Špinačni zavitek z ajdovo kašo

Špinača in ajdova kaša se na naših krožnikih navadno znajdeta kot prilogi. Sami po sebi navadno ne žanjeta pretirane pozornosti. Povsem drugače pa je, če ju »zapakiramo« v zavitek. Nekoliko nenavadno, a zelo okusno.

Za pripravo špinačnega zavitka z ajdovo kašo potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz. Za nadev: 70 g ajdove kaše, 300 g sveže špinače, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 150 g sira feta, 1 lonček kisle smetane, sol in muškatni orešček.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: ajdovo kašo stresemo v kozico, posolimo s približno četrt žličke soli in zalijemo z 2,5 dl vode. Zavremo in skuhamo ajdovo kašo, da posrka vso tekočino. Odstavimo s štedilnika. Špinačo blanširamo v vreli vodi in odcedimo. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo in dodamo nasekljan česen ter nato še odcejeno špinačo. Solimo in potresemo z muškatnim oreščkom ter pražimo 5 minut. Nato skupaj zmešamo ajdovo kašo, blitvo, razdrobljeno feto in kislo smetano. Po okusu po potrebi še posolimo in začinimo.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno prestavimo na namaščen pekač ali pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Zavitek postrežemo kot prilogo k mesni jedi ali pa ga uživamo kot glavni obrok skupaj z juho ali solato. Odličen se obnese tudi hladen, kot malica za na pot. Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Če smo v stiski s časom, uporabimo kupljeno vlečeno testo. Tako bo zavitek pripravljen v trenutku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 19. julij 2008 / 07:00

Padlo 120 tisoč "kubikov"

Nedeljsko neurje je po podatkih zavoda za gozdove samo v kamniški občini poškodovalo 95 tisoč kubičnih metrov gozdnega drevja. Od kmetijskih pridelkov so najbolj prizadeta koruza in žita.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:53

Doslej največji hišni sejem

V podjetju Grapak so v dosedanji dvanajstletni zgodovini prejšnji konec tedna pripravili doslej največji hišni sejem. Predstavili so kmetijsko mehanizacijo tridesetih blagovnih znamk.

GG Plus / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:43

Direktor, ki ostaja tudi zdravnik

»Ta trenutek je v zdravstvu zaradi pomanjkanja denarja izredno težko. Zdravstveni sistem v veliki meri deluje predvsem zaradi velike večine zdravstvenih delavcev, ki svoje delo opravljajo s srcem in p...

Razvedrilo / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:33

Z dvignjeno pestjo

Gorenjska pank zasedba Drek u pest letos beleži desetletnico glasbenega udejstvovanja, kar je bil 8. novembra več kot dovoljšen razlog za vrnitev na ‘mesto zločina’ z jubilejnim koncertom v kranjskem...

Nasveti / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:26

Zlato vejevje vzhodne Tirolske

Jesenski, s soncem obsijani dnevi na vzhodnem Tirolskem. Prehod v dolino Defereggen je poln mogočnih granitnih blokov in jam. Ko se dolina malo razširi, se zdi, kot da je sonce razpršilo svoj prah...

GG Plus / ponedeljek, 17. november 2014 / 13:26

Doma

… ''Zelo jih je zanimalo, kaj se dogaja v Sloveniji. Žal sem jim lahko bolj malo povedala, saj se za politiko nisem niti malo brigala. Edine govorice, ki so mi prišle na uho, so govorile o nekem mi...