Saledin Bexheti bo kostanj v Kranju pekel še do konca meseca. / Foto: Tina Dokl

Družinska tradicija peke kostanja

Čeprav se tudi pri peki kostanja bliža konec sezonskega vrveža, bo stojnica v Kranju, kjer kostanj peče Saledin Bexheti, odprta vse do konca meseca.

Kranj – Kot je povedal, je v peko kostanja vpet pravzaprav že celo življenje. »Gre za družinsko tradicijo, ki traja že nekje 65 let. Peko kostanja sem prevzel po očetu leta 1982. Zdaj pa ga peče tudi že sin,« je pojasnil. Kakovost pečenega kostanja je po njegovem mnenju v veliki meri odvisna od sorte kostanja, načina rezanja ter peke. »Veliko stvari vpliva na dober kostanj. Tudi ogenj mora biti pravilno zakurjen, temperatura prava.« Njegova zavezanost kakovosti in tradiciji je tista, ki ohranja pristen okus in aromo kostanja. Vsako leto se potrudi, da strankam nameni najboljše, kar narava lahko ponudi. »Kostanj je iz Italije, Portugalske, Severne Makedonije. Praktično od vsepovsod, pomembno je le, da je dober.« Kljub mnogim napravicam za rezanje, ki so se pojavile na trgu, se je odločil ostati zvest tradiciji – ročnemu rezanju. Kot je pojasnil, so posebne klešče za rezanje kostanja bolj uporabne za domače namene oziroma ko je kostanja manj. »V tiste klešče je treba dati kostanj, nato stisniti, vzeti ven in ponoviti. V tem času jaz z nožkom narežem že vsaj tri. Klešče niso uporabne, če moraš narezati res veliko kostanja.«

Kljub izzivom, ki jih prinaša sodoben način življenja, je Saledin Bexheti ohranil svojo stojnico kot pravo malo kostanjevo svetišče. »Veliko nam pomeni, ker gre za družinsko zadevo. Delamo z užitkom, se je pa v vseh teh letih veliko spremenilo.« Kot je pojasnil, ga Kranjčani dobro poznajo, saj so na neki način skupaj odrasli. Mnogi, ki so nekdaj zahajali k njemu, zdaj pripeljejo že svoje otroke, nekateri tudi vnuke. »Malo klepetamo, se družimo, otroci, ki imajo kostanj najraje, se zabavajo in tako dalje. Včasih smo vztrajali le do novega leta, v zadnjih letih pa smo sezono malo podaljšali.« Kot je povedal, mu največ pomeni zadovoljstvo strank, saj se mnogi ne ustavijo le zaradi kostanja, temveč tudi klepeta in toplega sprejema.

Saledin Bexheti je del spominov mnogih in s ponosom nadaljuje družinsko tradicijo ter ustvarja nove spomine za naslednje generacije. Počasi se bo poslovil od svoje stojnice, vendar ga zagotovo lahko pričakujemo tudi naslednjo sezono, ko bo ponovno pekel kostanj in skrbel, da si bodo mimoidoči lahko privoščili okusne pečene plodove.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sobota, 19. december 2015 / 10:54

Župan sprejel najstarejše občanke

Preddvor – Župan občine Preddvor Miran Zadnikar ob koncu leta na sprejem povabi občane, stare 90 let in več. Letošnjega se je udeležilo devet žensk, te namreč prevladujejo med 25 najstarej...

Objavljeno na isti dan


Kranj / / 21:13

Kranjski svetniki enotni: ne referendumu in občini Golnik

Kranjski mestni svetniki so po dveh urah in pol razprave na današnji izredni seji v državni zbor sporočili, da ne podpirajo razpisa posvetovalnega referenduma o novi občini Golnik, še manj pa njene us...

Razvedrilo / / 14:26

Zgodba tradicije praznuje častitljivi jubilej

Gostilna in vinoteka Danilo v Retečah je praznovala šestdeseti rojstni dan.

Šport / / 14:25

Uvodni derbi Mariborčanom

Prvi krog Sportklub prve odbojkarske lige za moške, ki je štel tudi za srednjeevropsko ligo, je prinesel derbi med aktualnimi državnimi prvaki iz Maribora in pokalnimi zmagovalci iz Kamnika. Uspešnejš...

Gorenja vas-Poljane / / 14:23

Vabijo na drobnjakove štruklje

Na okrogli mizi, ki je minulo sredo potekala v okviru dogodka Zeleni dan Poljanske doline, so se sodelujoči strinjali, da so drobnjakovi štruklji tista kulinarična mojstrovina s tradicijo, na kateri b...

Železniki / / 14:22

Sprejeli drugi rebalans proračuna

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so minuli četrtek na zadnji seji potrdili drugi rebalans letošnjega občinskega proračuna. Prihodki so se povečali za 17 tisoč evrov in znašajo 8,9 milijo...