Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec

Borovničevo gnezdo in breskov drobljenec, dve sadni jedi, ki navdušita s svojo preprostostjo, svežino in okusnostjo. Lahko jih uporabimo kot sladico ali pa kot zajtrk in malico.

Za pripravo borovničevega gnezda potrebujemo: 1 zavitek otroških piškotov (bebi piškoti oziroma piškoti za tiramisu), 0,5 kg borovnic, 2 jajci, 2,5 dl smetane, 1 vaniljev sladkor, 4 žlice sladkorja, lupinico ene bio limone, 2 žlici ruma.

Po pekaču razporedimo otroške piškote. Borovnice stresemo v kozico, potresemo z dvema žlicama sladkorja ter dodamo dve žlici vode in dve žlici ruma. Zavremo in pokrito kuhamo še 5 minut. S tekočino od borovnic namočimo piškote, po vrhu pa razporedimo kuhane borovnice in ohladimo. Med tem časom, ko se borovnice hladijo, pripravimo kremo: Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepamo v sneg, med stepanjem dodajamo 2 žlici sladkorja in vaniljev sladkor ter stepemo nadalje v trd sneg. Nato v beljake vmešamo še rumenjaka, limonino lupinico in nazadnje še stepeno smetano. Pripravljeno kremo prelijemo čez ohlajene borovnice. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.

Za pripravo breskovega drobljenca potrebujemo: 6 zrelih breskev, 1 vaniljev sladkor, pol žličke cimeta, 1 žlico rjavega sladkorja, 100 g žitnih kosmičev, 60 g masla.

Breskve narežemo in jih porazdelimo po pekaču. Potresemo jih z vaniljevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in cimetom ter premešamo. Raztopljeno maslo zmešamo s kosmiči in potresemo po breskvah. Pekač postavimo v pečico, segreto 200 °C, in pečemo 20 minut, da se kosmiči zapečejo.

Nasvet: Breskov drobljenec postrežemo še topel, najbolje z žlico grškega jogurta ali kepico vaniljevega sladoleda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 3. avgust 2018 / 11:23

Zajel nas je vročinski val

V tednu, ko nas je zajel vročinski val, smo obeležili tudi dan ekološkega dolga. Primož Roglič pa je z uvrstitvijo tik pod oder za zmagovalce na Dirki po Franciji postavil nov mejnik slovenskega koles...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 31. oktober 2014 / 12:33

Lovil zmago in rekord

Rok Puhar iz Šenčurja je z dvaindvajsetimi leti najmlajši zmagovalec ljubljanskega polmaratona, s prvim mestom pa je postal tudi letošnji državni prvak v teku na enaindvajset kilometrov.

Zanimivosti / petek, 31. oktober 2014 / 12:28

Kivi bogato obrodil

Štiri gajbice kivija so Martinjakovi iz Velesovega že nabrali, vsaj še dvakrat toliko ga je še na drevesu in ga bodo pobrali te dni.

Zanimivosti / petek, 31. oktober 2014 / 12:25

Darkov varnejši korak

Odziv na dobrodelno akcijo Za Darkove nove noge je bil tako dober, da je Darko Đurić novi nožni protezi že dobil na testiranje.

Gospodarstvo / petek, 31. oktober 2014 / 12:22

Težave zaradi upada naročil

V kranjskem Iskraemecu imajo letos zaradi zamud pri uvajanju pametnih števcev na evropskem trgu manj naročil, kot so načrtovali. Med številnimi ukrepi za znižanje stroškov je prišlo na vrsto tudi odpu...

Gorenjska / petek, 31. oktober 2014 / 12:18

Praznika reformacije in spomina na mrtve

Konec tedna bo za dan daljši, za današnji državni praznik. Sledi mu 1. november, dan spomina na mrtve, skupaj z nedeljo se bodo prilegli dela prosti dnevi, s katerimi se končujejo tudi letošnje jesens...