Šampion kakovosti tudi kamniškim odščipancem
Kranj – V okviru priprav na 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo od 26. do 31. avgusta na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, je 17. in 18. maja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani potekalo ocenjevanje svežega mesa. Enaindvajset podjetij iz Slovenije in Hrvaške je na ocenjevanje dalo 142 izdelkov – veliko- in maloprodajnih kosov pakiranega mesa ter oblikovano, presno in začinjeno meso, kamor sodijo pripravljene jedi za peko, čevapčiči, pleskavice, mešanice mariniranih koščkov mesa in zelenjave, burgerji in suho zorjeno goveje meso.
Ocenjevalna komisija je naziv šampion kakovosti podelila devetim izdelkom, med drugim tudi kamniškim odščipancem Anton, ki jih izdelujejo v podjetju Meso Kamnik. Kamniško podjetje bo poleg tega prejelo na sejmu še dve zlati in dve srebrni medalji za tržno ponudbo. Mesarstvo Oblak iz Žirov bo dobilo tri zlate in dve srebrni medalji, Loške mesnine iz Škofje Loke dve srebrni medalji, samostojni podjetnik Marko Dolenc – Mesarija Hribar iz Predoselj pa eno srebrno medaljo.
Predsednica ocenjevalne komisije dr. Mateja Lušnic Polak iz Biotehniške fakultete v Ljubljani je po končanem ocenjevanju ugotavljala, da je bila tudi letos, podobno kot prejšnja leta, najpogostejša napaka slabša funkcionalnost embalaže, je pa glede tega pri nekaterih izdelovalcih že opazila pozitivne spremembe.
V okviru letošnjih sejemskih ocenjevanj bo julija potekalo ocenjevanje vina in medenih pijač, avgusta pa še ocenjevanje medu ter kmetijske mehanizacije in opreme.