Člani skupine za eksperimentalno arheologijo Štalca so bili s poskusom taljenja zelo zadovoljni. / Foto: Tomaž Benedičič

Talili po starih postopkih

Člani Muzejskega društva Železniki so ponovno prikazali taljenje železa po starodobnih postopkih.

Železniki – Na Češnjici v Železnikih je bilo minulo soboto ponovno možno videti prikaz taljenja železa po 2500 let starih postopkih. Člani skupine za eksperimentalno arheologijo Štalca, ki deluje pri Muzejskem društvu Železniki, so sicer nameravali gradnjo dveh glinenih peči začeti že v petek popoldne, a jim je slabo vreme prekrižalo načrte in so tako celotni poskus izpeljali v soboto. Začel se je ob zori, končal pa pozno v noč.

Kot je pojasnil član skupine Štalca Andrej Bogataj, so za osnovo vzeli lansko uspešno taljenje iz Tržiča, kjer jim je uspelo narediti zelo kompaktnega »volka« (zmes železa, oglja in žlindre) z malo primesmi. »V prvi peči smo ponovili poskus iz Tržiča z enakomernim povečevanjem vpiha vsako uro, od 2,5 do 3,5 metra na sekundo, in drobljeno rudo do štiri milimetre. V drugi peči pa smo pri enakih pogojih uporabili samo rudo debeline štiri milimetre, brez večjih ali drobnejših zrn.« Po petih urah taljenja so peči podrli. Poskus je pokazal, da je bilo taljenje v prvi peči z uporabo do 4 milimetre debelih zrn zelo uspešno, saj so iz dvajset kilogramov rude dobili kar 4,1 kilograma volka, ki je na nakovalu zvenel precej kompaktno. »V drugi peči pa je poskus pokazal, da je taljenje večjih zrn rude takšne granulacije na takšen način – s povečevanjem vpiha – neuspešno. Volk se je na nakovalu razletel. Po našem mnenju bi za takšna zrna pri takšnih pogojih potrebovali višji jašek peči,« je razložil Bogataj.

Skupina Štalca letos namerava prikazati taljenje še 4. in 5. avgusta na Soriški planini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Paštete

Pašteta je namaz, ki je navadno narejen iz poljubne vrste mesa, rib ali jeter in ga ponavadi uživamo namazanega na kruh za zajtrk, kot prigrizek ali predjed.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Dvanajst let pričaranih nasmehov

Debeli rtič – Skupina Tuš s partnerji že dvanajsto leto zapored organizira družbeno odgovorni projekt Pričarajmo nasmeh, v katerem vsako leto na Debelem rtiču letuje petsto otrok iz socialno ogrože...

Slovenija / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Spominski pohod na Triglav

Rudno polje – Veteranske organizacije tudi letos pripravljajo spominski pohod na Triglav, ki se ga tradicionalno udeležujejo pohodniki iz vse Slovenije in zamejstva. Zaključna prireditev se bo v so...

Šport / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Stanleyjev pokal v nedeljo popoldne na Jesenicah

V nedeljo bo v dvorani Podmežakla pravi hokejski praznik, saj bo dvorano obiskal hokejski as Anže Kopitar s Stanleyjevim pokalom.

Šport / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

»Američana« za slovensko reprezentanco

Ljubljana – Na igrišču Golovec v Štepanjskem naselju v Ljubljani od torka naprej poteka evropsko prvenstvo v baseballu za dečke U12, ki se bo s finalno tekmo končalo danes. Na prvenstvu poleg slove...

Kronika / sobota, 12. julij 2014 / 07:00

Tatovi niso na dopustu

Kranj – V torek so imeli gorenjski policisti opravka z več tatvinami. Tako jih je poklical Kranjčan, ker je neznana akviziterka njegovemu očetu med prodajo artikla v stanovanju na Valjavčevi ulici...