Dan odprtih vrat v podjetju Marmor Hotavlje / Foto: Tina Dokl

Na obisku pri »kraljih kamene dobe«

V Marmorju Hotavlje so minulo soboto odprli vrata učencem in dijakom ter njihovim staršem, da bi jim predstavili poklice v svojem podjetju in projekte, ki jih izvajajo po svetu, pa tudi, kako nastajajo izdelki in katera znanja potrebujejo njihovi zaposleni.

Hotavlje – Okrog sto učencev in dijakov se je skupaj s starši udeležilo dneva odprtih vrat v podjetju Marmor Hotavlje, ki so ga pripravili drugo leto zapored. Na ta način jim želijo približati poklice, ki jih opravljajo njihovi zaposleni, obenem pa prikažejo, kako v podjetju izvajajo projekte od ideje do končne izvedbe.

Podjetje s tristoletno tradicijo obdelave kamna jim je najprej predstavila vodja prodaje za Slovenijo in Avstrijo Helena Selak. »Ta čas smo vodilno kamnoseško podjetje na svetu, saj se ukvarjamo s celostno rešitvijo: od ideje do izvedbe. Takih podjetij ni veliko.« Leta 2019 so jim podelili tudi naziv kralji kamene dobe. Svoje delo so v nadaljevanju predstavili vodja projektov Boštjan Reberšek, Martin Jenko iz oddelka kalkulacij, logist Luka Kanc, vodja tehnologije Luka Romih, vodja strojne delavnice Jurij Markelj, kamnosek Arnes Dženan, Domen Kolman iz oddelka montaže, serviser Boštjan Reberšek in Mojca Čerpnjak iz marketinga. Na ta način so pokazali, da je v izdelavo posameznega izdelka vključenih veliko različnih poklicnih profilov – od arhitektov do vodij projektov, strojnikov, gradbenikov in kamnosekov, v podjetju zaposlujejo tudi strojne operaterje, kalkulante, koordinatorje, tehnične risarje, ekonomiste in logiste. Kot so poudarili zaposleni, težaškega dela v podjetju praktično ni več, saj veliko dela opravijo stroji. Vsak njihov izdelek je unikat. Vodja kadrovske službe Klara Baran Babnik je poudarila, da je njihova naloga, da se vsi zaposleni počutijo dobro, zato delo poteka v eni izmeni, vsem nudijo topel obrok, za dobro vzdušje v kolektivu poskrbijo tudi z raznimi družabnimi in športnimi dogodki za zaposlene. Svojo izkušnjo z delom v Marmorju Hotavlje sta na koncu predstavila še kadrovski štipendist Filip Krek in Tilen Mrak, ki je letos v podjetju opravljal počitniško delo. Navdušena sta bila nad raznolikim delom in pridobljenim znanjem. Ob tem je Helena Selak poudarila, da je izobrazba pri njih seveda pomembna, a ni na prvem mestu, saj delo v podjetju lahko najde vsak, ki se je pripravljen učiti ter je odgovoren in predan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 26. november 2019 / 11:57

Poračun v prvem branju

Kranjskogorski občinski svet je v prvem branju potrdil proračun občine za prihodnje leto in ga posredoval v petnajstdnevno javno obravnavo.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Vzhodni Triglav

Donačka gora (883 m) - Gora, na katero pelje prva nadelana planinska pot v Sloveniji in ima ime po sv. Donatu, čigar cerkvica stoji ob njenem vznožju. Gora, kjer imata dež in strela mlade. Njeno staro...

GG Plus / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Šarucova sliva

Tako simpatične knjige pa že dolgo ne! Knjižice pravzaprav, a lepe, posebne, dragocene.

Bled / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Odličnjaki pri županu

Bled - V osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled se v letošnjem šolskem letu lahko pohvalijo s štirinajstimi učenci, ki so vsa leta osnovnega šolanja dosegali odličen uspeh. N...

Tržič / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Pomoč tržiškim obrtnikom

Tržič - V letošnjem proračunu je Občina Tržič zagotovila pet tisoč evrov za sofinanciranje dejavnosti Območne obrtno-podjetniške zbornice Tržič, ki skrbi za razvoj, promocijo in...

Gospodarstvo / nedelja, 27. junij 2010 / 07:00

Sezona se začenja tudi za maline

Na Šolarjevi kmetiji bodo letos pridelali približno tono malin, polovico jih bodo predelali v sok in marmelado.