Špinačni zavitek z ajdovo kašo

Špinača in ajdova kaša se na naših krožnikih navadno znajdeta kot prilogi. Sami po sebi navadno ne žanjeta pretirane pozornosti. Povsem drugače pa je, če ju »zapakiramo« v zavitek. Nekoliko nenavadno, a zelo okusno.

Za pripravo špinačnega zavitka z ajdovo kašo potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz. Za nadev: 70 g ajdove kaše, 300 g sveže špinače, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 150 g sira feta, 1 lonček kisle smetane, sol in muškatni orešček.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: ajdovo kašo stresemo v kozico, posolimo s približno četrt žličke soli in zalijemo z 2,5 dl vode. Zavremo in skuhamo ajdovo kašo, da posrka vso tekočino. Odstavimo s štedilnika. Špinačo blanširamo v vreli vodi in odcedimo. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo in dodamo nasekljan česen ter nato še odcejeno špinačo. Solimo in potresemo z muškatnim oreščkom ter pražimo 5 minut. Nato skupaj zmešamo ajdovo kašo, blitvo, razdrobljeno feto in kislo smetano. Po okusu po potrebi še posolimo in začinimo.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno prestavimo na namaščen pekač ali pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Zavitek postrežemo kot prilogo k mesni jedi ali pa ga uživamo kot glavni obrok skupaj z juho ali solato. Odličen se obnese tudi hladen, kot malica za na pot. Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Če smo v stiski s časom, uporabimo kupljeno vlečeno testo. Tako bo zavitek pripravljen v trenutku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 26. december 2020 / 12:13

Odstranjevali bodo tujerodne rastline

Kranj – To soboto, 26. decembra, bo potekala delovna akcija odstranjevanja invazivne tujerodne vrste veliki pajesen, ki raste ob Savski cesti in nad zidom. Kot opozarjajo, bo zato med 8. in 14. uro...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 9. avgust 2023 / 23:59

Špinačni zavitek z ajdovo kašo

Špinača in ajdova kaša se na naših krožnikih navadno znajdeta kot prilogi. Sami po sebi navadno ne žanjeta pretirane pozornosti. Povsem drugače pa je, če ju »zapakiramo« v zavitek. Nekolik...

Razvedrilo / sreda, 9. avgust 2023 / 23:58

Na male zaslone se vrača priljubljeni zdravnik

S 14. avgustom na male zaslone prihaja 16. sezona priljubljene serije Gorski zdravnik. Na Pop TV ga boste lahko spremljali od ponedeljka do petka ob 21.05. Gorski zdravnik Martin Gruber (igra ga pr...

Gorenjska / sreda, 9. avgust 2023 / 23:36

Najhujše poplave doslej

Nad večjim delom Gorenjske se je v noči s četrtka na petek razbesnelo uničujoče neurje z močnimi nalivi, ki je ponekod vztrajalo vse do nedelje. Zaradi poplav in plazov so najbolj opustošene občine Šk...

Nasveti / sreda, 9. avgust 2023 / 23:03

Tanja odgovarja

Zanima me za vnuke, če bodo ostali zdravi in kaj konkretno se bo zgodilo, ker sem v skrbeh. Hvala. Bodite brez skrbi. Vsi bodo še naprej zdravi. Konkre...

Gospodarstvo / sreda, 9. avgust 2023 / 22:59

Šampion kakovosti za Vogelnikove štruklje

Kranj – V okviru priprav na kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni je že potekalo ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. 28 podjetij, podjetnikov in kmetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije...