Jože Andrejaš (Foto: Gorazd Kavčič)

Jože Andrejaš uradno naznanil kandidaturo

V predsedniškem apartmaju ljubljanskega hotela se je Jože Andrejaš čisto sam brez volilnega štaba ali drugih podpornikov novinarjem uradno predstavil kot kandidat za predsednika države.

Ljubljana - »Že kot glasbenik sem si želel spremeniti svet, zadnja leta pa sem čutil, da bom imel priložnost svoja stališča predstavljati javnosti. Nisem pa si mislil, da bo to ravno na predsedniški tekmi,« je povedal 45-letni Jože Andrejaš, doma v Radovljici, gostilničar pri Lectarju, kjer imajo tudi muzejsko delavnico. V oddaji Hribar je na humorni predsedniški tekmi zmagal med 22 kandidati, sedaj pa se je odločil za resno kandidaturo na letošnjih predsedniških volitvah. Takoj ko bo predsednik državnega zbora razpisal volitve, se bo lotil zbiranja pet tisočih podpisov. »Na volitve grem zato, da na njih zmagam,« je odločen Andrejaš, pri tem pa ga podpira žena in tudi vsa razširjena družina. 24-letni hčeri dvojčici imata namreč že svoji družini (predsedniški kandidat pričakuje že tretjega vnuka), drugi par dvojčkov pa je še najstniški. »Ne izhajam iz inkubatorja kake politične usmeritve, sem neodvisni kandidat,« zatrjuje kandidat. Na naše vprašanje o tem, ali ima podporo kake ugledne javne osebnosti, pa odgovarja, da ne, temveč mu podporo na vsakem koraku izražajo številni običajni ljudje. Upa, da bo ravno te prepričal s svojim programom, ki temelji na »kvadratu« štirih med seboj povezanih točk. Utemeljil ga je na človekovih pravicah, socialni državi, tehnološke razvoju in skrbi za okolje. Ne opredeljuje se ne proti levi ne proti desni, odprt je za vse politične opcije in prepričan, da je rešitev v pogovorih.

Kako se opredeljuje do posameznih konkretnih družbenih vprašanj, pa novinarjem ni dal vseh jasnih odgovorov. Neodločen je do vprašanja splava, istospolnih porok, Romov, legalizacije mehkih drog, o gradnji megazabavišča pa pravi, da je tu potreben konsenz med gospodarskim interesom in interesi lokalnega prebivalstva, saj prinaša okolju tudi negativne učinke. Dogodkov, povezanih z aktualnimi spopadi politikov, pa še ne želi komentirati.

Jože Andrejaš ima poleg vrlin, ki jih prepoznavajo njegovi privrženci, še eno: odlično igra na orglice, o čemer smo se na predstavitvi lahko prepričali. Ali je v tem pogledu boljši od Lojzeta Peterleta, ni želel reči ničesar. Peterletu izjemno dobro uspe melodija Roj čebel, Andrejašu pa njegova lastna Stari vlak, po mnenju najnovejšega kandidata pa bi se zagotovo lepo slišalo, ko bi na orglice zaigrala skupaj.

Za danes, 22. junija, ob 18. uri, pa Jože Andrejaš vabi na prireditev Pobuda iz Krope, ki bo ob bazenu v Kropi. Nastopili bodo ustvarjalci oddaje Hri-bar in H-band s pevkami. Pričakujejo nekatere znane Slovence, ki so v letošnji sezoni nastopili v tej oddaji, pa tudi gorenjske župane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 24. september 2016 / 11:40

Čestitke športnikoma

Po sredinem sprejemu naših paraolimpijcev v Ljubljani za danes sprejem Darka Đurića in Sandija Novaka pripravljajo v Naklem.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 16. avgust 2017 / 21:42

Nič več vrst za vozovnice

Potem ko je lani v veljavo stopila enotna elektronska vozovnica, bo od prihodnjega tedna vlogo zanjo mogoče oddati po spletu, kar bo močno skrajšalo čakalne vrste, ki so lani povzročale nevšečnosti.

Škofja Loka / sreda, 16. avgust 2017 / 21:31

V Pedenjpedu obnavljajo igralnice

V Vrtcu Škofja Loka so dočakali začetek obnove šestih igralnic v enoti Pedenjped, obnovili pa bodo tudi pet sanitarij v enoti Najdihojca. V vrtec z novim šolskim letom ne bodo mogli sprejeti vseh otro...

Jesenice / sreda, 16. avgust 2017 / 21:29

Krožna pot po postojankah

V Planinskem društvu Jesenice so oblikovali zanimivo krožno pot po štirih planinskih postojankah, ki so v njihovem upravljanju.

Kultura / sreda, 16. avgust 2017 / 21:28

Mysterium navdušil v Franciji

Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja se je po štirih letih ponovno odzval povabilu organizatorja in kot demonstracijski zbor sodeloval na pevskem festivalu Choralp Briançon 2017 v Franciji.

Razvedrilo / sreda, 16. avgust 2017 / 21:28

Novi obrazi in stari grehi

Ena žlahtna štorija se je sicer zaključila, a se jeseni na Planet TV vrača z novimi nadaljevanji, Usodno vino s Pop TV pa bo dobilo naslednico v seriji Reka ljubezni. Še vedno pa je čas, da lahko spiš...