Festival sta na nedavni novinarski konferenci predstavili Blanka Grašič in direktorica Kaja Beton iz radovljiškega zavoda za turizem in kulturo, ki organizira prireditev. / Foto: Gorazd Kavčič

Konec tedna bo v Radovljici deseti Festival čokolade

Triindvajset prijavljenih butičnih čokoladnic iz Slovenije in tujine se bo predstavilo v grajskem parku in v starem mestnem jedru. Posebno privlačno bo dogajanje v Radovljiški graščini, organizatorji pa obljubljajo tudi bogat spremljevalni program.

Radovljica – Jutri se v Radovljici začenja Festival čokolade, letos ponovno na dveh lokacijah, v grajskem parku in na Linhartovem trgu, vključno z Radovljiško graščino. Obiskovalcem se bo na dvodnevnem dogodku predstavilo 23 čokoladnic. »Že lani smo se odločili, da ponudbo skrčimo zgolj na čokolado; zato je morda število ponudnikov nekoliko manjše, a je festival kljub temu dogodek, kjer se na enem mestu zbere največ čokoladnic,« je poudarila direktorica Turizma Radovljica Kaja Beton.

Bogat spremljevalni program

V grajskem parku bo potekal bogat zabavni program, športne, plesne in kulinarične animacije za otroke, na glavnem odru se bodo zvrstili koncerti, na obisk prihajajo ulični umetniki in glasbeniki. V soboto bodo tako nastopili orkestri Glasbene šole Radovljica, akustični Šank Rock, Maraaya in KUD Kiks, v nedeljo pa Pihalni orkester Lesce, Adi Smolar, Nik Škrlec s predstavo Povodni mož in Ansambel Veseli Begunjčani.

Za vzdušje v Graščini bodo poskrbeli vrhunski domači glasbeniki, Timotej Willewaldt in Lenart Prek kot WildArt in Marko Stajnko z gosti.

Pripravljajo tudi kulinarične delavnice: spajanje vina in čokolade z Valterjem Bufolinom, veganske čokoladne slaščice z LittleKitchenVibes, ustvarjanje čokoladne kreme z mojstrom Naserjem Gashijem ter kulinarični šov z Žigo Gabrovcem. Posebne kulinarične delavnice za otroke bosta vodila dva znana televizijska obraza, Nik Škrlec in udeleženec MasterChefa Slovenija Žiga Gabrovec.

Letošnja posebnost bo tudi vodeno čokoladno doživetje, ČokoBarok, ki bo obiskovalce popeljalo v preteklost čokolade.

Trajnostno usmerjeni

Kot poudarjajo organizatorji, je Festival čokolade največja prireditev v destinaciji, ki je v letih pred epidemijo privabila celo do štirideset tisoč obiskovalcev. Letos jih pričakujejo približno toliko kot lani, ko so festival ponovno organizirali po dveletnem premoru. To je okoli dvajset tisoč, kar je, kot pravi Kaja Beton, število, ki ga razmeroma majhna Radovljica še prenese.

»Še posebno si prizadevamo za trajnost na dogodku,« poudarja Kaja Beton.

»Poleg skrbi za ločevanje odpadkov si želimo predvsem zmanjšati njihovo količino. V ta namen bomo na vseh lokacijah pijačo točili le v kozarce za večkratno uporabo, hrano stregli v biorazgradljivi embalaži, gostinci ne bodo ponujali napitkov v pločevinkah. K zmanjševanju količine embalaže pa vsako leto pozivamo tudi čokoladnice.«

Vstopnina za odrasle, ki so jo prvič uvedli lani, ostaja in znaša pet evrov. Otroci in mladi do 18. leta lahko festival obiščejo brezplačno. Tudi cena degustacijskih kuponov ostaja nespremenjena, tri evre za štiri kupone. Parkirnine ne bo, organizatorji pa spodbujajo prihod z vlakom ali avtobusom, ki obiskovalce pripeljeta v neposredno bližino prizorišča.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 16. januar 2008 / 07:00

Upajo na denar za širokopasovno omrežje

Železniki - Ministrstvo za gospodarstvo je sredi decembra objavilo javni razpis za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj za gradnjo, upravljanje in vzdrževan...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. november 2016 / 21:30

Vojskovali so se za Slovenijo

Z Blaznikovim in muzejskim večerom Škofja Loka in Ločani v osamosvojitveni vojni junija 1991 so se v Muzejskem društvu Škofja Loka oddolžili letošnji 25-letnici slovenske države.

Nasveti / torek, 29. november 2016 / 21:27

Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ost...

Zanimivosti / torek, 29. november 2016 / 21:04

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Razvedrilo / torek, 29. november 2016 / 21:01

Bodi moja voda

V kranjskem KluBaru je v soboto navdušil karizmatični reški pevec Damir Urban, tudi decembrski koncertni spored pa v Klubaru zagotavlja pestre glasbene večere.

GG Plus / torek, 29. november 2016 / 20:56

Kaj vse nam čipka pomeni danes?

Snovanja to pot namenjamo bogastvu slovenske klekljane čipke, razpete med obrtjo in umetnostjo. Kar je prišlo letos še posebej do izraza, saj je naša država gostila 17. Svetovni čipkarski kongres (OID...