S ceste na hamburger ali vegansko tortiljo
Velikokrat se v Kamnik peljem po stari cesti, kot radi rečemo, in zadnje čase sem v Vopovljah ob cesti začela opažati, da je zaživel prostor, pri katerem nisem natančno vedela, čemu je namenjen – piknikom, mogoče porokam, je tam zato, ker je nekdo nekoč imel idejo ... Radovednost me je ob prvi priložnosti pripeljala na široko dvorišče. Prizor je bil zanimiv: v senci dreves je družina nekaj jedla, otroci so izkoristili bližino igral, takoj za menoj so se pripeljali trije posamezniki, ki so samo prevzeli papirnate vrečke in se odpeljali naprej. Očitno se da tu kaj pojesti, sem pomislila.
Zagotovo sem bila videti izgubljena, saj se je takoj našel nekdo, ki me je vprašal, kako lahko pomaga. Tako sem spoznala Katarino Jenko in njenega Aleša Koširja. Katarino so sicer včasih bolj poznali Kranjčani, in sicer po Piškotku, kavarni z veganskimi sladicami, še prej pa ste jo lahko srečevali tudi v priljubljeni škofjeloški Vahtnci; na Aleša pa ste lahko naleteli v kranjskogorskem gostišču Bedanc. Po izobrazbi je kuhar, medtem ko mi Jenkova razloži, da je sama turistična tehnica, a se je navdušila nad veganskimi sladicami. Do tega jo je pripeljalo življenje samo, pravi. Njena najmlajša hči je namreč kot enoletnica imela precej težav z intoleranco za mleko in je začela raziskovati, kaj bi ji sploh lahko ponudila – predvsem sladkega. Na koncu je ugotovila, da jo tovrstno sladko »packanje« veseli, in danes si niti ne predstavlja, da bi se lotila priprave kakšnih drugačnih sladic.
Jenkova in Košir sta zdaj združila moči pod imenom 69 Food in v Vopovljah ob cesti njuna hrana razveseljuje zadovoljne odjemalce, ki jih ni malo. Katarina mi še razloži, da se sicer ta trenutek posvečata novim začetkom in drugi hrani, bo pa v nadaljevanju zagotovo poskrbela za obširnejšo ponudbo veganskih sladic. Zdaj je namreč izbira za ljubitelje mesa precej večja. Na meniju najdemo tudi kar lepo število veganskih jedi. Celo svoje pivo sta si omislila.
Medtem ko se pogovarjamo, ljudje prihajajo po naročila: tortilja z zelenjavo, solata, takšni in drugačni hamburgerji, krompirček … V ponudbi so tokrat še ajdovi žganci z gobovo juho, med jedmi na žlico se obiskovalci odločajo tudi za ričet, ki pa je že tako redno na jedilnem listu. Razmišljata, da bi ponudbo dopolnila še s pečenimi rebri, a bosta videla, kaj bo prostor dopuščal. Na trenutni lokaciji sta od letošnjega aprila in sta glede prihodnosti zelo optimistična. Jenkova se predvsem veseli dne, ko bo našla čas za ustvarjanje in bo v vitrini simpatične »cukr hiške«, ki že stoji zraven glavnega objekta, dejansko lahko ponudila večjo izbiro veganskih sladic.