Bučna lazanja s skuto

Število do sedaj objavljenih receptov z bučami kaže, kako zelo so te res uporabne. In tu je še en recept, ki vključuje njihovo uporabo – bučna lazanja s skuto, ki je lahko odlična priloga mesnim jedem ali pa uravnotežena samostojna jed.

Za pripravo bučne lazanje s skuto potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo, 600 g olupljene in očiščene buče, približno 3 dl jušne osnove, 300 g skute, 2 jajci, 2 stroka česna, pol žličke mlete paprike, ščep luštreka in timijana, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Najprej se lotimo priprave bučnega pireja: Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na približno 3 cm velike kose in jih stresemo v skledo. Posujemo jih z mleto rdečo papriko, luštrekom in timijanom, solimo in popramo, dodamo olupljena stroka česna ter vse skupaj zalijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in celotno zmes razporedimo po velikem pekaču, pokritem s pekipapirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za približno 45 minut. Pečemo toliko časa, da se buča zmehča, vmes pa večkrat premešamo. Pečene bučne kocke skupaj s česnom prestavimo v mešalnik in vse zmeljemo v bučni pire (lahko tudi s pomočjo paličnega mešalnika). Bučni pire prestavimo v kozico in ga zalijemo s toliko jušne osnove, da dobimo srednje gost pire (podobno gosto kot je testo za praženec).

Priprava skutnega nadeva: Skuto malce solimo in popramo ter zmešamo skupaj z jajcem.

Sestavljanje lazanje: Testenine za lazanjo za nekaj minut namočimo v hladni vodi. Srednje velik pekač premažemo z žlico olivnega olja. Dno pekača premažemo z dvema žlicama bučnega pireja. Na pire položimo testenine za lazanjo. Testenine premažemo z bučnim pirejem in nanj razporedimo del skutinega nadeva. Nato prekrijemo s testeninami in ponavljamo postopek, vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih premažemo z bučnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Po tem času lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati še 10 minut.

Nasvet: Po želji lahko med posamezne plasti dodamo še nekaj naribanega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. julij 2012 / 07:00

Gorenjci na srečanje kmetov treh dežel

Kranj - V nedeljo, 15. julija, bo v Zahomcu v Ziljski dolini na avstrijskem Koroškem kmečki praznik in srečanje kmetov treh dežel. Srečanje se bo začelo ob pol enajstih dopoldne...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 6. julij 2011 / 07:00

Avsenikova glasbena delavnica

Glasbena šola Avsenik že pripravlja letošnjo 6. Mednarodno Avsenikovo glasbeno delavnico, ki bo med 17. in 19. avgustom v Begunjah. K sodelovanju v glasbeni delavnici, prijave bodo sprejemali do...

Zanimivosti / sreda, 6. julij 2011 / 07:00

Adrenalinski dan na letališču

Lesce - Na Letališču Lesce se bo v soboto, 9. julija, odvil tradicionalen adrenalinski dogodek Seat Cupra dan. Od desete ure naprej bodo obiskovalci deležni številnih atrakcij in...

Kronika / sreda, 6. julij 2011 / 07:00

Policisti nesrečo še preiskujejo

Domžale - V petek okoli 6.30 se je na prehodu za pešce na Ulici Matije Tomca v Domžalah pripetila prometna nesreča, ki jo policisti še vedno preiskujejo. Neznani voznik, star oko...

Zanimivosti / sreda, 6. julij 2011 / 07:00

Osa navduševala otroke

Kranj - Na Slovenskem trgu v Kranju, kjer je Radio Kranj praznoval dvajset let delovanja, se je pojavil tudi tale zanimiv avto. Gre za otroški solarni avto, ki je plod razvoja kr...

Gospodarstvo / sreda, 6. julij 2011 / 07:00

Nova dokapitalizacija NLB

Ljubljana - Uprava NLB predlaga novo dokapitalizacijo, tudi tokrat v višini 250 milijonov evrov. Izboljšanje kapitalske ustreznosti in ciljnih količnikov kapitalske ustreznosti s...