Dušena buča z bučkami in paradižnikom / Foto: Erika Jesenko

Jedi iz buč in bučk

Če imamo srečo, se na naših vrtovih kar naenkrat pojavijo precejšne količine buč in bučk. Včasih celo toliko, da že ne vemo, kam bi z njimi. In v takih primerih pride prav vsaka ideja za njihovo uporabo v kuhinji.

Za pripravo dušene buče z bučkami in paradižnikom potrebujemo: 0,5 kg očiščene buče hokaido, 200 g bučke cukini, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke dimljene paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo ter jo narežemo na približno 2 cm velike kocke. Bučko narežemo na kolesa, česen olupimo in nasekljamo, paradižnike narežemo na polovice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo narezano bučo in bučke. Dodamo paradižnike, česen in peteršilj. Solimo, popramo, potresemo z dimljeno papriko in vse skupaj premešamo. Prilijemo dve žlici vode, pokrijemo in dušimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Postrežemo kot zelenjavo prilogo.

Za pripravo bučkinih palačink potrebujemo: 1 srednjo veliko bučko, 2 jajci, 2,5 dl mleka, 150 g moke, pol žličke pecilnega praška, 1 šopek peteršilja, pol žličke soli, maslo ali olje za peko palačink.

Bučko naribamo, jo solimo in pustimo stati 15 minut, da se izloči voda. Nato naribane bučke odcedimo. Jajca stepemo skupaj z mlekom ter nato postopoma vmešamo mešanico moke in pecilnega praška. Nazadnje v maso vmešamo še nasekljan peteršilj in naribano bučko. Maso postavimo v hladilnik za pol ure (ali več) ter nato iz nje spečemo palačinke.

Nasvet: Palačinke nadevamo po želji. Odlične pridejo v kombinaciji z različnimi nadevi, kot so kisla smetana, siri, mesnine in z dodatkom svežega paradižnika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Kip ob stoletnici rojstva

Ob stoletnici rojstva staroste slovenskih planinskih fotografov Jake Čopa umetnik Evgen Guštin ustvarja njegov kiparski portret.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 19. junij 2019 / 16:52

Na izlet v Olimje

Junija 1969 so učenke in učenci 8. a in 8. b zapustili klopi Osnovne šole Trata – in kot bi mignil je minilo pol stoletja. V soboto, 8. junija, so se na pobudo Franca Urha in Špele Gričar z avtobus...

Rekreacija / sreda, 19. junij 2019 / 16:49

Tek z izjemnim vzdušjem

Tek štirih mostov v Škofji Loki je znova navdušil tekače in navijače.

Jesenice / sreda, 19. junij 2019 / 16:45

Sijev dan na Jesenicah

Na šestem Sijevem dnevu se je v nedeljo v Športnem parku Podmežakla na Jesenicah družilo 4500 zaposlenih v železarskih družbah skupine SIJ. Sproščenega dogodka so se udeležili tudi vsi člani uprave s...

GG Plus / sreda, 19. junij 2019 / 16:40

Slike iz Visoške kronike

In je vprašal milostljivi škof Janez Frančišek visoškega gospodarja Izidorja: »Ali ni čudno, dragi mladenič, če je Agata tako mogočna, če se pajdaši s hudičem, ki je, kar mi lahko verjameš, velik gosp...

Gorenjska / sreda, 19. junij 2019 / 16:35

Pohodniški festival

Že peti Pohodniški festival v Kamniško-Savinjskih Alpah bo letos med 21. in 23. junijem.