Trajnostni prazniki

Praznični čas, ki se nam nezadržno približuje, velja za čas radosti, povezovanja in praznovanja. Kljub temu pa so tradicionalne prakse prazničnega obdobja povezane s povečano potrošnjo in posledično tudi okoljskimi izzivi. Glede na naraščajočo ozaveščenost o trajnostnem življenjskem slogu postaja vse pomembnejše, da premislimo o vseh svojih praksah in se odločamo za okolju prijaznejše alternative. Če se osredotočamo na decembrska praznovanja, obstaja kar nekaj možnosti, da ohranimo praznični duh, a vseeno praznujemo trajnostno.

V poplavi božično-novoletnih okraskov, ki že vse od novembra polnijo nakupovalne police, se lahko odločimo za okrasitev iz recikliranih materialov ali pa še bolje – raziščemo svojo ustvarjalno žilico in okraske izdelamo iz materialov, ki jih najdemo v naravi. Poleg tega lahko k varovanju okolja bistveno pripomore uporaba energetsko učinkovite razsvetljave in omejevanje časa, ko je prižgana. Večkrat opazim, kako na nekaterih hišah lučke utripajo tudi pri belem dnevu, in sprašujem se, ali je to res potrebno. Ali bi bilo praznično vzdušje morda ohromljeno, če bi uporabili stikalno uro? Ali pa je morda pomembno le, da gorijo dlje kot sosedove?

Tudi pri darilih lahko uvedemo spremembe. Morda bi bilo celo bolj učinkovito, da bi namesto materialnih stvari podarjali doživetja. Vstopnica za koncert, bon za večerjo ali pa obisk kakšnega od muzejev lahko ustvarijo nepozabne spomine, ki jih ne moremo nadomestiti z dragim nakitom, novimi oblačili ali pa vrečami sladkarij. Če pa že ne moremo mimo kupovanja daril, jih vseeno lahko podarimo s trajnostnim pridihom – lahko se odločimo za darila lokalnega proizvajalca in na ta način podpremo skupnost ali pa izberemo okolju prijaznejšo embalažo, ki bo nadomestila darilne vrečke, s katerimi se le polnijo predali, nato pa jih nihče več ne uporabi. Če razmišljamo o decembru in praznikih, pa seveda ne moremo mimo miz, na katerih se kopičijo dobrote. Sploh pri hrani je mogoče vpeljati trajnostne pristope. Že zgolj pazljiv izbor sestavin, nakup lokalnih in sezonskih proizvodov in pametna uporaba ostankov hrane lahko bistveno pripomorejo k zmanjševanju negativnih vplivov na okolje.

Morda bo kdo ob tem razmišljal, kakšni so prazniki brez bohotne razsvetljave, gore daril pod novoletno jelko in hrane, da se je ne moremo niti nagledati. Pa vendar, trajnost ne pomeni nujno odpovedovanja užitkom in razkošju. Pomeni le iskanje bolj domiselnih pristopov, ki resda morda ne ponujajo trenutnega zadovoljstva, vendar ponujajo zadovoljstvo v ustvarjanju sprememb, ki imajo dolgoročno gledano pozitiven vpliv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / četrtek, 19. september 2019 / 22:09

Glasovci dvakrat na Brezje in Višarje

Med velikim in malim šmarnom, ko je najprimernejši čas za obisk Mariji posvečenih božjih poti, so bili izletniki Gorenjskega glasa dvakrat na Brezjah in na Višarjah.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 16. julij 2012 / 07:00

Državni denar za lokalno cesto in šolo

Škofja Loka - Občina Škofja Loka je prejela sklepa ministrstva za gospodarstvo o sofinanciranju ureditve lokalne ceste Škofja Loka-Crngrob-Dorfarje in za investicijsko-vzdrževaln...

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. julij 2012 / 07:00

Nižje odškodnine za zemljišča

Državni zbor je sprejel novelo zakona o kmetijskih zemljiščih.

Domžale / ponedeljek, 16. julij 2012 / 07:00

Prenovili bodo šolsko telovadnico

Domžale - Domžalski župan Toni Dragar je pred dnevi z izvajalci podpisal gradbeno pogodbo za rekonstrukcijo telovadnice v Osnovni šoli Domžale, kar bo poleg gradnje prizidka k OŠ...

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. julij 2012 / 07:00

Eurocom oživlja Center Ibi

Kranjsko podjetje Eurocom kljub gospodarski krizi na vseh njihovih ključnih trgih povečuje obseg prodaje. Tudi zato lahko vlagajo v pred tremi leti kupljeni Ibi, ki postaja vzorčen primer obnove nekda...

GG Plus / ponedeljek, 16. julij 2012 / 07:00

Veliko znanja in kanček sreče

To je po mnenju Nejca Sluge tisto, kar je prispevalo k njegovemu uspehu na mednarodni maturi. Je eden od dijakov, ki so kot prva generacija končali mednarodno maturo na Gimnaziji Kranj, edini pa je zb...