Saledin Bexheti bo kostanj v Kranju pekel še do konca meseca. / Foto: Tina Dokl

Družinska tradicija peke kostanja

Čeprav se tudi pri peki kostanja bliža konec sezonskega vrveža, bo stojnica v Kranju, kjer kostanj peče Saledin Bexheti, odprta vse do konca meseca.

Kranj – Kot je povedal, je v peko kostanja vpet pravzaprav že celo življenje. »Gre za družinsko tradicijo, ki traja že nekje 65 let. Peko kostanja sem prevzel po očetu leta 1982. Zdaj pa ga peče tudi že sin,« je pojasnil. Kakovost pečenega kostanja je po njegovem mnenju v veliki meri odvisna od sorte kostanja, načina rezanja ter peke. »Veliko stvari vpliva na dober kostanj. Tudi ogenj mora biti pravilno zakurjen, temperatura prava.« Njegova zavezanost kakovosti in tradiciji je tista, ki ohranja pristen okus in aromo kostanja. Vsako leto se potrudi, da strankam nameni najboljše, kar narava lahko ponudi. »Kostanj je iz Italije, Portugalske, Severne Makedonije. Praktično od vsepovsod, pomembno je le, da je dober.« Kljub mnogim napravicam za rezanje, ki so se pojavile na trgu, se je odločil ostati zvest tradiciji – ročnemu rezanju. Kot je pojasnil, so posebne klešče za rezanje kostanja bolj uporabne za domače namene oziroma ko je kostanja manj. »V tiste klešče je treba dati kostanj, nato stisniti, vzeti ven in ponoviti. V tem času jaz z nožkom narežem že vsaj tri. Klešče niso uporabne, če moraš narezati res veliko kostanja.«

Kljub izzivom, ki jih prinaša sodoben način življenja, je Saledin Bexheti ohranil svojo stojnico kot pravo malo kostanjevo svetišče. »Veliko nam pomeni, ker gre za družinsko zadevo. Delamo z užitkom, se je pa v vseh teh letih veliko spremenilo.« Kot je pojasnil, ga Kranjčani dobro poznajo, saj so na neki način skupaj odrasli. Mnogi, ki so nekdaj zahajali k njemu, zdaj pripeljejo že svoje otroke, nekateri tudi vnuke. »Malo klepetamo, se družimo, otroci, ki imajo kostanj najraje, se zabavajo in tako dalje. Včasih smo vztrajali le do novega leta, v zadnjih letih pa smo sezono malo podaljšali.« Kot je povedal, mu največ pomeni zadovoljstvo strank, saj se mnogi ne ustavijo le zaradi kostanja, temveč tudi klepeta in toplega sprejema.

Saledin Bexheti je del spominov mnogih in s ponosom nadaljuje družinsko tradicijo ter ustvarja nove spomine za naslednje generacije. Počasi se bo poslovil od svoje stojnice, vendar ga zagotovo lahko pričakujemo tudi naslednjo sezono, ko bo ponovno pekel kostanj in skrbel, da si bodo mimoidoči lahko privoščili okusne pečene plodove.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 25. november 2016 / 11:01

Triglav za dve stopnici nižji

Na podlagi podatkov novega slovenskega geoida so ponovno določili višino naše najvišje gore. Triglav je štiriintrideset centimetrov nižji, kot je veljalo do sedaj.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 4. november 2021 / 16:57

Donacija ljubljanski porodnišnici

Ljubljana – Poslovni sistem MK Group in Gorenjska banka z AIK bančno skupino so Kliničnemu oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike Ljubljana, kjer se rodi skoraj tretjina vseh novorojencev v...

Slovenija / četrtek, 4. november 2021 / 16:54

Pomoč iz šolskih skladov ne bo več obdavčena

Ljubljana – Državni zbor je pretekli teden sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki med drugim natančneje ureja izplačila iz šolskih skladov. Pomoč iz šolski...

Gorje / četrtek, 4. november 2021 / 16:54

Uredili novo pohodno pot

V Gorjah so uredili novo krožno tematsko pot kulturne in naravne dediščine. Speljana je od cerkve skozi jugozahodni del Zgornjih Gorij, mimo Vrta okusov in čez pobočja, kjer so nekoč gojili ribez, do...

Domžale / četrtek, 4. november 2021 / 16:51

Ploščad je prenovljena

Občina Domžale je zaključila še eno investicijo v sklopu urejanja mestnega središča.

Slovenija / četrtek, 4. november 2021 / 16:50

Ponovno na sejem

Med 10. in 14. novembrom bosta na Gospodarskem razstavišču znova potekala sejma Ambient Ljubljana in Dom plus.