Družinska tradicija peke kostanja
Čeprav se tudi pri peki kostanja bliža konec sezonskega vrveža, bo stojnica v Kranju, kjer kostanj peče Saledin Bexheti, odprta vse do konca meseca.
Kranj – Kot je povedal, je v peko kostanja vpet pravzaprav že celo življenje. »Gre za družinsko tradicijo, ki traja že nekje 65 let. Peko kostanja sem prevzel po očetu leta 1982. Zdaj pa ga peče tudi že sin,« je pojasnil. Kakovost pečenega kostanja je po njegovem mnenju v veliki meri odvisna od sorte kostanja, načina rezanja ter peke. »Veliko stvari vpliva na dober kostanj. Tudi ogenj mora biti pravilno zakurjen, temperatura prava.« Njegova zavezanost kakovosti in tradiciji je tista, ki ohranja pristen okus in aromo kostanja. Vsako leto se potrudi, da strankam nameni najboljše, kar narava lahko ponudi. »Kostanj je iz Italije, Portugalske, Severne Makedonije. Praktično od vsepovsod, pomembno je le, da je dober.« Kljub mnogim napravicam za rezanje, ki so se pojavile na trgu, se je odločil ostati zvest tradiciji – ročnemu rezanju. Kot je pojasnil, so posebne klešče za rezanje kostanja bolj uporabne za domače namene oziroma ko je kostanja manj. »V tiste klešče je treba dati kostanj, nato stisniti, vzeti ven in ponoviti. V tem času jaz z nožkom narežem že vsaj tri. Klešče niso uporabne, če moraš narezati res veliko kostanja.«
Kljub izzivom, ki jih prinaša sodoben način življenja, je Saledin Bexheti ohranil svojo stojnico kot pravo malo kostanjevo svetišče. »Veliko nam pomeni, ker gre za družinsko zadevo. Delamo z užitkom, se je pa v vseh teh letih veliko spremenilo.« Kot je pojasnil, ga Kranjčani dobro poznajo, saj so na neki način skupaj odrasli. Mnogi, ki so nekdaj zahajali k njemu, zdaj pripeljejo že svoje otroke, nekateri tudi vnuke. »Malo klepetamo, se družimo, otroci, ki imajo kostanj najraje, se zabavajo in tako dalje. Včasih smo vztrajali le do novega leta, v zadnjih letih pa smo sezono malo podaljšali.« Kot je povedal, mu največ pomeni zadovoljstvo strank, saj se mnogi ne ustavijo le zaradi kostanja, temveč tudi klepeta in toplega sprejema.
Saledin Bexheti je del spominov mnogih in s ponosom nadaljuje družinsko tradicijo ter ustvarja nove spomine za naslednje generacije. Počasi se bo poslovil od svoje stojnice, vendar ga zagotovo lahko pričakujemo tudi naslednjo sezono, ko bo ponovno pekel kostanj in skrbel, da si bodo mimoidoči lahko privoščili okusne pečene plodove.