Kuhanje na domu

<p>Tak kuhar pride k vam domov, kuha v vaši kuhinji z vašo opremo.</p>

Poznamo več načinov strežbe in kuhanja. Nedavno so ponovno podelili Michelinove zvezdice najboljšim restavracijam in kuharjem v Sloveniji in gorenjski kuharski mojstri so bili pri tem zelo uspešni. Vsem je jasno, da človek pride v takšno restavracijo in se pusti presenetiti in razvajati vsemu, kar nudijo. Jaz imam eno od takšnih gostiln pred nosom. Ker se dnevno vozim mimo te gostilne, jo v času ugodnih ponudb obiščeva. Kadar smo imeli kakšna večja slavja, smo naročili hrano na dom, ketering. Spoznala in preizkusila sem več tovrstnih ponudnikov. Zelo mi je všeč in seveda je veliko ceneje, bolj domačno, kot če bi hordo obiskovalcev odpeljal v gostilno. Znano nam je, da pripeljejo kosilo na dom, predvsem starejši in onemogli se poslužujejo tega. Izberemo enega od ponudnikov, omislimo si dve posodi za dostavo hrane, kjer dostavni avto polno posodo s hrano pripelje in prazno vzame nazaj. Imam še izkušnjo, ko smo na pikniku najeli kuharja, ki nam je pekel na žaru. Nedavno sem prvič srečala kuharja, ki je imel na predpasniku napisano »kuhanje na domu«. Tako zanimivo ga gledam in potem prisluhnem sogovornikom. Kaj je torej kuhanje na domu? Kuhar pride k vam domov in vam kuha, lahko za zabavo, za vsak dan, za posebno priložnost. To ni ketering, kjer bi kuhar skuhal hrano doma in jo dostavil na želeno mesto. Tovrsten kuhar pripelje surove sestavine k vam domov in kuha v vaši kuhinji, z vašo opremo. Bil je mlad fant in je ponosno pripovedoval svojo zgodbo. Ima veliko naročil. Ljudje najamejo prazne hiše nekje v Istri ali kje drugje in priredijo zasebno zabavo. Je bolj intimno. So le znani ljudje, nobenih mimoidočih, naključnih gostov, le povabljeni. Mladi kuhar pravi, da je dobil ponudbo za vsakodnevno kuhanje v eni družini. Ponudili so mu izjemno ceno, kar bi mu sicer ustrezalo, vendar ta hip želi spoznati svet, nove ljudi in se ne želi vezati le na eno ali nekaj strank. Ko doma pripovedujem otrokom, kaj sem videla in koga sem srečala, mi v trenutku pokažejo videoposnetke iz tujine, kjer je to seveda razvito še bolj. Ljudje, ki so polno zaposleni, nimajo časa za kuhanje. Gostiln se človek kaj hitro naveliča in takšen kuhar lahko ustvari vrhunske, moderne jedi po vašem izboru v vašem domu. Na posnetkih je res mikavno, prinese rože, potem pa ustvarja, peče, praži, uporablja led, napitke, sufleje in kaj vem, kako se vsemu reče. Torej ne le v tujini, tudi pri nas že imamo takšne ponudnike in povpraševalce. Blagor družinam, kjer sami kuhajo in skupaj pojedo vsaj kakšen obrok v dnevu. Da si človek sam pripravi kosilo, danes reklamirajo kot trajnosten in sonaraven način življenja. Novi časi in nove priložnosti, v resnici pa obujamo staro.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Gospodarstvo / petek, 30. september 2022 / 16:55

Združenje CEEMAN deluje že trideset let

Bled – Združenje CEEMAN, mednarodna ustanova za razvoj managementa s sedežem na IEDC – Poslovni šoli Bled, letos praznuje trideset let delovanja. Ob tej priložnosti so organizirali jubilejno konfer...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Antične izkopanine v Mošnjah

Mošnje – Po treh mesecih bodo v Mošnjah na trasi bodoče gorenjske avtoceste na odseku med Vrbo in Peračico v torek zaključili z arheološkimi izkopavanji. Kot je povedala...

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Kako so na Jesenicah včasih živeli

V knjižici je zbranih šestnajst pripovedi Jeseničanov o tem, kakšne so bile Jesenice nekoč.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Petje je znamenje veselega srca

Trije šolski pevski zbori, v katerih prepeva kar tretjina učencev, in učiteljski pevski zbor Mavrica so krepko ogreli srca in dlani obiskovalcev.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Zaposlitveni center za invalide

V Šentplavžu je trenutno zaposlenih pet invalidov. Radi bi sodelovali s še več podjetji.

Splošno / sobota, 7. april 2007 / 07:00

Šansoni in zimzelene melodije

Lojze Krajnčan je zasnoval koncert, na katerem se prepletajo zimzelene melodije in sodobni šansoni slovenskih ustvarjalcev.