Špinačni zavitek z ajdovo kašo

Špinača in ajdova kaša se na naših krožnikih navadno znajdeta kot prilogi. Sami po sebi navadno ne žanjeta pretirane pozornosti. Povsem drugače pa je, če ju »zapakiramo« v zavitek. Nekoliko nenavadno, a zelo okusno.

Za pripravo špinačnega zavitka z ajdovo kašo potrebujemo: za vlečeno testo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode, olje za premaz. Za nadev: 70 g ajdove kaše, 300 g sveže špinače, 2 stroka česna, 1 žlico masla, 150 g sira feta, 1 lonček kisle smetane, sol in muškatni orešček.

Priprava testa: Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Priprava nadeva: ajdovo kašo stresemo v kozico, posolimo s približno četrt žličke soli in zalijemo z 2,5 dl vode. Zavremo in skuhamo ajdovo kašo, da posrka vso tekočino. Odstavimo s štedilnika. Špinačo blanširamo v vreli vodi in odcedimo. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo in dodamo nasekljan česen ter nato še odcejeno špinačo. Solimo in potresemo z muškatnim oreščkom ter pražimo 5 minut. Nato skupaj zmešamo ajdovo kašo, blitvo, razdrobljeno feto in kislo smetano. Po okusu po potrebi še posolimo in začinimo.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno prestavimo na namaščen pekač ali pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Zavitek postrežemo kot prilogo k mesni jedi ali pa ga uživamo kot glavni obrok skupaj z juho ali solato. Odličen se obnese tudi hladen, kot malica za na pot. Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Če smo v stiski s časom, uporabimo kupljeno vlečeno testo. Tako bo zavitek pripravljen v trenutku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / nedelja, 28. avgust 2016 / 19:29

Javna blagajna tudi v Domžalah

Domžale – Občina Domžale bo v sodelovanju z Delavsko hranilnico s 1. septembrom začela izvajati projekt Mestna blagajna, ki bo občanom na vseh vplačilnih mestih Delavske hranilnice, označenih z ozn...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Tri desetletja Najdihojce

Kranj - Vrtec Najdihojca je v začetku aprila praznoval tridesetletnico. Ob tej priložnosti so zato konec aprila pripravili praznovanje in v goste povabili smučarskega skakalca Ro...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Pestra izbira kopalk

Navdušujejo privržence naravnih materialov, upreti pa se jim ne morejo niti ljubitelji in ljubiteljice trend materialov.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Jubilejni pohod na Špičasti hrib

Na prvo majsko nedeljo je bil že petindvajseti pohod na Špičasti hrib. "V hribih iščemo zdravje," so povedali Janko, Jože in Vili, redni obiskovalci tega markantnega vrha med Joštom in Mohorjem.

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Skavt je prijatelj vsakomur

Mineva sto let od izdaje knjige lorda Baden-Powella: Skavt, navodilo za vzgojo dobrih državljanov, ki so jo leta 1932 prevedli tudi v slovenski jezik. Skavtska bibilja, kot ji pravijo, je pred kratkim...

Splošno / sreda, 14. maj 2008 / 07:00

Biti trezen ne pomeni biti brezzvezen

Alkohol je tretji najpogostejši vzrok za obolevnost in umrljivost v Evropi, med mladimi pa celo prvi. Mestna občina Kranj sodeluje v projektu "Alkohol. Odloči se za trezen pogled," ki ga sofinancira E...