Špinačni zavitek z ajdovo kašo

Špinača in ajdova kaša se na naših krožnikih navadno znajdeta kot prilogi. Sami po sebi navadno ne žanjeta pretirane pozornosti. Povsem drugače pa je, če ju »zapakiramo« v zavitek. Nekoliko nenavadno, a zelo okusno.

Za pripravo špinačnega zavitka z ajdovo kašo potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz. Za nadev: 70 g ajdove kaše, 300 g sveže špinače, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 150 g sira feta, 1 lonček kisle smetane, sol in muškatni orešček.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: ajdovo kašo stresemo v kozico, posolimo s približno četrt žličke soli in zalijemo z 2,5 dl vode. Zavremo in skuhamo ajdovo kašo, da posrka vso tekočino. Odstavimo s štedilnika. Špinačo blanširamo v vreli vodi in odcedimo. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo in dodamo nasekljan česen ter nato še odcejeno špinačo. Solimo in potresemo z muškatnim oreščkom ter pražimo 5 minut. Nato skupaj zmešamo ajdovo kašo, blitvo, razdrobljeno feto in kislo smetano. Po okusu po potrebi še posolimo in začinimo.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno prestavimo na namaščen pekač ali pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Zavitek postrežemo kot prilogo k mesni jedi ali pa ga uživamo kot glavni obrok skupaj z juho ali solato. Odličen se obnese tudi hladen, kot malica za na pot. Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Če smo v stiski s časom, uporabimo kupljeno vlečeno testo. Tako bo zavitek pripravljen v trenutku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 18. junij 2019 / 16:43

Hitro na kolo

Gotovo je vsem znana situacija, ko imate na razpolago urico ali dve časa in bi se podali na kolo, brez načrtovanja in poizvedovanja. Tedaj se običajno vozimo po ustaljenih poteh. Prepričana sem, da...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

Kriminal

Ropar vzel kovance Jesenice - V sredo ob 20.15 je neznani storilec oropal uslužbenca športne trgovine na Jesenicah. Ropar, zakrit z oblačili, je usluž...

Kronika / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

Pločevina delavca udarila po glavi

Koroška Bela – Prejšnji ponedeljek se je v podjetju Acroni Jesenice ponesrečil 39-letni delavec na delovnem stroju za navijanje vroče pločevine na valj. Med delom je nenadoma poč...

Kranj / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

V Kranj po Cesti Boštjana Hladnika

Na zadnji letošnji seji sveta MO Kranj so potrdili predlogo o novih imenih treh ulic, bolj vroča pa je bila razprava o ogrevanju, odpadkih in parkiranju.

GG Plus / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

Sedmica: Potratni dvor

Vsak dan grem na sprehod na Rožnik; vsak dan po isti poti, ura je pa različna. In vsak dan naletim na isti prizor: v eni od pritličnih soban v predsedniški palači, ki je obrnjena na Erjavčevo, gori lu...

GG Plus / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

Rojstvo prve knjige in hčerke

Ljubiteljem folklorne dejavnosti je Bojan Knific znan. V tržiški folklorni skupini Karavanke se je ukvarjal s plesi, vzgojo mladih in izdelavo oblačil. Kot etnolog se je posvetil raziskovanju oblačiln...