Borovničeve rezine z vaniljevo kremo
Borovničeve rezine z vaniljevo kremo so na pogled očarljivo in osvežilno pecivo, preprosto za pripravo. Tvorijo ga plasti krhkega testa, nežne vaniljeve kreme in plasti borovnic. Ne bi si mislili, da lahko iz tako običajnih sestavin pripravimo tako okusno slaščico.
Za pripravo borovničevih rezin z vaniljevo kremo potrebujemo: za testo: 200 g moke, 1 jajce, 50 g sladkorja v prahu, 2 vaniljeva sladkorja, 100 g masla, 1 zravnano žličko pecilnega praška, ščep soli; za vaniljevo kremo z borovnicami: 1 zavitek za pripravo vaniljevega pudinga, 3 dl polnomastnega mleka, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 350 g kisle smetane, 300 g borovnic; za preliv: 0,5 litra borovničevega soka, 6 listov želatine.
Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in sol. Dodamo jajce in na lističe narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj v hladilniku počiva pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini en centimeter na debelo ter z njim obložimo srednje velik namaščen pekač (približno 35 x 25 cm). Testo po površini večkrat prebodemo.
Priprava kreme: Vaniljev puding zmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo 1 dl mleka ter zmešamo v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Še v vroč puding vmešamo kislo smetano. Kremo prelijemo čez testo ter po vrhu razporedimo borovnice. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 25 minut.
Priprava preliva: 6 listov želatine namočimo za 10 minut v hladni vodi in ožamemo. Borovničev sok zavremo ter v njem raztopimo ožete liste želatine. Preliv prelijemo še čez vroče pečeno pecivo. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.