Jabolčni zavitek s krhkim testom

Če smo v dilemi, kaj bi pripravili, jabolčni zavitek ali jabolčno pito, pripravimo jabolčni zavitek s krhkim testom. Jabolčni zavitek s krhkim testom je pravi posladek, ki združuje svežino in sočnost jabolk z nežno hrustljavim okusom krhkega testa.

Za pripravo jabolčnega zavitka s krhkim testom potrebujemo: za testo: 350 g moke, 1 jajce, 50 g kisle smetane, 100 g masla, 80 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, lupinica 1 bio limone, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 3 srednje velika jabolka, 2 žlici rozin, 1 žlico ruma, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko masla, 2 žlici marmelade ali džema. Jajce za premaz.

Priprava testa: zmešamo moko, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupinico, pecilni prašek in sol. Dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga ovijemo v folijo za živila. Testo naj počiva v hladilniku pol ure.

Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev: rozine stresemo v manjšo skodelico ter jih prelijemo z rumom, jabolka naribamo ali narežemo na tanke lističe. V ponvi raztopimo maslo in dodamo narezana jabolka. Posujemo z vaniljevim in rjavim sladkorjem ter cimetom. Primešamo še rozine skupaj z rumom. Premešamo in dušimo 5 minut.

Sestavljanje zavitka: testo na papirju za peko ali pomokani površini razvaljamo v pravokotnik približno pol centimetra na debelo. Po celotni površini ga prebodemo z vilicami in premažemo z marmelado. Po testu razporedimo nadev, tako da je približno 3 cm roba testa brez nadeva. Robove zapognemo navznoter ter zvijemo v zavitek. Zavitek prestavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in 45 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C.

Nasvet: Da preprečimo prijemanje testa na površino in da s testom lažje rokujemo med pripravo, ga razvaljamo med dvema listoma papirja za peko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 20. junij 2016 / 10:35

Vredno se je truditi

Fotografija je nastala na sobotni spominski slovesnosti ob 71. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Mauthausen Ljubelj in ima zelo močno sporočilo za prihodnost: vredno se je truditi v...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kdor obtožuje, je nemočen

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Okus po oreških in čaju

Ja, pa je napočil! Veliki dan, dan D. Nekateri prav zdaj postavljajo jaslice, drugi krasijo božično drevesce, tretji pečejo potico, morda hladijo vino ali pa ga nemara že ogrevajo, pravzaprav kuhajo....

Nasveti / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Ali je mraz ovira?

Končno je prišla, vsaj po temperaturah sodeč, prava zima, ki nekatere kar nekoliko odvrne od redne športne vadbe na prostem, medtem ko se drugi ne ozirajo na vremenske razmere in nemoteno vadijo napre...

Šport / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kljub bronu razočarani

Naša mladinska hokejska reprezentanca do 20 let se je v sredo zvečer vrnila s svetovnega prvenstva v Rigi, kjer so se borili za preboj v elitno skupino hokeja na ledu, na koncu pa osvojili "le" tretje...

Šport / ponedeljek, 24. december 2007 / 07:00

Kranjski kegljačici ugnali svetovne prvakinje

Na božičnem turnirju dvojic v kegljanju v Železnikih sta med ženskemi slavili Silvana Belcijan in Silva Fleischman, med moškimi pa po šetih letih spet brata Benedik.