Dušena buča z bučkami in paradižnikom / Foto: Erika Jesenko

Jedi iz buč in bučk

Če imamo srečo, se na naših vrtovih kar naenkrat pojavijo precejšne količine buč in bučk. Včasih celo toliko, da že ne vemo, kam bi z njimi. In v takih primerih pride prav vsaka ideja za njihovo uporabo v kuhinji.

Za pripravo dušene buče z bučkami in paradižnikom potrebujemo: 0,5 kg očiščene buče hokaido, 200 g bučke cukini, 200 g češnjevih paradižnikov, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja, pol žličke dimljene paprike, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Bučo olupimo ter jo narežemo na približno 2 cm velike kocke. Bučko narežemo na kolesa, česen olupimo in nasekljamo, paradižnike narežemo na polovice. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem popečemo narezano bučo in bučke. Dodamo paradižnike, česen in peteršilj. Solimo, popramo, potresemo z dimljeno papriko in vse skupaj premešamo. Prilijemo dve žlici vode, pokrijemo in dušimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Postrežemo kot zelenjavo prilogo.

Za pripravo bučkinih palačink potrebujemo: 1 srednjo veliko bučko, 2 jajci, 2,5 dl mleka, 150 g moke, pol žličke pecilnega praška, 1 šopek peteršilja, pol žličke soli, maslo ali olje za peko palačink.

Bučko naribamo, jo solimo in pustimo stati 15 minut, da se izloči voda. Nato naribane bučke odcedimo. Jajca stepemo skupaj z mlekom ter nato postopoma vmešamo mešanico moke in pecilnega praška. Nazadnje v maso vmešamo še nasekljan peteršilj in naribano bučko. Maso postavimo v hladilnik za pol ure (ali več) ter nato iz nje spečemo palačinke.

Nasvet: Palačinke nadevamo po želji. Odlične pridejo v kombinaciji z različnimi nadevi, kot so kisla smetana, siri, mesnine in z dodatkom svežega paradižnika.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 21. december 2016 / 21:37

Priznanja tudi za kranjske učitelje smučanja

Ljubljana – Na svečani prireditvi ob 80-letnici delovanja Združenja učiteljev in trenerjev smučanja Slovenije (ZUTS), ki je sredi decembra potekala v Ljubljani, so priznanja za pomemben prispevek k...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 19. maj 2009 / 07:00

"Bombaša" prijeli v dveh dneh

Kranjski kriminalisti so prepričani, da je ročno bombo pred policijsko stavbo v Kranju v noči na petek odvrgel 21-letni Kranjčan.

Trzin / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Podelili deset občinskih priznanj

Trzin - Trzinski župan Tone Peršak je na slavnostni seji ob občinskem prazniku, ki so ga v Trzinu praznovali v petek, 15. maja, podelil priznanja zaslužnim občanom. Zlato plaketo...

Šport / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Rokava Koper in Triglav v finalu za naslov prvaka

Člansko državno prvenstvo v vaterpolu - drugi del

Slovenija / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Šrota zamenjal Žerjav

Po sobotnem izrednem kongresu SLS to stranko vodi poslanec in nekdanji minister za promet Radovan Žerjav.

Šport / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Članice v tretji krog kvalifikacij

Članska vrsta Slovenije, za katero je prvič nastopila tudi Urša Jerala z Bleda, se je imenitno odrezala v drugem krogu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v odbojki. V Marseillu v Franc...