Paradižnik in bučke za poletne jedi

S kombinacijo paradižnika in bučk lahko pripravimo najrazličnejše jedi, ki so hranljive, okusne in osvežilne.

Za pripravo testenin s paradižnikovo omako z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 1 žličko bazilike, 1 žličko rožmarina, pol žličke rdeče paprike, dve žlici olivnega olja, 1 manjšo bučko, 1 srednje velik paradižnik, 400 g paradižnikov pelatov, 400 g rezancev, sol in poper.

Bučko in paradižnik narežemo na drobne kocke. Skupaj zmešamo baziliko, rožmarin, mleto rdečo papriko, ščep soli in popra ter olivno olje. S pripravljeno mešanico premažemo lososove fileje. Ponev segrejemo in na njem z obeh strani popečemo lososove fileje. Pečene fileje prestavimo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev, kjer se je pekel losos, stresemo narezano bučko, prepražimo in dodamo še paradižnik. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Testenine odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejene rezance stresemo v omako ter prilijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se tekočina vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo lososov file.

Za pripravo solate iz pečenih bučk potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna, balzamični kis, olivno olje.

Bučke narežemo na kolobarje, jih solimo in pustimo, da iz njih odteče odvečna voda. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo bučke. V ponev zložimo le toliko bučk, da se ne prekrivajo. Ko bučke lepo obarvajo, jih damo v skledo in nadaljujemo peko preostalih bučk. Še k toplim bučkam dodamo na kocke narezan paradižnik, sesekljan česen in peteršilj. Začinimo z balzamičnim kisom in olivnim oljem (če smo uporabili več olja pri peki bučk, ga ni treba več dodajati). Dobro premešamo in postavimo v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 8. julij 2013 / 08:31

Šola energetsko varčnejša

V osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled so v okviru projekta REAAL prenovili ogrevalni sistem in na streho namestili malo sončno elektrarno.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 17. november 2010 / 07:00

Smučarska oprema ceneje

Tržič - Po gorenjskih krajih te dni potekajo sejmi zimske športne opreme. V Tržiču ga je minuli vikend organiziral Klub učiteljev in trenerjev smučanja. Kot je povedal predsednik...

Kranj / sreda, 17. november 2010 / 07:00

Vsak je hvalil svoje vino

Gorenjska sicer ni znana kot vinorodna dežela, kljub temu pa smo ljubitelji dobrih vin, kar smo znova dokazali minuli petek in soboto, ko smo se množično podali na Vinsko pot v rove pod starim Kranjem...

Prosti čas / sreda, 17. november 2010 / 07:00

Joe Cocker v Ljubljani

Prekaljeni angleški glasbenik, znan po priredbah zimzelenih pesmi, Joe Cocker, se je po desetih letih vrnil v Slovenijo in s svojim razpoznavnim globokim raskavim glasom navdušil...

Zanimivosti / sreda, 17. november 2010 / 07:00

Anketa: Večina ima kabelsko televizijo

Slovenija bo 1. decembra prešla z analognega na digitalno oddajanje televizijskega signala. Pet Gorenjcev smo vprašali, ali so s tem seznanjeni in kako se pripravljajo na spremembo. Odgovori kažejo, d...

GG Plus / sreda, 17. november 2010 / 07:00

Dediščina plebiscita 1990

Dvajset let bo že od plebiscita, na katerem smo 23. decembra 1990 z veliko udeležbo in veliko večino glasovali za samostojno in neodvisno državo! Takrat je bilo to vseljudsko glasovanje eminentno poli...