Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec
Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec, dve sadni jedi, ki navdušita s svojo preprostostjo, svežino in okusnostjo. Lahko jih uporabimo kot sladico ali pa kot zajtrk in malico.
Za pripravo borovničevega gnezda potrebujemo: 1 zavitek otroških piškotov (bebi piškoti oziroma piškoti za tiramisu), 0,5 kg borovnic, 2 jajci, 2,5 dl smetane, 1 vaniljev sladkor, 4 žlice sladkorja, lupinico ene bio limone, 2 žlici ruma.
Po pekaču razporedimo otroške piškote. Borovnice stresemo v kozico, potresemo z dvema žlicama sladkorja ter dodamo dve žlici vode in dve žlici ruma. Zavremo in pokrito kuhamo še 5 minut. S tekočino od borovnic namočimo piškote, po vrhu pa razporedimo kuhane borovnice in ohladimo. Med tem časom, ko se borovnice hladijo, pripravimo kremo: Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepamo v sneg, med stepanjem dodajamo 2 žlici sladkorja in vaniljev sladkor ter stepemo nadalje v trd sneg. Nato v beljake vmešamo še rumenjaka, limonino lupinico in nazadnje še stepeno smetano. Pripravljeno kremo prelijemo čez ohlajene borovnice. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.
Za pripravo breskovega drobljenca potrebujemo: 6 zrelih breskev, 1 vaniljev sladkor, pol žličke cimeta, 1 žlico rjavega sladkorja, 100 g žitnih kosmičev, 60 g masla.
Breskve narežemo in jih porazdelimo po pekaču. Potresemo jih z vaniljevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in cimetom ter premešamo. Raztopljeno maslo zmešamo s kosmiči in potresemo po breskvah. Pekač postavimo v pečico, segreto 200 °C, in pečemo 20 minut, da se kosmiči zapečejo.
Nasvet: Breskov drobljenec postrežemo še topel, najbolje z žlico grškega jogurta ali kepico vaniljevega sladoleda.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

