Ana Hudobivnik, njeni hčerki Olja in Vita ter Ana Podobnik z mačkom Didijem / Foto: Katja Jemec

Kdor zakuha, ta poje

Škofjeločanka Ana Podobnik in Kranjčanka Ana Hudobivnik sta ustvarili kuharsko knjigo za otroke – kuharje začetnike, v celoti napisano z velikimi tiskanimi črkami. Kot pravita, prvo takšno v Sloveniji.

Ana Hudobivnik: »Kar otroci sami skuhajo oz. pripravijo, po navadi tudi pojedo. Sploh niso izbirčni.«

Kranj – Ana Podobnik in Ana Hudobivnik sta sodelavki na škofjeloški veterinarski kliniki, obe pa prosti čas med drugim radi preživljata v kuhinji. Ani Podobnik kulinaričnega znanja ne manjka, saj je diplomirala na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem, njena strast pa je priprava slaščic. Ana Hudobivnik pa ima v kuhinji pomoč hčerk: danes sedemletne Vite in dve leti mlajše Olje. Ko je starejša hči v prvem razredu izrazila željo, da bi sama pekla, Hudobivnikova ni našla ustrezne kuharske knjige zanjo – takšne z velikimi tiskanimi črkami. Tako se je skupaj z Ano Podobnik lotila njene priprave. Za uresničitev ideje sta potrebovali slabo leto in tako je letos poleti luč sveta ugledala knjiga Kdor zakuha, ta poje. Kot pravita, gre za prvo otroško kuharsko knjigo, v celoti napisano z velikimi tiskanimi črkami, v Sloveniji, primerna pa je za otroke od petega do desetega leta starosti. Namen knjige je navdušiti za kuhanje že majhne otroke in jim omogočiti, da se priprave obrokov lotijo brez večje pomoči staršev.

Knjiga prinaša 21 receptov za zajtrke, kosila, večerje, prigrizke in sladice: od sadnega sladoleda, jesenskih kolačkov, energijskih ploščic do čičerikinih polpetov … »Gre za jedi, ki večinoma ne vključujejo kakšnih zahtevnejših postopkov priprave, vseeno pa so zdrave. Recepti so enostavni, niso v merskih enotah, pač pa otrok sestavine odmeri v lončkih, kozarcih, po žlicah,« je razložila Ana Hudobivnik. Postopek je prikazan tudi na fotografijah, poleg tega pa sta avtorici dodali še nekaj namigov za preproste igre v kuhinji in QR kode, prek katerih mladi kuharji in njihovi starši izvedo še kakšno zanimivost o hrani, ki jo pripravljajo. Recepte povezuje zgodba treh sicer resničnih junakov – deklic Vite in Olje ter mačka Didija, ki razveseljuje Ano Podobnik.

Kot poudarjata avtorici, se otroci ob aktivnostih v kuhinji učijo še drugih življenjskih veščin: krepijo motorične spretnosti, komunikacijske veščine, še zlasti če sodelujejo z drugimi, sposobnost reševanja problemov in organizacijske sposobnosti. »Kar sami skuhajo oz. pripravijo, po navadi tudi pojedo. Sploh niso izbirčni,« je pristavila Ana Hudobivnik. Na to namiguje že naslov knjige – Kdor zakuha, ta poje. Tega se je v mnenju o knjigi dotaknil tudi dr. Stojan Kostanjevec s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je navedel, da otroci, kadar sami pripravijo hrano, lažje sprejemajo nove in neznane jedi, kar je spodbudno za oblikovanje zdravih življenjskih navad. »Priprava jedi, ki so predstavljene v knjigi, spodbuja otroke k vključevanju raznovrstne zelenjave in sadja v vsakodnevni jedilnik, najde pa se tudi jed, ki jo je mogoče pripraviti iz užitnih ostankov hrane, kar je pomembno za oblikovanje trajnostnega načina prehranjevanja,« je zapisal Kostanjevec.

Avtorici sta veseli, da sta njuno knjigo s pozitivnim komentarjem pospremila tudi kuharska mojstrica Ana Roš Stojan in pedagog Marko Juhant. »Največ pa nama pomenijo povratne informacije staršev in malih kuharjev, da knjigo uporabljajo in po njej z veseljem kuhajo.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 4. december 2018 / 17:08

Zopet december

Pogosto se sprašujem, zakaj je december tako naporen mesec. Vedno bolj se mi zdi, da me že vse reklame, posebne ponudbe, samo danes, znižano, kupite, svetlobni napisi ... zelo utrudijo. Tudi če ne...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:24

Pijan za volanom

Kranj – Kranjski policisti so v sredo pozno zvečer obravnavali tujca, ki je vozil avtomobil, čeprav se prej ni prav nič zadrževal pri konzumiranju alkohola. Alkotest je namreč pokazal, da je imel 0...

Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:23

»Eksplozija« in požar

Kranj – V torek okoli 18. ure so operativni gasilci iz Gasilske reševalne službe Kranj in prostovoljnih gasilskih društev Britof, Kokrica in Kranj Primskovo odhiteli na območje nekdanje Oljarice Kr...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:23

Na Brdu o formuli uspeha

Ključni ukrepi za gospodarsko odličnost in minimalna plača sta bili glavni temi letošnjega Vrha slovenskega gospodarstva. Minister Zdravko Počivalšek: »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo.«

Slovenija / sobota, 1. december 2018 / 00:20

Glavna naloga: ohranitev jezika

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je bil pretekli teden na prvem uradnem obisku pri slovenski manjšini na Koroškem. Na generalnem konzulatu v Celovcu se je pogova...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:19

Izbrali bodo »naj projekt podeželske mladine«

Kranj – Zveza slovenske podeželske mladine bo ob 25-letnici delovanja pripravila jutri, v soboto, v gostilni Pri Japu v bližini Šentvida pri Stični prireditev, na kateri bodo prvič podelili tudi na...