Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec
Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec, dve sadni jedi, ki navdušita s svojo preprostostjo, svežino in okusnostjo. Lahko jih uporabimo kot sladico ali pa kot zajtrk in malico.
Za pripravo borovničevega gnezda potrebujemo: 1 zavitek otroških piškotov (bebi piškoti oziroma piškoti za tiramisu), 0,5 kg borovnic, 2 jajci, 2,5 dl smetane, 1 vaniljev sladkor, 4 žlice sladkorja, lupinico ene bio limone, 2 žlici ruma.
Po pekaču razporedimo otroške piškote. Borovnice stresemo v kozico, potresemo z dvema žlicama sladkorja ter dodamo dve žlici vode in dve žlici ruma. Zavremo in pokrito kuhamo še 5 minut. S tekočino od borovnic namočimo piškote, po vrhu pa razporedimo kuhane borovnice in ohladimo. Med tem časom, ko se borovnice hladijo, pripravimo kremo: Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepamo v sneg, med stepanjem dodajamo 2 žlici sladkorja in vaniljev sladkor ter stepemo nadalje v trd sneg. Nato v beljake vmešamo še rumenjaka, limonino lupinico in nazadnje še stepeno smetano. Pripravljeno kremo prelijemo čez ohlajene borovnice. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.
Za pripravo breskovega drobljenca potrebujemo: 6 zrelih breskev, 1 vaniljev sladkor, pol žličke cimeta, 1 žlico rjavega sladkorja, 100 g žitnih kosmičev, 60 g masla.
Breskve narežemo in jih porazdelimo po pekaču. Potresemo jih z vaniljevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in cimetom ter premešamo. Raztopljeno maslo zmešamo s kosmiči in potresemo po breskvah. Pekač postavimo v pečico, segreto 200 °C, in pečemo 20 minut, da se kosmiči zapečejo.
Nasvet: Breskov drobljenec postrežemo še topel, najbolje z žlico grškega jogurta ali kepico vaniljevega sladoleda.