Ribe in morski sadeži

Ribe in morski sadeži so kakovosten vir beljakovin in omega 3 maščobnih kislih ter ostalih hranil, kot je vitamin D. Včasih se zdi, da je njihova priprava zapletena, vendar ni vedno tako. Kozice ali losos s poletno zelenjavo in dodano prilogo so prijetna in lahka osvežitev poletnega jedilnika.

Za pripravo kozic s porom in bučkami potrebujemo: 400 g odtajanih repkov kozic, 1 srednje veliko bučko, 1 manjši por, 2 stroka česna, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sojine omake (opcijsko), četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Bučko narežemo na trakove, por na kolesa, česen nasekljamo. Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih potresemo z mleto rdečo papriko, karijem, solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. V isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo narezano zelenjavo in česen. Posolimo in popopramo ter pražimo 5 minut (ne solimo, če bomo uporabili sojino omako). Dodamo pečene kozice, zalijemo z limoninim sokom ter sojino omako in pražimo še minuto, da tekočina izhlapi. Jed serviramo z izbrano prilogo, na primer z rižem ali testeninami.

Za pripravo pražene zelenjave z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 2 žlici poprovih zrn, 1 žličko rožmarina, sol, 1 žlico olivnega olja; zelenjavo: 1 večjo bučko, 1 večji korenček, polovico srednje velike kolerabe, četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Fileje lososa solimo, natremo z zdrobljenim poprom in rožmarinom. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem na vsaki strani pečemo fileje lososa 5 minut. Vso zelenjavo očistimo, jo narežemo na majhne kocke (približno 0,5 cm velike) in jo stresemo v skledo. Solimo in popramo, potresemo s papriko in karijem ter prelijemo z olivnim oljem. Dobro premešamo. Ponev segrejemo, vanjo stresemo pripravljeno zelenjavo in pražimo od 5 do 10 minut. Na krožnik serviramo izbrano prilogo, dodamo zelenjavo in na vrh položimo file lososa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 18. junij 2016 / 12:29

Gorenjci na državnem gasilskem tekmovanju

Kranj – Ob koncu prejšnjega tedna je bilo pod okriljem Gasilske zveze Slovenije v Kopru letošnje državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje, na katerem so se ekipe pomerile v različn...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:13

Več prostora za učenje in druženje

Na Jesenicah so slavnostno predali namenu dvesto kvadratnih metrov novih prostorov za druženje z dvema učilnicama, javno dnevno sobo in kuhinjo v dodatnih prostorih večgeneracijskega centra.

Kamnik / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:11

V športu najdejo samozavest

V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik (Cirius) se zavedajo, kako pomemben vpliv ima šport na gibalno ovirano mladino. Pred dnevi so pripravili športni dan, na katerem je vs...

GG Plus / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:11

Še pogrešali bomo tišino gora

Irena Mrak je doktorica znanosti s področja geografije. Je Fulbrightova štipendistka, vendar je to v Sloveniji prej ovira kot prednost, pove. Predava študentom, doma in v tujini predava tudi o zavarov...

Nasveti / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:10

Pedikuro naj izvajajo le strokovnjaki

V razvitem svetu je medicinska nega nog zelo razvita in obisk pedikerja ne velja za luksuz, ampak za naložbo v zdravje. "Medicinska pedikura pomeni, da izvajamo pedikuro s kirurško sterilnimi instrume...

Avtomobilizem / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:09

Razpis za varnejše železniške prehode

V lanskem letu se je po podatkih policije v železniškem prometu zgodilo sedemnajst nesreč.