega pinota do laškega rizlinga, malvazije, tudi rumenega muškata.

Vzdušje na dogodku je bilo ne le praznično, temveč izjemno toplo in prijetno, kar pomeni, da Bohinjcem uspeva in se vsako leto bolj povezujejo. Ali pa je bil morda za tako sproščenost »kriv« uvodni pozdrav Klemena Langusa iz Turizma Bohinj, ki je bil že rahlo prežet s pesmijo. Nekaj pozdravnih besed pa je med drugimi gostom namenil tudi Jure Repanšek iz Hotela Bohinj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 25. november 2017 / 11:12

Med fotografsko elito

Fotograf Andrej Tarfila iz Železnikov se je pred dnevi v starodavnem mestu Siena v Italiji na mednarodnem fotografskem natečaju Siena International Photo Awards uspel prebiti med najboljše. Na natečaj...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 17. junij 2021 / 15:50

Prva generacija tekstilnih tehnikov

Pred dnevi so se srečali sošolci iz prve generacije tekstilnih tehnikov, ki je leta 1961 maturirala na novi srednji tekstilni šoli v Kranju.

Radovljica / četrtek, 17. junij 2021 / 15:48

Tudi letos festival Okusi piva

Radovljica – V Radovljici bodo tudi letos v baročnem parku pripravili festival Okusi piva, na katerem se bodo obiskovalci lahko družili z butičnimi pivovarji iz vse Slovenije. Dogodek se bo začel v...

Kronika / četrtek, 17. junij 2021 / 15:46

Znova za Brajnikov memorial

Po letu dni odmora zaradi epidemije covida-19 so organizatorji iz Športnega društva Bled 92 v okolici Bleda, Bohinja in Železnikov pripravili 27. športno tekmovanje Pohod razuma, volje in moči – Brajn...

Gospodarstvo / četrtek, 17. junij 2021 / 15:44

Obnova načrtov

Zavod za gozdove Slovenije je v okviru postopka obnove območnih gozdnogospodarskih in lovskoupravljavskih načrtov za obdobje 2021–2030 maja pripravil delavnico v vsaki območni enoti.

Kranjska Gora / četrtek, 17. junij 2021 / 14:33

Srečanje alpinistov veteranov

Kranjska Gora – V prijetnem vzdušju Koče na Gozdu na Vršiču je pred kratkim potekalo tradicionalno 39. srečanje slovenskih alpinistov veteranov. Tokrat se jih je zbralo petdeset. Prisotne je pozdra...