Dušena buča z bučkami in paradižnikom / Foto: Erika Jesenko

Jedi iz buč in bučk

Če imamo srečo, se na naših vrtovih kar naenkrat pojavijo precejšne količine buč in bučk. Včasih celo toliko, da že ne vemo, kam bi z njimi. In v takih primerih pride prav vsaka ideja za njihovo uporabo v kuhinji.

Za pripravo dušene buče z bučkami in paradižnikom potrebujemo: 0,5 kg očiščene buče hokaido, 200 g bučke cukini, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke dimljene paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo ter jo narežemo na približno 2 cm velike kocke. Bučko narežemo na kolesa, česen olupimo in nasekljamo, paradižnike narežemo na polovice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo narezano bučo in bučke. Dodamo paradižnike, česen in peteršilj. Solimo, popramo, potresemo z dimljeno papriko in vse skupaj premešamo. Prilijemo dve žlici vode, pokrijemo in dušimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Postrežemo kot zelenjavo prilogo.

Za pripravo bučkinih palačink potrebujemo: 1 srednjo veliko bučko, 2 jajci, 2,5 dl mleka, 150 g moke, pol žličke pecilnega praška, 1 šopek peteršilja, pol žličke soli, maslo ali olje za peko palačink.

Bučko naribamo, jo solimo in pustimo stati 15 minut, da se izloči voda. Nato naribane bučke odcedimo. Jajca stepemo skupaj z mlekom ter nato postopoma vmešamo mešanico moke in pecilnega praška. Nazadnje v maso vmešamo še nasekljan peteršilj in naribano bučko. Maso postavimo v hladilnik za pol ure (ali več) ter nato iz nje spečemo palačinke.

Nasvet: Palačinke nadevamo po želji. Odlične pridejo v kombinaciji z različnimi nadevi, kot so kisla smetana, siri, mesnine in z dodatkom svežega paradižnika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 26. november 2016 / 12:15

V nedeljo slovesnost ob začetku Krekovega leta

Ljubljana – Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca vabi ob začetku Krekovega leta na slovesnost s polaganjem venca in sv. mašo, ki bo jutri, v nedeljo ob 15.30 na Krekovem grobu na ljublj...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Državni svet, naložba v boljše zakone

Blaž Kavčič, doma na Formah, je tik pred koncem minulega leta postal predsednik Državnega sveta. V politiki ima že kar nekaj kilometrine, še daljša pa je njegova poslovna kariera. Kot že v preteklosti...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Vse kar delam, delam s srcem

Boris Oblak, profesor likovne umetnosti iz Hotovlje, je leto začel v polnem ustvarjalnem zagonu. Za letos načrtuje samostojno razstavo, prodor na glasbenem področju in si hkrati močno želi, da bi znov...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Komentar: Ekologi

Po novem letu, najbrž tudi zaradi šolskih počitnic, se na zimsko smuko v Slovenijo in seveda tudi v Italijo, Avstrijo, Švico in Francijo (pa morda še kam) poda tudi veliko Hrvatov.

Železniki / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Deseti otrok pri Mravlju v Davči

V začetku januarja je Tatjana Bevk iz Davče povila desetega otroka, sina Gašperja.

Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Squash je igranje šaha v gibanju

Čeprav je škofjeloški Squash klub star komaj dobro leto, so njihovi igralci na zadnjem državnem ekipnem prvenstvu osvojili tretje mesto, te dni pa se pripravljajo na organizacijo mednarodnega turnirja...