Bio sladoledi so med najboljšimi
Kranj – Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled postavili 16 čokoladnih sladoledov. Preverili so njihovo sestavo, označbo, hranilno vrednost, senzorične lastnosti in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov. Kot so ugotovili, večina sladoledov vsebuje od tri do šest aditivov. En sladoled pa je bil brez enega samega aditiva in arome, saj je narejen le iz štirih sestavin: mleka, smetane, sladkorja in kakava. Pri enem izdelku so odkrili preseženo vrednost enterobakterij oziroma mikroorganizmov. Znova se je potrdilo, da cena ni nujno merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten. Zmagovalec testa je bil ekološki sladoled, ki sploh ni bil med najdražjimi. Kakovosten čokoladni sladoled se topi enakomerno in ne po slojih. Je nežne konsistence, brez grudic in kristalov ledu.