Ribe in morski sadeži

Ribe in morski sadeži so kakovosten vir beljakovin in omega 3 maščobnih kislih ter ostalih hranil, kot je vitamin D. Včasih se zdi, da je njihova priprava zapletena, vendar ni vedno tako. Kozice ali losos s poletno zelenjavo in dodano prilogo so prijetna in lahka osvežitev poletnega jedilnika.

Za pripravo kozic s porom in bučkami potrebujemo: 400 g odtajanih repkov kozic, 1 srednje veliko bučko, 1 manjši por, 2 stroka česna, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sojine omake (opcijsko), četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Bučko narežemo na trakove, por na kolesa, česen nasekljamo. Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih potresemo z mleto rdečo papriko, karijem, solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. V isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo narezano zelenjavo in česen. Posolimo in popopramo ter pražimo 5 minut (ne solimo, če bomo uporabili sojino omako). Dodamo pečene kozice, zalijemo z limoninim sokom ter sojino omako in pražimo še minuto, da tekočina izhlapi. Jed serviramo z izbrano prilogo, na primer z rižem ali testeninami.

Za pripravo pražene zelenjave z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 2 žlici poprovih zrn, 1 žličko rožmarina, sol, 1 žlico olivnega olja; zelenjavo: 1 večjo bučko, 1 večji korenček, polovico srednje velike kolerabe, četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Fileje lososa solimo, natremo z zdrobljenim poprom in rožmarinom. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem na vsaki strani pečemo fileje lososa 5 minut. Vso zelenjavo očistimo, jo narežemo na majhne kocke (približno 0,5 cm velike) in jo stresemo v skledo. Solimo in popramo, potresemo s papriko in karijem ter prelijemo z olivnim oljem. Dobro premešamo. Ponev segrejemo, vanjo stresemo pripravljeno zelenjavo in pražimo od 5 do 10 minut. Na krožnik serviramo izbrano prilogo, dodamo zelenjavo in na vrh položimo file lososa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 19. maj 2022 / 16:40

Dobrote slovenskih kmetij

Festival bo ta konec tedna na Ptuju. Priznanja za domače izdelke številnim gorenjskim kmetijam.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 17. januar 2014 / 17:00

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Gorenjska / petek, 17. januar 2014 / 16:11

Gorenjski puntarji za prijazno državo

Sveti Duh – Predstavniki protestniških skupin iz vseh koncev Gorenjske so se minuli petek povezali v gibanje, ki so ga poimenovali Gorenjski puntarji. Na ustanovitvenem sestanku pri Svetem Duhu se...

Gospodarstvo / petek, 17. januar 2014 / 16:10

Janezov med je najboljši

Med čebelarji z gozdnim medom je državni prvak postal Janez Šega s Podjelovega Brda.

Gospodarstvo / petek, 17. januar 2014 / 15:11

NLB prodaja Zvezdo

Kranj – NLB Leasing na spletnih straneh v prodajo ponuja Po­slovni kompleks Zvezda v Kranju oziroma območje nekdanje tovarne skupaj s poslovnim objektom, ki ga je pred leti na kolena spravil Bojan...

Kamnik / petek, 17. januar 2014 / 15:10

Suzano Šimenc nadomestil Dominik Čevka

Kamnik – Kamniški svetniki so se na svoji sredini seji seznanili z odstopno izjavo dosedanje svetnice SDS mag. Suzane Šimenc in s sklepom sprejeli prenehanje njenega mandata ter hkrati potrdili nad...