Paradižnik in bučke za poletne jedi

S kombinacijo paradižnika in bučk lahko pripravimo najrazličnejše jedi, ki so hranljive, okusne in osvežilne.

Za pripravo testenin s paradižnikovo omako z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 1 žličko bazilike, 1 žličko rožmarina, pol žličke rdeče paprike, dve žlici olivnega olja, 1 manjšo bučko, 1 srednje velik paradižnik, 400 g paradižnikov pelatov, 400 g rezancev, sol in poper.

Bučko in paradižnik narežemo na drobne kocke. Skupaj zmešamo baziliko, rožmarin, mleto rdečo papriko, ščep soli in popra ter olivno olje. S pripravljeno mešanico premažemo lososove fileje. Ponev segrejemo in na njem z obeh strani popečemo lososove fileje. Pečene fileje prestavimo na krožnik in pokrijemo. V isto ponev, kjer se je pekel losos, stresemo narezano bučko, prepražimo in dodamo še paradižnik. Solimo in popramo ter vse skupaj zalijemo s pelati. Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Rezance stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Testenine odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejene rezance stresemo v omako ter prilijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se tekočina vpije v testenine. Na krožnik serviramo testenine ter nanje položimo lososov file.

Za pripravo solate iz pečenih bučk potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 paradižnik, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna, balzamični kis, olivno olje.

Bučke narežemo na kolobarje, jih solimo in pustimo, da iz njih odteče odvečna voda. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem z obeh strani popečemo bučke. V ponev zložimo le toliko bučk, da se ne prekrivajo. Ko bučke lepo obarvajo, jih damo v skledo in nadaljujemo peko preostalih bučk. Še k toplim bučkam dodamo na kocke narezan paradižnik, sesekljan česen in peteršilj. Začinimo z balzamičnim kisom in olivnim oljem (če smo uporabili več olja pri peki bučk, ga ni treba več dodajati). Dobro premešamo in postavimo v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 25. avgust 2009 / 07:00

Zgorel popolnoma nov avtobus

Ljubelj - Policisti so bili v soboto nekaj pred pol peto popoldne obveščeni, da kmalu po zadnji serpentini, približno 200 metrov pred vrhom gorskega prelaza Ljubelj gori avtobus....

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Dragocene izkušnje

Test: Citroën Jumpy Furgon X L1H1 HDi 90

Avtomobilizem / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Vreme: jasno z grmenjem

Audi v pomlad z dvema novima modeloma, A3 Cabrioletom in A4 Avantom.

Zanimivosti / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Z veziljami v pomladne dni

Bled - Tako so naslovili razstavo ročnih del članic veziljskih krožkov Bled, Rečica, Bohinjska Bela, Gorje in Zasip, ki si jo je bilo do nedelje mogoče ogledati v preddverju Fest...

Žirovnica / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Praznovali tudi v Domu pri izviru Završnice

Žirovnica - Minuli četrtek je v Domu pri izviru Završnice potekal dvanajsti tradicionalni shod občanov Žirovnice, ki je bil tudi tokrat posvečen 1. maju, prazniku dela. »Čeprav j...

Tržič / sreda, 7. maj 2008 / 07:00

Tržičani v Glinje na Koroškem

Tržič - Nova Slovenija in Ženska zveza pri Novi Sloveniji, krščanski ljudski stranki Tržič sta konec tedna organizirali avtobusni izlet in romanje v Glinje/Glainach na Koroškem,...