Dušena buča z bučkami in paradižnikom / Foto: Erika Jesenko

Jedi iz buč in bučk

Če imamo srečo, se na naših vrtovih kar naenkrat pojavijo precejšne količine buč in bučk. Včasih celo toliko, da že ne vemo, kam bi z njimi. In v takih primerih pride prav vsaka ideja za njihovo uporabo v kuhinji.

Za pripravo dušene buče z bučkami in paradižnikom potrebujemo: 0,5 kg očiščene buče hokaido, 200 g bučke cukini, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke dimljene paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo ter jo narežemo na približno 2 cm velike kocke. Bučko narežemo na kolesa, česen olupimo in nasekljamo, paradižnike narežemo na polovice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo narezano bučo in bučke. Dodamo paradižnike, česen in peteršilj. Solimo, popramo, potresemo z dimljeno papriko in vse skupaj premešamo. Prilijemo dve žlici vode, pokrijemo in dušimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Postrežemo kot zelenjavo prilogo.

Za pripravo bučkinih palačink potrebujemo: 1 srednjo veliko bučko, 2 jajci, 2,5 dl mleka, 150 g moke, pol žličke pecilnega praška, 1 šopek peteršilja, pol žličke soli, maslo ali olje za peko palačink.

Bučko naribamo, jo solimo in pustimo stati 15 minut, da se izloči voda. Nato naribane bučke odcedimo. Jajca stepemo skupaj z mlekom ter nato postopoma vmešamo mešanico moke in pecilnega praška. Nazadnje v maso vmešamo še nasekljan peteršilj in naribano bučko. Maso postavimo v hladilnik za pol ure (ali več) ter nato iz nje spečemo palačinke.

Nasvet: Palačinke nadevamo po želji. Odlične pridejo v kombinaciji z različnimi nadevi, kot so kisla smetana, siri, mesnine in z dodatkom svežega paradižnika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 1. september 2018 / 13:14

Želijo si mladih nogometašic

Novo sezono so začele tudi članice ekip prve slovenske ženske nogometne lige. V nedeljo so odigrale tekme zaradi slabih vremenskih razmer sicer nepopolnega drugega kroga. Radomljanke s popolnim izkupi...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 19. julij 2018 / 22:28

Obnova Ruardove graščine

V teh dneh poteka zahteven projekt selitve muzejskih zbirk, na pomoč so z dvigalom priskočili celo jeseniški gasilci. Obnovljena graščina naj bi vrata spet odprla leta 2020.

Kranjska Gora / četrtek, 19. julij 2018 / 22:27

Namesto term vendarle obnovljen počitniški dom

Slovenske železnice namenjajo milijon evrov za obnovo Železničarskega doma, nekdanjega počitniškega doma za otroke in mladino v središču Kranjske Gore. Obnova bo po načrtih zaključena do konca leta.

Razvedrilo / četrtek, 19. julij 2018 / 22:26

Gostovali v Franciji

Folklorno društvo Bled in Duo Nota iz Tržiča sta v družbi pevcev s Krasa gostovala v francoskem Amillyju, kjer so uspešno predstavili Slovenijo. Francozi so v čast gostujoči državi pripravili poseben...

Škofja Loka / četrtek, 19. julij 2018 / 20:32

Evropska unija in varovanje okolja

Pod okriljem informacijske točke Evropske unije (EU), ki deluje v okviru Razvojne agencije Sora, so pretekli teden v Škofji Loki pripravili Poletno šolo EU za otroke.

Zanimivosti / četrtek, 19. julij 2018 / 20:30

»Gomazeča« razstava na Bledu

Na Bledu si je do konca avgusta mogoče ogledati razstavo največjih ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu, razstavljene so tudi različne vrste črnih vdov in strupenih strig.