Ribe in morski sadeži

Ribe in morski sadeži so kakovosten vir beljakovin in omega 3 maščobnih kislih ter ostalih hranil, kot je vitamin D. Včasih se zdi, da je njihova priprava zapletena, vendar ni vedno tako. Kozice ali losos s poletno zelenjavo in dodano prilogo so prijetna in lahka osvežitev poletnega jedilnika.

Za pripravo kozic s porom in bučkami potrebujemo: 400 g odtajanih repkov kozic, 1 srednje veliko bučko, 1 manjši por, 2 stroka česna, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sojine omake (opcijsko), četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Bučko narežemo na trakove, por na kolesa, česen nasekljamo. Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih potresemo z mleto rdečo papriko, karijem, solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. V isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo narezano zelenjavo in česen. Posolimo in popopramo ter pražimo 5 minut (ne solimo, če bomo uporabili sojino omako). Dodamo pečene kozice, zalijemo z limoninim sokom ter sojino omako in pražimo še minuto, da tekočina izhlapi. Jed serviramo z izbrano prilogo, na primer z rižem ali testeninami.

Za pripravo pražene zelenjave z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa, 2 žlici poprovih zrn, 1 žličko rožmarina, sol, 1 žlico olivnega olja; zelenjavo: 1 večjo bučko, 1 večji korenček, polovico srednje velike kolerabe, četrt žličke mlete rdeče paprike, ščepec karija (opcijsko), 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Fileje lososa solimo, natremo z zdrobljenim poprom in rožmarinom. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem na vsaki strani pečemo fileje lososa 5 minut. Vso zelenjavo očistimo, jo narežemo na majhne kocke (približno 0,5 cm velike) in jo stresemo v skledo. Solimo in popramo, potresemo s papriko in karijem ter prelijemo z olivnim oljem. Dobro premešamo. Ponev segrejemo, vanjo stresemo pripravljeno zelenjavo in pražimo od 5 do 10 minut. Na krožnik serviramo izbrano prilogo, dodamo zelenjavo in na vrh položimo file lososa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 6. november 2012 / 07:00

Toyota na pomoč

Japonska znamka je donirala milijon dolarjev pomoči žrtvam orkana Sandy.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 13. junij 2013 / 16:31

Banko preslepil za štiri milijone

Odgovorna oseba propadle tiskarske družbe, domnevno Boštjan Nagode, naj bi za več milijonov evrov preslepil eno od bank na Gorenjskem (menda Gorenjsko banko).

Gorenjska / četrtek, 13. junij 2013 / 16:31

Pripravljeni na pašno sezono

Na Krvavcu so v soboto organizirali že 9. akcijo pobiranja kamenja, ki je potekala pod okriljem RTC Krvavec in pašnih skupnosti Jezerca in Kriška planina. Približno sto udeležencev je pobralo okoli tr...

Nasveti / četrtek, 13. junij 2013 / 16:22

Detelja z vonjem po medu (3)

Zadnje tedne smo se zagnano vrgli v deteljo – najprej v črno, nato v »tarumeno« oz. ranjak, končno pa se lotimo še detelje, ki v posušeni obliki prav prijetno diši po medu. Zaradi omenjene lastnosti s...

Rekreacija / četrtek, 13. junij 2013 / 16:16

Ni šlo samo za tekmovanje

Prvi Triatlon Karavanke je uspel! Vreme, ki je letošnjo pomlad največji sovražnik organizatorjev prireditev na prostem, se je vzdržalo padavin.

Škofja Loka / četrtek, 13. junij 2013 / 16:09

Visok jubilej šolstva v Retečah

V Retečah so pretekli četrtek pripravili sklepno prireditev ob 120-letnici šolstva v tem kraju, ki so jo povezali s 50-letnico OŠ Cvetka Golarja, katere del je tudi šola v Retečah.