V kulturnem programu so sodelovali: Anica Rehberger, Francka Rozman, Tomaž Rehberger (na sliki), harmonikar Luka Markič in pevska skupina Kostanarji. / Foto: Tina Dokl

Rekli so jim fižolarji

Praznik fižola na Beli je obudil spomine na čase, ko je bil fižol vsakdanja jed.

Zgornja Bela – Domačija Pr' Cuc na Zgornji Beli je prvo soboto v septembru postala osrednje prizorišče novega etnološko-kulinaričnega dogodka, ki ga je s podporo Zavoda za turizem Preddvor in preddvorske občine pripravil Krajevni odbor Bela. Ta ima po besedah Ivke Sodnik med svojimi načrti organizacijo dejavnosti in dogodkov, ki bi povezali krajane. »Želimo oživiti družabno življenje in spoznati nove sokrajane; v zadnjih letih si je tukaj ustvarilo svoj dom veliko priseljencev,« je pojasnila Sodnikova, članica odbora in pobudnica druženja ob fižolu. Ideja se navezuje na semenj, ki ga imajo na vseh treh Belah (in v Hrašah) v začetku septembra, ob godu sv. Egidija. V preteklosti je bil težko pričakovan, saj se je takrat dobro jedlo in pilo, za mizo se je zbralo sorodstvo, v navadi so bili različni običaji. V tem času pa je tudi dozorel fižol, zato so Belanom rekli fižolarji. »Fižol je skromna rastlina, najmanj zemlje 'ponuca', povsod uspeva, tudi če si ga za mejo, skoraj v travo posadil, je ratal. Pa so otroci 'gor zrasli',« je razložila Francka Rozman, ki je na dogodku zavrtela čas nazaj skupaj s Tomažem Rehbergerjem. Razgovorila sta se o običajih, ki so spremljali semenj, med drugim o tem, da so že opolnoči dan zvonili – da jih ne bi kdo prehitel. »Če si bil prepozen, so rekli, da so ti bob ukradli,« je razložil Rehberger. Posmeha je bil deležen tudi pastir, ki je zadnji 'prignal' na pašo. Gospodinje pa so 'stopile skupaj' in v velikih kotlih skuhale štruklje. »Če so bili orehi, so jih namazale, včasih pa so samo testo skuhale.« Ko je bil semenj, so jedli tudi bobe (krofe), vendar nesladkane.

Fižolova juha, fižolova solata, zaroštan fižol …

fižol z ješprenjem, zeljem … ob tem je odraščala Francka in še kdo v pisani množici, ki se je zbrala na dvorišču omenjene domačije. Po kulturnem programu so spomine obujali ob mizah, na katerih je bilo tudi nekaj nekoč vsakdanjih jedi. V sosednji Tomaževi kajži je dišalo po zaroštanem fižolu, pozabljeni gostljati jedi, ki so jo pripravili tako, da so na masti prepražili čebulo, dodali slanino (če so jo imeli), česen, malo moke, začimbe, kuhan fižol in zalili z nekaj vode.

V Petanovi domačiji, od kajže oddaljeni kakšnih 50 metrov, pa so okušali nekaj povsem novega: fižolov knedel (cmok) z dodatkom kranjske klobase, ki ga je Tevž Basaj, mladi kuhar, ustvaril prav za to priložnost ter dopolnil s fižolovo solato.

Franci Bizjak, lastnik domačije Pr' Cuc, je fižol združil z ribo. Ponudil je namaz, narejen iz kuhanega fižola, ter, kot nam je zaupal, pečene in dimljene ribe, za vezivo pa je uporabil še skyr.

Druženje je zaokrožila pevska skupina Kostanarji, ob tem pa so se že porajale ideje za naslednji praznik fižola; organizatorji ga želijo še nadgraditi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 20. junij 2015 / 14:36

Zmaga v Piran

Ivona Pavlović ali Črt Banko? Ljubljančanka ali Primorec? Precej je bilo takih, ki so kar glasno razmišljali, naj zmaga dekle, da ne bodo vedno samo fantje pobirali nagrad, a se je ljudstv...

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 25. julij 2019 / 14:22

Josipina povezala mlade

V Preddvoru je bil konec junija drugi del literarnega tabora osnovne šole iz Preddvora in dveh koroških šol.

Zanimivosti / četrtek, 25. julij 2019 / 14:20

Več porok in manj razvez

V Sloveniji je bilo lani v primerjavi z letom prej kar 12 odstotkov več sklenitev zakonskih zvez in za 1,2 odstotka manj razvez. Povprečna starost ženina in neveste ob sklenitvi prve zakonske zveze se...

Nasveti / četrtek, 25. julij 2019 / 14:19

Borovnice in breskve

Čeprav letos v gozdu ni zelo veliko borovnic, se je kljub temu vredno potruditi in jih nabrati toliko, da lahko iz njih pripravimo borovničev drobljenec, ki se obnese kot odlična zdrava sladica ali...

Razvedrilo / četrtek, 25. julij 2019 / 14:17

Vetrovna popevka

Soriška planina je v soboto zvečer gostila zanimiv glasbeni dogodek, Poletno noč na Soriški planini. Na odru pod zvezdami, v objemu gora in ob zahajajočem soncu so obiskovalci dogodka lahko prisluhnil...

Kultura / četrtek, 25. julij 2019 / 14:13

Filmi dobrih zgodb

Slovenski kratki film Eko Kekec bo v soboto odprl četrti Mednarodni filmski festival Kranjska Gora. V sedmih dneh bo na enajstih lokacijah na ogled okrog sedemdeset filmov. Rdeča nit festivala je žens...