Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec

Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec, dve sadni jedi, ki navdušita s svojo preprostostjo, svežino in okusnostjo. Lahko jih uporabimo kot sladico ali pa kot zajtrk in malico.

Za pripravo borovničevega gnezda potrebujemo: 1 zavitek otroških piškotov (bebi piškoti oziroma piškoti za tiramisu), 0,5 kg borovnic, 2 jajci, 2,5 dl smetane, 1 vaniljev sladkor, 4 žlice sladkorja, lupinico ene bio limone, 2 žlici ruma.

Po pekaču razporedimo otroške piškote. Borovnice stresemo v kozico, potresemo z dvema žlicama sladkorja ter dodamo dve žlici vode in dve žlici ruma. Zavremo in pokrito kuhamo še 5 minut. S tekočino od borovnic namočimo piškote, po vrhu pa razporedimo kuhane borovnice in ohladimo. Med tem časom, ko se borovnice hladijo, pripravimo kremo: Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepamo v sneg, med stepanjem dodajamo 2 žlici sladkorja in vaniljev sladkor ter stepemo nadalje v trd sneg. Nato v beljake vmešamo še rumenjaka, limonino lupinico in nazadnje še stepeno smetano. Pripravljeno kremo prelijemo čez ohlajene borovnice. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.

Za pripravo breskovega drobljenca potrebujemo: 6 zrelih breskev, 1 vaniljev sladkor, pol žličke cimeta, 1 žlico rjavega sladkorja, 100 g žitnih kosmičev, 60 g masla.

Breskve narežemo in jih porazdelimo po pekaču. Potresemo jih z vaniljevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in cimetom ter premešamo. Raztopljeno maslo zmešamo s kosmiči in potresemo po breskvah. Pekač postavimo v pečico, segreto 200 °C, in pečemo 20 minut, da se kosmiči zapečejo.

Nasvet: Breskov drobljenec postrežemo še topel, najbolje z žlico grškega jogurta ali kepico vaniljevega sladoleda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 6. november 2013 / 07:00

Pričeli z rušenjem hiše Darka Kuzmiča

Gradbena inšpekcija je včeraj pričela z rušenjem hiše Darka Kuzmiča v Ribčevem Lazu. Pred hišo se je zbralo več kot trideset podpornikov, ki so se umaknili šele na poziv policistov.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 26. september 2018 / 20:33

Poklon pianistom in klavirju

Prvi Festival za mesto in klavir, imenovan Pianopolis, je v treh večerih v kranjskem stolpu Škrlovec povezal sodobne, klasične, džezovske, elektronske in avtorske zvoke klavirja.

Kultura / sreda, 26. september 2018 / 20:32

Temačni srednji vek

Tržič – Kulturno umetniško društvo Ampus vabi na odprtje razstave Temačni srednji vek: In morte ultima veritas (V smrti leži resnica), ki bo v četrtek, 27. septembra, ob 19. uri v stari fužini Germ...

Šport / sreda, 26. september 2018 / 20:32

Poletna nagrada Seidlu

Minuli konec tedna so se v Planici na zaključnih tekmah letošnje poletne sezone pomerili najboljši nordijski kombinatorci.

Mularija / sreda, 26. september 2018 / 20:31

Posebna ura pravljic

Tržič – V četrtek, 27. septembra, ob 17. uri so otroci vabljeni v Knjižnico dr. Toneta Pretnarja na posebno uro pravljic s Kinološkim društvom Storžič, katerega člani bodo prikazali in povedali mno...

Rekreacija / sreda, 26. september 2018 / 20:24

Domovanje kozorogov

Strma peč / Monte Cimone (2380 n. m.) – Višinska razlika ni velika, je pa gora distančno oddaljena. Leta 2013 je njeno južno pobočje zajel požar, katerega posledice so še danes močno vidne.