Bučna lazanja s skuto

Število do sedaj objavljenih receptov z bučami kaže, kako zelo so te res uporabne. In tu je še en recept, ki vključuje njihovo uporabo – bučna lazanja s skuto, ki je lahko odlična priloga mesnim jedem ali pa uravnotežena samostojna jed.

Za pripravo bučne lazanje s skuto potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo, 600 g olupljene in očiščene buče, približno 3 dl jušne osnove, 300 g skute, 2 jajci, 2 stroka česna, pol žličke mlete paprike, ščep luštreka in timijana, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Najprej se lotimo priprave bučnega pireja: Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na približno 3 cm velike kose in jih stresemo v skledo. Posujemo jih z mleto rdečo papriko, luštrekom in timijanom, solimo in popramo, dodamo olupljena stroka česna ter vse skupaj zalijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in celotno zmes razporedimo po velikem pekaču, pokritem s pekipapirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za približno 45 minut. Pečemo toliko časa, da se buča zmehča, vmes pa večkrat premešamo. Pečene bučne kocke skupaj s česnom prestavimo v mešalnik in vse zmeljemo v bučni pire (lahko tudi s pomočjo paličnega mešalnika). Bučni pire prestavimo v kozico in ga zalijemo s toliko jušne osnove, da dobimo srednje gost pire (podobno gosto kot je testo za praženec).

Priprava skutnega nadeva: Skuto malce solimo in popramo ter zmešamo skupaj z jajcem.

Sestavljanje lazanje: Testenine za lazanjo za nekaj minut namočimo v hladni vodi. Srednje velik pekač premažemo z žlico olivnega olja. Dno pekača premažemo z dvema žlicama bučnega pireja. Na pire položimo testenine za lazanjo. Testenine premažemo z bučnim pirejem in nanj razporedimo del skutinega nadeva. Nato prekrijemo s testeninami in ponavljamo postopek, vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih premažemo z bučnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Po tem času lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati še 10 minut.

Nasvet: Po želji lahko med posamezne plasti dodamo še nekaj naribanega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 11. januar 2008 / 07:00

Afte - nadloga v ustih

Ponavljajoče se afte so ena najpogostejših bolezni ustne sluznice, ki prizadene okoli dvajset odstotkov ljudi.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Po Albaniji jutri v Celju z Nizozemsko

Kranj - Naša nogometna reprezentanca, ki je v kvalifikacijah za EP 2008 v soboto gostovala pri Albaniji, se je domov vrnila zgolj z eno točko in rezultatom 0 : 0. Varovanci selekto...

Šport / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Kristalni globus Malyszu

Planica - Zadnji dan poletov v Planici so organizatorji zaradi sneženja pod streho uspeli spraviti le eno serijo. Na vrhu nič novega. Tretjo zmago v treh dneh, kar je sv...

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Vrhunsko, svetovljansko, navdušujoče

Na osrednji proslavi ob občinskem prazniku je za izjemno presenečenje poskrbel tenorist svetovnega slovesa Janez Lotrič. Navdušeno občinstvo mu je namenilo stoječe ovacije.

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

Dobitniki plaket župana Občine Jesenice

Župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger je poleg ostalih občinskih priznanj podelil tri plakete župana. Prejeli so jih upokojeni profesor športne vzgoje Tone Šmitek, TVD Partizan Javornik-Koroška Be...

Splošno / nedelja, 25. marec 2007 / 06:00

S polno močjo naprej

Robert Pesjak je občinski svetnik na listi LDS. Je oče štirih otrok, ki si predvsem prizadeva, da bi mladi na Jesenicah imeli večje možnosti izobraževanja ter športnih aktivnosti.