Borovničeve rezine z vaniljevo kremo

Borovničeve rezine z vaniljevo kremo so na pogled očarljivo in osvežilno pecivo, preprosto za pripravo. Tvorijo ga plasti krhkega testa, nežne vaniljeve kreme in plasti borovnic. Ne bi si mislili, da lahko iz tako običajnih sestavin pripravimo tako okusno slaščico.

Za pripravo borovničevih rezin z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 200 g moke, 1 jajce, 50 g sladkorja v prahu, 2 vaniljeva sladkorja, 100 g masla, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za vaniljevo kremo z borovnicami: 1 zavitek za pripravo vaniljevega pudinga, 3 dl polnomastnega mleka, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 350 g kisle smetane, 300 g borovnic; za preliv: 0,5 litra borovničevega soka, 6 listov želatine.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo jajce in na lističe narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj v hladilniku počiva pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini en centimeter na debelo ter z njim obložimo srednje velik namaščen pekač (približno 35 x 25 cm). Testo po površini večkrat prebodemo.

Priprava kreme: Vaniljev puding zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo 1 dl mleka ter zmešamo v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Še v vroč puding vmešamo kislo smetano. Kremo prelijemo čez testo ter po vrhu razporedimo borovnice. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Priprava preliva: 6 listov želatine namočimo za 10 minut v hladni vodi in ožamemo. Borovničev sok zavremo ter v njem raztopimo ožete liste želatine. Preliv prelijemo še čez vroče pečeno pecivo. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 29. april 2017 / 19:12

Impresionizem – trenutek, svetloba, barva

Kamnik – V sredo, 3. maja, ob 19. uri bo v Gradu Zaprice v Medobčinskem muzeju Kamnik drugo predavanje prof. Marka Trobevška iz cikla Kulturna zgodovina od pomladi narodov do druge svetovne vojne....

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 15. junij 2009 / 07:00

Natanko stoterica odličnjakov

Kranj – »Vesel sem, da imamo v Kranju toliko bistrih glav in da lahko danes čestitam vsem vam, ki vam je uspelo celo osnovno šolo dosegati res imenitne rezultate,« je minulo sred...

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. junij 2009 / 07:00

V KIK-u zmanjkuje surovin za proizvodnjo

Kamnik – Delavci v kamniški smodnišnici so v teh dneh zbrali podpise, v katerih od uprave zahtevajo izpolnitev vseh strokovnih zahtev, predvsem izplačilo prispevkov za zdravstven...

Prosti čas / ponedeljek, 15. junij 2009 / 07:00

Ostajamo stari Mambo Kings

Skupina Mambo kings je pred kratkim predstavila novo pesem Naj bo september ali maj.

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. junij 2009 / 07:00

Od jagod k živi vodi

Maks Vrečko z Zgoše je letos še zadnjič prideloval jagode, odslej se bo ukvarjal z živo vodo.

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. junij 2009 / 07:00

Na živilih koristne informacije za potrošnike

Ljubljana - Živilska industrija v Evropski uniji je pod okriljem Evropske konfederacije proizvajalcev hrane in pijač razvila enotno shemo prostovoljnega označevanja živil z vredn...