Paradižnik in bučke za poletne jedi

S kombinacijo paradižnika in bučk lahko pripravimo najrazličnejše jedi, ki so hranljive, okusne in osvežilne.

Za pripravo testenin s paradižnikovo omako z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 1 žličko bazilike, 1 žličko rožmarina, pol žličke rdeče paprike, dve žlici olivnega olja, 1 manjšo bučko, 1 srednje velik paradižnik, 400 g paradižnikov pelatov, 400 g rezancev, sol in poper.

Bučko in paradižnik narežemo na drobne kocke. Skupaj zmešamo baziliko, rožmarin, mleto rdečo papriko, ščep soli in popra ter olivno olje. S pripravljeno mešanico premažemo lososove fileje. Ponev segrejemo in na njem z obeh strani popečemo lososove fileje. Pečene fileje prestavimo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev, kjer se je pekel losos, stresemo narezano bučko, prepražimo in dodamo še paradižnik. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Testenine odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejene rezance stresemo v omako ter prilijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se tekočina vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo lososov file.

Za pripravo solate iz pečenih bučk potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna, balzamični kis, olivno olje.

Bučke narežemo na kolobarje, jih solimo in pustimo, da iz njih odteče odvečna voda. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo bučke. V ponev zložimo le toliko bučk, da se ne prekrivajo. Ko bučke lepo obarvajo, jih damo v skledo in nadaljujemo peko preostalih bučk. Še k toplim bučkam dodamo na kocke narezan paradižnik, sesekljan česen in peteršilj. Začinimo z balzamičnim kisom in olivnim oljem (če smo uporabili več olja pri peki bučk, ga ni treba več dodajati). Dobro premešamo in postavimo v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 6. oktober 2019 / 17:38

Uvod v letošnjo Naj polko

Lani je naziv naj polka Gorenjca 2018 osvojila polka Verjemi vase ansambla Lun'ca, Radio Gorenc pa je praznoval 56. rojstni dan. Za najboljšo letošnjo polko Gorenca pa so na radiu, ki bo letos torej p...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 15. marec 2008 / 07:00

Starejši za starejše

V šestih upokojenskih društvih radovljiške občine so v okviru projekta Starejši za boljšo kakovost življenja doma do konca lanskega leta anketirali 1.090 starejših od 69 let.

Radovljica / sobota, 15. marec 2008 / 07:00

Pobuda za dnevni center

Radovljica - »Preko krajevne skupnosti Radovljica bomo nadaljevali s pobudo za pridobitev dnevnega centra aktivnosti za tiste starejše, ki še ne potrebujejo tuje pomoči in lahko...

Radovljica / sobota, 15. marec 2008 / 07:00

Veliko možnosti za rekreacijo

Lesce - Društvo upokojencev Lesce je drugo največje v radovljiški občini. Tajnica društva Janika Pogačnik je povedala, da je v začetku leta štelo 582 članov, od tega 398 ž...

Radovljica / sobota, 15. marec 2008 / 07:00

Radovljiške plavalke pišejo zgodovino (4. del)

Radovljica – Plavalci PK Žito Gorenjka praznujejo letos 75-letnico delovanja. Na bogati športni poti so nanizali veliko uspehov, tokrat pišemo o njihovih uspehih na evropskih prvenstvih (E...

Radovljica / sobota, 15. marec 2008 / 07:00

Plezalci osvojili tri pokale

Radovljica - Štirje plezalci športno plezalnega odseka Planinskega društva Radovljica so se 24. februarja v Hermagorju v Avstriji udeležili tekmovanja za Koroški plezalni pokal....