Glasba, hrana in dobrodelnost
Dobrodelni so bili na Soriški planini, ob zvokih narodnozabavne glasbe je minil konec tedna v Begunjah, prvič je Kranj oziroma Gorenjsko obiskala Odprta kuhna, ki sicer ob petkih domuje na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.
Zadnji konec tedna v avgustu je bil vremensko naklonjen organizatorjem številnih prireditev, ki jih je gostila Gorenjska. Vreme je bilo z visokimi temperaturami morda celo preradodarno, kar je največkrat pomenilo slabši obisk pred večerom, ko je vročina popustila.
Odprta kuhna v Kranju
Uspešni model Odprte kuhne iz Ljubljane sicer poskušajo marsikje posnemati, se pa s Pogačarjevega trga karavana uličnih prodajalcev za kakšen dan preseli tudi v nekatera druga slovenska mesta. Tako so se s svojimi stojnicami v soboto »utaborili« na Glavnem trgu v Kranju. Ker vročina ni popuščala, so prodajalci s svojimi številnimi dobrotami bolj kot ne samevali, a ko je sonce popustilo, se je v stari del mesta vrnilo tudi življenje. Obiskovalci Odprte kuhne so si lahko privoščili vse od Jezerškovega praženca, ameriških pit, pečenega mesa, afriških, indijskih, egipčanskih, tajskih in kitajskih okusov do argentinskih steakov, sladoleda v »rolicah«, hot dogov, hamburgerjev, štrukljev, čokoladnih sladic, sladkih uspešnic žiranta Slovenskega MasterChefa Karima Merdjadija in še kaj se je našlo med pestro ponudbo gostujoče kuhinje.
Dobrodelni na Soriški planini
Na Soriški planini so letošnjo poletno sezono sklenili najprej z Rock planino, na kateri so nastopili Adi Smolar, Batista Cadillac in Hamo & Tribute 2 Love. Izkupiček od prodanih vstopnic bodo namenili za prizadete v poplavah, v nedeljo pa se jim je na Majerskem smenju, kjer je za glasbo v popoldanskih urah skrbel narodnozabavni ansambel Igor in zlati zvoki, pridružila tudi dobrodelna (včasih ji še vedno rečemo Pahorjeva) katra. V jutranjih nedeljskih urah se je kar nekaj pohodnikov odločilo, da se poda na voden pohod ob rapalski meji, za nedeljsko kosilo pod šotorom na Planini pa so tokrat svoje moči združili lokalni kuharski mojstri: Jože Godec (Sunrose7), Primož Pintar (gostišče Tolc) in Luka Čufar (Penzion in gostišče Lajnar). Zaplesali in zapeli so soriški otroci, zapele so harmonike iz orkestra Niko iz Železnikov. Otroke na prireditvi je obiskal še čarovnik, niso manjkale niti delavnice poslikave za najmlajše. In kaj vse ste lahko okušali na meniju treh kuharskih mojstrov? Pri predjedeh sta šli obiskovalcem najbolj v slast jesenska mineštra z gobami in telečja jetrca s polento in gobami, od glavnih je bilo največ naročil za pečeno jagnječje stegno z žlinkrofi, praženim krompirjem in nekaj zelenjave. Tudi svinjina in goveji hrbet sta šla marsikomu v slast, sem ter tja se je kdo odločil še za ribo. Pri sladicah pa je bilo precej razglabljanja: naj izberejo koruzni puding z lešnikovo kremo in lešniki, morda orehove štruklje z vinsko omako, sadjem, sladoledom s cimetom ali majerski sladoled … Obetale so namreč vse.
Konec tedna z Veselimi Begunjčani
Veseli Begunjčani so ponovno povabili v Begunje. Tradicionalno njihov narodnozabavni konec tedna že desetletje privablja ljubitelje pristne domače kvintetovske glasbe od blizu in daleč. Izvrstni ansambli iz Slovenije in tujine so tudi tokrat poskrbeli za odlično glasbo in nepozabno vzdušje, poleg gostiteljev, priljubljenih Veselih Begunjčanov, pa so se na odru v treh dneh zvrstili še Okrogli muzikanti, Ansambel Roberta Zupana, Hišni ansambel Avsenik, Ufinger 6, Godba na pihala Mengeš, Slovenski muzikantje, Slovenski zvoki, Amersee kwintet, Kvintet Dori, Ansambel Wankmüller, Aleksi Jercog s prijatelji, Ansambel Svizci ter Mengeški veterani godbe na pihala s prepoznavnim obrazom Alpskega kvinteta Janezom Perom.