Ameriške palačinke z gozdnimi sadeži

Pogostokrat se zgodi, da me ljudje vprašajo, kaj jem zjutraj pred kolesarsko tekmo. Ko jim postrežem z odgovorom, da so to največkrat ameriške palačinke z gozdnimi sadeži, se na njihovih obrazih pojavi začuden izraz. Te so lahko namreč za želodec precej težke in kot take neprimerne pred intenzivno fizično aktivnostjo. Vendar lahko z nekaj spremembami tudi te spremenimo v uravnotežen obrok. Take palačinke niso le primerne za športnike, ampak so lahko tudi del uravnotežene in raznovrstne prehrane kogarkoli. Le količine prilagodimo svojim potrebam.

Za pripravo ameriških palačink z gozdnimi sadeži potrebujemo: 250 g moke, 3 jajca, 2,5 dl mineralne vode, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli. Za preliv: 300 g svežih ali zamrznjenih gozdnih sadežev, 3 žlice limoninega soka, 2 žlički praška za pripravo vaniljevega pudinga, sladkor ali sladilo po okusu, grški jogurt ali skyr za premaz.

Za preliv v kozico stresemo gozdne sadeže, prilijemo limonin sok, pol decilitra vode in segrejemo. Kuhamo 10 minut, da se gozdni sadeži razpustijo. Sladkamo po okusu. Prašek za puding zmešamo z dvema žlicama hladne vode in vmešamo v kuhane gozdne sadeže. Kuhamo še kakšno minuto, toliko da se omaka nekoliko zgosti.

Priprava palačink: Rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo sneg. Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom in ščepcem soli, dodamo rumenjake, zalijemo z mineralno vodo in vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Nato z lopatico vmešamo še stepene beljake. Ponev segrejemo na srednjo temperaturo in na njej pečemo manjše palačinke. Pečene palačinke premažemo z grškim jogurtom in prelijemo z gozdnimi sadeži.

Nasvet: Uporabimo lahko različne vrst moke ali njihovo mešanico; denimo (polnozrnato) pšenično, pirino, ovseno … Količine so navedene za približno dve običajni porciji. Nič ni narobe, če količino sestavin povečamo in spečemo več palačink. Odlične so namreč obnesejo tudi hladne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 27. november 2010 / 07:00

Praznično vzdušje na Bledu

Bled - Na Bledu bo ta konec tedna že v znamenju predprazničnega dogajanja. Središče dogajanja bo tudi letos na terasi kavarne Park, kjer bodo vsak konec tedna, od 24. decembra da...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 31. oktober 2017 / 23:02

Zagorelo na strehi Elana

Begunje – Celotna Gasilska zveza Radovljica se je v četrtek popoldne odzvala na obvestilo o požaru v begunjskem Elanu. Pri delu na strehi enega od njegovih obratov je namreč okoli 17. ure zagorela...

Zanimivosti / torek, 31. oktober 2017 / 22:55

Okolju prijazne rastlinske sveče

Združenje Ozara Slovenija je ustanovilo socialno podjetje Bolje, v katerem so se odločili slovenskemu trgu ponuditi sveče, katerih glavna sestavina je obdelano odpadno jedilno olje.

GG Plus / torek, 31. oktober 2017 / 22:51

Luteranstvo po Valvasorju

Valvasor piše, da je reformacija segla tudi v tedanje slovenske dežele in se v njih že močno usidrala. A vladarji teh dežel so bili Habsburžani, ti pa so bili izrazito katoliška dinastija. Zato je bil...

Nasveti / torek, 31. oktober 2017 / 22:44

Smrt – začetek ali konec?

Ob prazniku vseh svetih ali dnevu mrtvih se nas večina vsaj malo ustavi in vsaj malo pomislimo, da bomo tudi mi nekoč umrli. V mladosti redko razmišljamo o svojem koncu. Preveč imamo opravil za zag...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 31. oktober 2017 / 22:43

Popolna zapora ceste Vašca–letališče

Vašca – Od četrtka, 2. novembra, bo potekala popolna zapora ceste Cerklje–Vašca–letališče na odseku, kjer poteka gradnja obvoznice mimo brniškega letališča. Spremenjen prometni režim bo veljal do p...