Paradižnik in bučke za poletne jedi

S kombinacijo paradižnika in bučk lahko pripravimo najrazličnejše jedi, ki so hranljive, okusne in osvežilne.

Za pripravo testenin s paradižnikovo omako z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 1 žličko bazilike, 1 žličko rožmarina, pol žličke rdeče paprike, dve žlici olivnega olja, 1 manjšo bučko, 1 srednje velik paradižnik, 400 g paradižnikov pelatov, 400 g rezancev, sol in poper.

Bučko in paradižnik narežemo na drobne kocke. Skupaj zmešamo baziliko, rožmarin, mleto rdečo papriko, ščep soli in popra ter olivno olje. S pripravljeno mešanico premažemo lososove fileje. Ponev segrejemo in na njem z obeh strani popečemo lososove fileje. Pečene fileje prestavimo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev, kjer se je pekel losos, stresemo narezano bučko, prepražimo in dodamo še paradižnik. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Testenine odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejene rezance stresemo v omako ter prilijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se tekočina vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo lososov file.

Za pripravo solate iz pečenih bučk potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna, balzamični kis, olivno olje.

Bučke narežemo na kolobarje, jih solimo in pustimo, da iz njih odteče odvečna voda. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo bučke. V ponev zložimo le toliko bučk, da se ne prekrivajo. Ko bučke lepo obarvajo, jih damo v skledo in nadaljujemo peko preostalih bučk. Še k toplim bučkam dodamo na kocke narezan paradižnik, sesekljan česen in peteršilj. Začinimo z balzamičnim kisom in olivnim oljem (če smo uporabili več olja pri peki bučk, ga ni treba več dodajati). Dobro premešamo in postavimo v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / / 18:23

Gorenjski župani so se sestali zadnjič letos

Kranj – Na četrti letošnji seji Sveta Gorenjske regije, ki je potekala pred regijskim obiskom vlade, so gorenjski župani potrdili program dela Regionalne razvojne agencije Gorenjske za leto 2022, s...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 6. januar 2015 / 17:41

Z glasbo v novo leto

Prehod v novo leto v Škofji Loki je bil glasbeno barvit: na Starološkem trgu, kjer bodo danes nastopile Grudnove Šmikle, se je predstavila družina Hawlina, iskriv koncert Uroša Perića in Primoža Graši...

Šport / torek, 6. januar 2015 / 16:49

Čebaškova odlično začela, slabše nadaljevala

Kranj – Minuli konec tedna se je s tekmo v Oberstdorfu začel 9. Tour de ski za smučarske tekače in tekačice. Na uvodni tekmi, trikilometrskem prologu, je Alenka Čebašek (TSK OGP GRAD Bled) osvojila...

Razvedrilo / torek, 6. januar 2015 / 15:27

Brez labodov ne gre

Zmagovalec priljubljenega jesenskega kuharskega šova Valerio Lutman iz Šempetra pri Gorici je kuhal na Gorenjskem. Tokrat se je v Kranjski Gori z menijem s štirimi hodi predstavil prvič.

GG Plus / torek, 6. januar 2015 / 15:25

Anine jaslice se rojevajo

Ana Korenč iz Virmaš oblikuje jaslice iz gline že dvajset let, ko je zaradi bolezni ostala doma. Njene jaslice so tudi v Muzeju rojstva v Betlehemu.

GG Plus / torek, 6. januar 2015 / 15:25

Marsikaj že zdaj zmorejo same

V decembru se je zaključil zanimiv enoletni projekt Program spodbujanja socialne vključenosti žensk – državljank tretjih držav na območju Kranja – Zmorem sama. Poudarek so dali znanjem, ki povečujejo...