Špinačni zavitek z ajdovo kašo

Špinača in ajdova kaša se na naših krožnikih navadno znajdeta kot prilogi. Sami po sebi navadno ne žanjeta pretirane pozornosti. Povsem drugače pa je, če ju »zapakiramo« v zavitek. Nekoliko nenavadno, a zelo okusno.

Za pripravo špinačnega zavitka z ajdovo kašo potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz. Za nadev: 70 g ajdove kaše, 300 g sveže špinače, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 150 g sira feta, 1 lonček kisle smetane, sol in muškatni orešček.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: ajdovo kašo stresemo v kozico, posolimo s približno četrt žličke soli in zalijemo z 2,5 dl vode. Zavremo in skuhamo ajdovo kašo, da posrka vso tekočino. Odstavimo s štedilnika. Špinačo blanširamo v vreli vodi in odcedimo. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo in dodamo nasekljan česen ter nato še odcejeno špinačo. Solimo in potresemo z muškatnim oreščkom ter pražimo 5 minut. Nato skupaj zmešamo ajdovo kašo, blitvo, razdrobljeno feto in kislo smetano. Po okusu po potrebi še posolimo in začinimo.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno prestavimo na namaščen pekač ali pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Zavitek postrežemo kot prilogo k mesni jedi ali pa ga uživamo kot glavni obrok skupaj z juho ali solato. Odličen se obnese tudi hladen, kot malica za na pot. Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Če smo v stiski s časom, uporabimo kupljeno vlečeno testo. Tako bo zavitek pripravljen v trenutku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / torek, 24. november 2009 / 07:00

Pokljuka doživlja preporod

Na Pokljuki so v soboto odprli prenovljeni Šport hotel. Za 1,6 milijona evrov vredno naložbo so četrtino sredstev pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 10. april 2007 / 07:00

Obrt in industrija

Kmetijska zadruga je leta 1948 ustanovila obrat čevljarstva s petimi zaposlenimi. Popravljali so obutev, izdelovali novo, delali polizdelke za Planiko. Leta 1958 so ustanovili podjetje O...

Kranj / torek, 10. april 2007 / 07:00

Marjan Gantar kandidat za predsednika RK

Kranj - V četrtek, 12. aprila, bo redna volilna skupščina Območnega združenja Rdečega križa Kranj. Predsednici Nadi Šifrer in organom združenja se je iztekel mandat, zat...

Zanimivosti / torek, 10. april 2007 / 07:00

Anketa: Vas brez ovir s hitrostnimi ovirami?

Cerklje - V tokratni kratki raziskavi se je našemu povabilu odzvalo kar 333 poklicanih v občini Cerklje. Štiri številke časopisa smo v zahvalo za sodelovanje poslali skupaj 171...

Zanimivosti / torek, 10. april 2007 / 07:00

Praznična velika noč

Tudi za letošnji največji krščanski praznik ni manjkalo pirhov, žegna, ragljanja in drugih običajev.

Gorje / torek, 10. april 2007 / 07:00

V novi občini prvič o proračunu

Gorje - Župan občine Gorje Peter Torkar je za ta četrtek sklical 3. redno sejo občinskega sveta, na njej pa bodo znova govorili o zaključnem računu proračuna obči...