Bučna lazanja s skuto

Število do sedaj objavljenih receptov z bučami kaže, kako zelo so te res uporabne. In tu je še en recept, ki vključuje njihovo uporabo – bučna lazanja s skuto, ki je lahko odlična priloga mesnim jedem ali pa uravnotežena samostojna jed.

Za pripravo bučne lazanje s skuto potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo, 600 g olupljene in očiščene buče, približno 3 dl jušne osnove, 300 g skute, 2 jajci, 2 stroka česna, pol žličke mlete paprike, ščep luštreka in timijana, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Najprej se lotimo priprave bučnega pireja: Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na približno 3 cm velike kose in jih stresemo v skledo. Posujemo jih z mleto rdečo papriko, luštrekom in timijanom, solimo in popramo, dodamo olupljena stroka česna ter vse skupaj zalijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in celotno zmes razporedimo po velikem pekaču, pokritem s pekipapirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za približno 45 minut. Pečemo toliko časa, da se buča zmehča, vmes pa večkrat premešamo. Pečene bučne kocke skupaj s česnom prestavimo v mešalnik in vse zmeljemo v bučni pire (lahko tudi s pomočjo paličnega mešalnika). Bučni pire prestavimo v kozico in ga zalijemo s toliko jušne osnove, da dobimo srednje gost pire (podobno gosto kot je testo za praženec).

Priprava skutnega nadeva: Skuto malce solimo in popramo ter zmešamo skupaj z jajcem.

Sestavljanje lazanje: Testenine za lazanjo za nekaj minut namočimo v hladni vodi. Srednje velik pekač premažemo z žlico olivnega olja. Dno pekača premažemo z dvema žlicama bučnega pireja. Na pire položimo testenine za lazanjo. Testenine premažemo z bučnim pirejem in nanj razporedimo del skutinega nadeva. Nato prekrijemo s testeninami in ponavljamo postopek, vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih premažemo z bučnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Po tem času lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati še 10 minut.

Nasvet: Po želji lahko med posamezne plasti dodamo še nekaj naribanega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 4. avgust 2012 / 07:00

Dan spomina na padle

Lom pod Storžičem - Spominska slovesnost bo v nedeljo, že ob 7. uri zjutraj bo tradicionalni pohod s parkirišča pri kamnolomu v Grahovšah, pot bo vodila po severnem pobočju Tolstega vrha d...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Vozovnice prek spleta

Pri Avtobusni postaji Ljubljana so se letos še posebej pripravili na povečanje števila potnikov na primestnih in mestnih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa ob informativnih dnevih. Zato s...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Novi programi na Gorenjskem

Na ravni srednjega poklicnega izobraževanja bodo v Srednji biotehniški šoli Kranj prihodnje šolsko leto izobraževali tudi peke in slaščičarje, česar doslej na Gorenjskem še ni bilo. V Srednji...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Najbolj iskani poklici v Sloveniji

Po podatkih ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo med najbolj iskane poklice pri nas na ravni visoke izobrazbe sodijo: univerzitetni diplomirani inženir strojniš...

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Manj mest za izredni študij

Prihodnjim študentom bo letos na voljo 24.874 vpisnih mest na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Splošno / torek, 6. februar 2007 / 06:00

Največ mest v gimnazijskih programih

Osnovno šolo na Gorenjskem letos končuje 2066 učencev, gorenjske srednje šole pa razpisujejo 2598 vpisnih mest.