Bučna lazanja s skuto

Število do sedaj objavljenih receptov z bučami kaže, kako zelo so te res uporabne. In tu je še en recept, ki vključuje njihovo uporabo – bučna lazanja s skuto, ki je lahko odlična priloga mesnim jedem ali pa uravnotežena samostojna jed.

Za pripravo bučne lazanje s skuto potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo, 600 g olupljene in očiščene buče, približno 3 dl jušne osnove, 300 g skute, 2 jajci, 2 stroka česna, pol žličke mlete paprike, ščep luštreka in timijana, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Najprej se lotimo priprave bučnega pireja: Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na približno 3 cm velike kose in jih stresemo v skledo. Posujemo jih z mleto rdečo papriko, luštrekom in timijanom, solimo in popramo, dodamo olupljena stroka česna ter vse skupaj zalijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in celotno zmes razporedimo po velikem pekaču, pokritem s pekipapirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za približno 45 minut. Pečemo toliko časa, da se buča zmehča, vmes pa večkrat premešamo. Pečene bučne kocke skupaj s česnom prestavimo v mešalnik in vse zmeljemo v bučni pire (lahko tudi s pomočjo paličnega mešalnika). Bučni pire prestavimo v kozico in ga zalijemo s toliko jušne osnove, da dobimo srednje gost pire (podobno gosto kot je testo za praženec).

Priprava skutnega nadeva: Skuto malce solimo in popramo ter zmešamo skupaj z jajcem.

Sestavljanje lazanje: Testenine za lazanjo za nekaj minut namočimo v hladni vodi. Srednje velik pekač premažemo z žlico olivnega olja. Dno pekača premažemo z dvema žlicama bučnega pireja. Na pire položimo testenine za lazanjo. Testenine premažemo z bučnim pirejem in nanj razporedimo del skutinega nadeva. Nato prekrijemo s testeninami in ponavljamo postopek, vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih premažemo z bučnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Po tem času lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati še 10 minut.

Nasvet: Po želji lahko med posamezne plasti dodamo še nekaj naribanega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 22. november 2011 / 07:00

Zrelostni izpit

Test: Hyundai i30 CW 1.6 CRDi HP Style

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 28. december 2010 / 07:00

Rdeča luna na solsticij

Na prvi zimski dan, 21. decembra, ko se dnevi začno spet daljšati, se je zgodil poseben astronomski pojav: popoln lunin mrk.

Kultura / torek, 28. december 2010 / 07:00

Prodajne razstave gorenjskih likovnikov

V Mali galeriji Likovnega društva Kranj je na ogled razstava del več kot tridesetih likovnih ustvarjalcev, članov društva. Naslov razstave je Slika – artefakt, galerija pa je odprta ob torkih in...

Prosti čas / torek, 28. december 2010 / 07:00

Božično razpoloženje

Konec tedna je minil v božičnem razpoloženju: razposajeno, glasbeno in dobrodelno.

Šport / torek, 28. december 2010 / 07:00

Železarji na dveh tekmah iztržili točko

Jesenice - Ekipe v ligi EBEL so minuli konec tedna odigrale dve tekmi. V četrtek je ekipa Acronija Jesenic v domači dvorani gostila sosede iz Beljaka. Ekipa VSV je bila tokrat bo...

GG Plus / torek, 28. december 2010 / 07:00

Tako je, ko živiš za glasbo

Matjaž in Maruša Bogataj sta brat in sestra. Pri triindvajsetih oziroma dvajsetih postajata vrhunska glasbenika, Matjaž violinist in Maruša violončelistka. Oba sta na podiplomskem študiju, ona v Münch...