Špinačni zavitek z ajdovo kašo

Špinača in ajdova kaša se na naših krožnikih navadno znajdeta kot prilogi. Sami po sebi navadno ne žanjeta pretirane pozornosti. Povsem drugače pa je, če ju »zapakiramo« v zavitek. Nekoliko nenavadno, a zelo okusno.

Za pripravo špinačnega zavitka z ajdovo kašo potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz. Za nadev: 70 g ajdove kaše, 300 g sveže špinače, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 150 g sira feta, 1 lonček kisle smetane, sol in muškatni orešček.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: ajdovo kašo stresemo v kozico, posolimo s približno četrt žličke soli in zalijemo z 2,5 dl vode. Zavremo in skuhamo ajdovo kašo, da posrka vso tekočino. Odstavimo s štedilnika. Špinačo blanširamo v vreli vodi in odcedimo. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo in dodamo nasekljan česen ter nato še odcejeno špinačo. Solimo in potresemo z muškatnim oreščkom ter pražimo 5 minut. Nato skupaj zmešamo ajdovo kašo, blitvo, razdrobljeno feto in kislo smetano. Po okusu po potrebi še posolimo in začinimo.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno prestavimo na namaščen pekač ali pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Zavitek postrežemo kot prilogo k mesni jedi ali pa ga uživamo kot glavni obrok skupaj z juho ali solato. Odličen se obnese tudi hladen, kot malica za na pot. Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Če smo v stiski s časom, uporabimo kupljeno vlečeno testo. Tako bo zavitek pripravljen v trenutku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

Kolesarski Kranj

Kolesarski Klub Sava Kranj bo 29. maja triinštiridesetič zapored organiziral mednarodno kolesarsko dirko za Veliko nagrado Kranja - Memorial Filipa Majcna, 30. maja pa še dirko Po ulicah Kranja.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 22. september 2020 / 14:05

Konec tedna devet reševanj

Dežurna ekipa gorskih reševalcev je minuli konec tedna z Brnika šestkrat poletela v gore, še trikrat pa so planince reševali na klasičen način.

Gorenjska / torek, 22. september 2020 / 13:58

Drugi val nas je prehitel

»Delež pozitivnih je še vedno sorazmerno velik. Nedvomno govori, da je breme bolezni covid-19 veliko, narašča število sprejemov bolnikov s covidom-19 v bolnišnice, tudi na oddelke intenzivne nege. To...

Rekreacija / torek, 22. september 2020 / 13:56

Tam, kjer je burja doma

Veliki rob (1237 m n. m.) in Kucelj (1237 m n. m.) – Tura nad Vipavsko dolino. Če ujamemo pravi čas, bomo bogato nagrajeni s čudovito floro, ki jo bomo lahko občudovali na Čavenskem pogorju.

Gospodarstvo / torek, 22. september 2020 / 13:52

Znani kandidati za volitve v zbornico

Volilna komisija Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je že potrdila kandidature za volitve v svet zbornice ter v svete trinajstih območnih enot.

Mularija / torek, 22. september 2020 / 13:40

Knjige za prvošolce

Minuli četrtek so na vseh slovenskih osnovnih šolah začeli bralno leto v okviru Bralne značke, ki letos praznuje šestdesetletnico.