Paradižnik in bučke za poletne jedi

S kombinacijo paradižnika in bučk lahko pripravimo najrazličnejše jedi, ki so hranljive, okusne in osvežilne.

Za pripravo testenin s paradižnikovo omako z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 1 žličko bazilike, 1 žličko rožmarina, pol žličke rdeče paprike, dve žlici olivnega olja, 1 manjšo bučko, 1 srednje velik paradižnik, 400 g paradižnikov pelatov, 400 g rezancev, sol in poper.

Bučko in paradižnik narežemo na drobne kocke. Skupaj zmešamo baziliko, rožmarin, mleto rdečo papriko, ščep soli in popra ter olivno olje. S pripravljeno mešanico premažemo lososove fileje. Ponev segrejemo in na njem z obeh strani popečemo lososove fileje. Pečene fileje prestavimo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev, kjer se je pekel losos, stresemo narezano bučko, prepražimo in dodamo še paradižnik. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Testenine odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejene rezance stresemo v omako ter prilijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se tekočina vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo lososov file.

Za pripravo solate iz pečenih bučk potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna, balzamični kis, olivno olje.

Bučke narežemo na kolobarje, jih solimo in pustimo, da iz njih odteče odvečna voda. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo bučke. V ponev zložimo le toliko bučk, da se ne prekrivajo. Ko bučke lepo obarvajo, jih damo v skledo in nadaljujemo peko preostalih bučk. Še k toplim bučkam dodamo na kocke narezan paradižnik, sesekljan česen in peteršilj. Začinimo z balzamičnim kisom in olivnim oljem (če smo uporabili več olja pri peki bučk, ga ni treba več dodajati). Dobro premešamo in postavimo v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Več kot 2500 ljudi pustovalo v Medvodah

Medvode - Tudi letos je v Medvodah potekalo že dobro znano tradicionalno dvodnevno pustovanje. Prvi del je bil v soboto zvečer v Športni dvorani Medvode, kjer so številne obiskov...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 24. marec 2023 / 23:11

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji

Kranj – Sindikat kmetov Slovenije je s podporo še nekaterih nevladnih organizacij pripravil v petek na več kot tridesetih lokacijah v Sloveniji opozorilni protestni shod. Na Gorenjskem je bil osred...

Jesenice / petek, 24. marec 2023 / 17:00

Kam z bolnikom po odpustu

V jeseniški bolnišnici opozarjajo na problem pacientov, ki pogosto nimajo zagotovljene ustrezne oskrbe, ko jih odpustijo iz bolnišnice. Domovi za starejše so polni, na pomoč na domu je v nekaterih obč...

Kamnik / petek, 24. marec 2023 / 16:53

Festival cvetnonedeljskih butar

Železniki, Kamnik – Turistično društvo Železniki vabi na festival cvetnonedeljskih butar, ki bo jutri, v soboto, med 10. in 16. uro v Kulturnem domu Železniki. Poleg butar z različnih koncev Sloven...

Škofja Loka / petek, 24. marec 2023 / 16:51

Crngrob naokrog in Crngrobska matineja

Škofja Loka – Jutri, 25. marca, bo potekal pohod iz Škofje Loke do cerkve v Crngrobu. Začel se bo ob 9.30 pred nekdanjo Namo, kjer je zbirno mesto. Hoja bo potekala s strokovnim spremstvom in preds...

Kamnik / petek, 24. marec 2023 / 13:38

Odprli dodatne prostore

V kamniškem zdravstvenem domu so odprli mansardne prostore za fizioterapijo in reševalce, kar predstavlja največjo investicijo zadnjih let.