Limonine kocke brez peke / Foto: Erika Jesenko

Limonine kocke brez peke

Prvi vroči dnevi kar kličejo po osvežilni sladici. Limonine kocke so pripravljene skoraj v trenutku in iz povsem običajnih sestavin. S prepletom sladkosti in kislosti nas bodo prijetno osvežile. Imajo le dve slabosti, in sicer da je treba nekaj ur počakati, da se ohladijo, ter da izginejo takoj, ko so pripravljene.

Za pripravo limoninih kock potrebujemo: 0,5 l sladke smetane, 250 g grškega jogurta ali skyra, 250 g kisle smetane, 3 bio limone, 2 vaniljeva sladkorja, 120 g sladkorja v prahu, 3 lističe želatine, 400 g otroških piškotov oz. piškotov za tiramisu, 2 dl sadnega soka.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut ter jo ožamemo, 1 dl smetane segrejemo do vretja, odstavimo ter vanjo raztopimo ožeto želatino in ohladimo. V gladko zmes skupaj zmešamo kislo smetano, grški jogurt, ohlajeno smetano z želatino, vanilin sladkor ter sladkor v prahu in limonin sok ter naribano lupinico dveh limon. Preostalo smetano stepemo ter jo nato z lopatico vmešamo v jogurtovo mešanico.

S polovico piškotov obložimo srednje velik pravokotni pekač ali ravno posodo. Namočimo jih s polovico sadnega soka ter prekrijemo s polovico pripravljene kreme. Čezenj razporedimo preostale piškote, ki jih namočimo s preostalim sokom ter prekrijemo s preostalo kreme. Po vrhu naribamo še limonino lupinico ene limone. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj ohladi in strdi.

Nasvet: Količino sladkorja in limoninega soka v kremi prilagodimo okusu. Za navlažitev piškotov uporabimo sadni sok. Najbolje se obnese razredčen bezgov sirup ali limonin sirup, ki v sladico vneseta še dodatno aromo. Primeren je tudi sok iz kompota.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 14. julij 2015 / 12:20

Še trije festivalski večeri

Bled – V soboto so v okviru Festivala Bled v Vili Bled z arijami in ansambli iz različnih oper, operet in zarzuel nastopili pevci mojstrskega tečaja prof. Edite Garčević Koželj. Pevci, sta...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Anketa: Za lažjo odločitev

Devetošolci in dijaki zaključnih letnikov so minuli konec tedna obiskovali šole in fakultete, da bi zbrali kar največ informacij o izbranih šolah oziroma programih. Tako so tudi naši sogovorniki upali...

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Njeno veselje so krofi

Ivanka Brodar že odkar pomni, z veseljem kuha in peče, od vsega najraje potice in krofe, zato bo okoli pusta pri njih doma še posebej živahno.

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

V Kranju imate več vina kot pitne vode

Marjan Černivec razstavlja v Domu upokojencev v Kranju fotografije različnih avtorjev, s katerimi obeležuje dva pomembna dogodka - stoletnico kranjskega vodovoda in dvajsetletnico triglavske kapelice.

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Večina ne plačuje akontacije

Večina prejemnikov pokojnin tudi letos ne plačuje akontacije dohodnine od mesečne pokojnine. Obdavčene so pokojnine, višje od 1.070 evrov.

GG Plus / četrtek, 16. februar 2012 / 07:00

Odstranjevanje uničenih vijakov

Vsak domači mojster se je že soočil s težavo uničenih vijakov, ki mu jih nikakor ne uspe odstraniti z izvijačem. V tovrstnih primerih je dobro poznati nekatere preproste trike.