Borovničeve rezine z vaniljevo kremo

Borovničeve rezine z vaniljevo kremo so na pogled očarljivo in osvežilno pecivo, preprosto za pripravo. Tvorijo ga plasti krhkega testa, nežne vaniljeve kreme in plasti borovnic. Ne bi si mislili, da lahko iz tako običajnih sestavin pripravimo tako okusno slaščico.

Za pripravo borovničevih rezin z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 200 g moke, 1 jajce, 50 g sladkorja v prahu, 2 vaniljeva sladkorja, 100 g masla, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za vaniljevo kremo z borovnicami: 1 zavitek za pripravo vaniljevega pudinga, 3 dl polnomastnega mleka, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 350 g kisle smetane, 300 g borovnic; za preliv: 0,5 litra borovničevega soka, 6 listov želatine.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo jajce in na lističe narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj v hladilniku počiva pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini en centimeter na debelo ter z njim obložimo srednje velik namaščen pekač (približno 35 x 25 cm). Testo po površini večkrat prebodemo.

Priprava kreme: Vaniljev puding zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo 1 dl mleka ter zmešamo v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Še v vroč puding vmešamo kislo smetano. Kremo prelijemo čez testo ter po vrhu razporedimo borovnice. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.

Priprava preliva: 6 listov želatine namočimo za 10 minut v hladni vodi in ožamemo. Borovničev sok zavremo ter v njem raztopimo ožete liste želatine. Preliv prelijemo še čez vroče pečeno pecivo. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 7. november 2008 / 07:00

Pozabljeni Martinov plašč

Martinovanje ni čaščenje sv. Martina, je splošno pirovanje. Kdo se pa ob vseh goseh in drugih mesenih jedeh, ki jih v tem času na martinovanjih zaužijemo, in ob vsem vinu, ki ga popijemo, sploh še spo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 19. april 2008 / 07:00

V trčenju z avtobusom umrla Blejka

Bled - V soboto popoldne je v hudi prometni nesreči na regionalni cesti Lesce–Bled umrla 21-letna Blejka. Z osebnim avtomobilom se je peljala iz smeri Lesc proti Bledu. Nekaj metrov naprej...

Prosti čas / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Veselo pri Avseniku

V četrtek so Gašperji pri Avseniku snemali televizijsko oddajo ob 30-letnici igranja, v petek pa je bil sklepni koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Vox Carniolus tekmuje v Mariboru

Jeseniški pevski zbor ta konec tedna nastopa na pomembnem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Nežnost harfe in odločnost roga

Sreda, 9. aprila, je bila priložnost za glasbene sladokusce, da prisluhnejo koncertu v okviru delovanja Glasbene mladine Slovenije. To je že 17. sezona različnih nastopov posameznih glasbenih gos...

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Štirje letni časi

V razstavnem salonu Kasarne na Stari Savi so v četrtek, 10. aprila, odprli razstavo Francija Črva iz Fotokluba Jesenice. Za svoje udejstvovanje na področju fotografije je doslej prejel naziv Foto...