Zmagovalec Kupidove žlice
Nino Kaštrun, fant z Downovim sindromom, je s svojim kuharskim znanjem navdušil v Zagrebu.
Kranj – V Ljubljani je marca potekalo prvo evropsko gastronomsko tekmovanje za osebe s posebnimi potrebami v Sloveniji. Glavni organizator je bilo društvo UNUO iz Zagreba, tekmovanje pa se imenuje Kupidova žlica. Začelo se je na Hrvaškem, letos pa so ga prvič razširili v glavna mesta kar 27 evropskih držav. Slovenski zmagovalec je bil Nino Kaštrun, ki se je tako pretekli konec tedna v kuharskem znanju v Zagrebu pomeril z zmagovalci iz drugih evropskih držav – in zmagal.
»Zmage v finalu nisem pričakoval, saj je bilo nemogoče karkoli napovedovati. Pripravil sem jed za 150 ljudi, in sicer svinjski file v bučni omaki, čips iz pancete, krokete, višnje, kuhane v vinu, okrašene z gorčičnimi semeni ... Delal sem cel dan in na koncu nisem bil prav nič utrujen. Zelo sem užival in bil vesel zmage. Razglasitev je bila zame in za mojo družino nekaj nepozabnega,« je povedal Nino Kaštrun, ki prihaja iz Kovorja pri Tržiču. Kot je dodal, želi v kuharskem znanju še napredovati in se učiti priprave še zahtevnejših jedi. Razveselil se je tudi obiska pri papežu, kamor so po tekmovanju odšli udeleženci na sprejem.
Namen Kupidove žlice je širjenje zavedanja o sposobnostih oseb s posebnimi potrebami, hkrati pa je za slednje to tudi priložnost, da se preizkusijo in izkažejo ter da jih opazijo morebitni bodoči delodajalci in jim omogočijo lažjo zaposlitev na trgu dela, predvsem v gostinstvu in turizmu. Tega si zelo želi tudi Nino.