Kuhanje na domu

<p>Tak kuhar pride k vam domov, kuha v vaši kuhinji z vašo opremo.</p>

Poznamo več načinov strežbe in kuhanja. Nedavno so ponovno podelili Michelinove zvezdice najboljšim restavracijam in kuharjem v Sloveniji in gorenjski kuharski mojstri so bili pri tem zelo uspešni. Vsem je jasno, da človek pride v takšno restavracijo in se pusti presenetiti in razvajati vsemu, kar nudijo. Jaz imam eno od takšnih gostiln pred nosom. Ker se dnevno vozim mimo te gostilne, jo v času ugodnih ponudb obiščeva. Kadar smo imeli kakšna večja slavja, smo naročili hrano na dom, ketering. Spoznala in preizkusila sem več tovrstnih ponudnikov. Zelo mi je všeč in seveda je veliko ceneje, bolj domačno, kot če bi hordo obiskovalcev odpeljal v gostilno. Znano nam je, da pripeljejo kosilo na dom, predvsem starejši in onemogli se poslužujejo tega. Izberemo enega od ponudnikov, omislimo si dve posodi za dostavo hrane, kjer dostavni avto polno posodo s hrano pripelje in prazno vzame nazaj. Imam še izkušnjo, ko smo na pikniku najeli kuharja, ki nam je pekel na žaru. Nedavno sem prvič srečala kuharja, ki je imel na predpasniku napisano »kuhanje na domu«. Tako zanimivo ga gledam in potem prisluhnem sogovornikom. Kaj je torej kuhanje na domu? Kuhar pride k vam domov in vam kuha, lahko za zabavo, za vsak dan, za posebno priložnost. To ni ketering, kjer bi kuhar skuhal hrano doma in jo dostavil na želeno mesto. Tovrsten kuhar pripelje surove sestavine k vam domov in kuha v vaši kuhinji, z vašo opremo. Bil je mlad fant in je ponosno pripovedoval svojo zgodbo. Ima veliko naročil. Ljudje najamejo prazne hiše nekje v Istri ali kje drugje in priredijo zasebno zabavo. Je bolj intimno. So le znani ljudje, nobenih mimoidočih, naključnih gostov, le povabljeni. Mladi kuhar pravi, da je dobil ponudbo za vsakodnevno kuhanje v eni družini. Ponudili so mu izjemno ceno, kar bi mu sicer ustrezalo, vendar ta hip želi spoznati svet, nove ljudi in se ne želi vezati le na eno ali nekaj strank. Ko doma pripovedujem otrokom, kaj sem videla in koga sem srečala, mi v trenutku pokažejo videoposnetke iz tujine, kjer je to seveda razvito še bolj. Ljudje, ki so polno zaposleni, nimajo časa za kuhanje. Gostiln se človek kaj hitro naveliča in takšen kuhar lahko ustvari vrhunske, moderne jedi po vašem izboru v vašem domu. Na posnetkih je res mikavno, prinese rože, potem pa ustvarja, peče, praži, uporablja led, napitke, sufleje in kaj vem, kako se vsemu reče. Torej ne le v tujini, tudi pri nas že imamo takšne ponudnike in povpraševalce. Blagor družinam, kjer sami kuhajo in skupaj pojedo vsaj kakšen obrok v dnevu. Da si človek sam pripravi kosilo, danes reklamirajo kot trajnosten in sonaraven način življenja. Novi časi in nove priložnosti, v resnici pa obujamo staro.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Zanimivosti / petek, 14. avgust 2009 / 07:00

Jutri praznični dan

Kranj - Jutri, v soboto, je praznik – veliki šmaren, ki je v Sloveniji od 1992. leta dalje dela prost dan. Za praznik bo tudi na Gorenjskem slovesno. Nekateri dogodki bodo že danes, v pete...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 16. januar 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2., in 3. lige (13. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (13. krog - odigran 13.1. in 14.1.): Citypark Strele : Kavke Kranj 5:2IHK Mufloni Tolmin : G&P Leščan Blejska Dobrava 5:6 - kazenski streliHK Yeti Slovenske Konj...

Zanimivosti / ponedeljek, 16. januar 2012 / 07:00

Gorenjski glas gre v korak s časom

Časopis Gorenjski glas je danes tako kot številni drugi medijski založniki v Sloveniji na spletnih straneh uvedel sistem elektronske naročnine, imenovan Piano Media.

Šport / ponedeljek, 16. januar 2012 / 07:00

Lisičke bodo tekmovale na Gorenjskem

Kranjska Gora - Prihajajoči konec tedna, 21. in 22. januarja, naj bi na Pohorju pripravili tradicionalno tekmovanje najboljših smučark sveta za 48. Zlato lisico. Ker pa še v tore...

GG Plus / ponedeljek, 16. januar 2012 / 07:00

Bolezen, kaj si nam naredila (1)

Branko, ki me je pričakal na pragu, je še mlad moški. Ima komaj kakšen mesec čez štirideset let, a življenje, ki mu ni prizanašalo, je pustilo sledove tudi na njegov...

GG Plus / ponedeljek, 16. januar 2012 / 07:00

Radovljiški rojak borovniška znana osebnost

Fran Papler (1842-1911), nadučitelj, pesnik, organist, čebelar in sadjar