Prigrizki za na pot

Poletje je čas piknikov, izletov ter drugih dejavnosti na prostem, kjer so prigrizki dobrodošli. V takih primerih so lahko odlična ideja narastek z bučkami in korenjem ter pica mafini. Izvirni, priročni in enostavni prigrizki.

Za pripravo narastka z bučkami in korenjem potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 2 večja korenčka, 4 jajca, 0,5 l tekočega jogurta, 1 manjšo čebulo, 2 žlici moke, 2 žlici pšeničnega zdroba, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 1 žlico olja, maslo za pekač.

Bučke narežemo na tanka kolesa oziroma jih naribamo, stresemo v skledo ter solimo in pustimo stati nekaj minut, da se izloči voda. Korenje prav tako narežemo na tanke trakove, pri čemer si lahko pomagamo z lupilcem za krompir. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. Skupaj zmešamo jajca, jogurt, nasekljan peteršilj, 2 ščepca soli in poper, moko in pšenični zdrob. V pripravljeno zmes nato vmešamo še ožete bučke in korenje. Vse skupaj nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut.

Nasvet: Za še bolj bogat narastek del jogurta nadomestimo s kislo smetano in dodamo še nekaj naribanega sira.

Za pripravo pica mafinov potrebujemo: 250 g moke, 1 paket suhega kvasa, 1 dl mleka, 1 jajce, 4 žlice olivnega olja, pol žličke soli, 50 g šunke, 50 g sira, 1 manjši svež paradižnik, origano in baziliko.

Skupaj zmešamo moko, kvas, mleko, jajce, olivno olje in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva pol ure. Šunko narežemo na majhne koščke, sir naribamo, paradižnik prav tako narežemo na kocke. V vzhajano testo nato vmešamo pripravljeno šunko, sir, paradižnik, pol žličke origana in pol žličke bazilike. Iz pripravljene zmesi oblikujemo srednje velike kroglice, ki jih polagamo v modelčke oz. pekač za mafine. Mafine pečemo 20 minut na 180 °C.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 30. april 2014 / 10:42

V tujini mi je najbolj všeč, da se da kaj narediti

Jernej Zidar je eden tistih mladih Slovencev, ki so priložnost za osebni razvoj našli v tujini. Pred nekaj leti je odšel v Singapur. Domov se ne bo še vrnil tako kmalu. Skrbi ga za Slovenijo, vendar š...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 23. januar 2020 / 23:14

Dobrodelna razsežnost plavalnega Dr. Figa

V soboto je v kranjskem pokritem olimpijskem bazenu v organizaciji Plavalnega kluba (PK) Triglav Kranj potekalo 22. mednarodno plavalno tekmovanje Boštjanov Dr. Fig 2020.

Zanimivosti / četrtek, 23. januar 2020 / 23:13

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj

Na muzejskem večeru v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja so avtorji Ivan Čuk, Alenka Puhar in Aleks Leo Vest predstavili knjigo Gospod Leon Štukelj in Tovariši.

Razvedrilo / četrtek, 23. januar 2020 / 23:13

Ljubitelji harmonike

V nedeljo je kulturni dom v Poljanah nad Škofjo Loko gostil nastope diatoničnih harmonikarjev različnih generacij na predizboru za letošnje državno tekmovanje. Meh je raztegovalo devet tekmovalcev – i...

Nasveti / četrtek, 23. januar 2020 / 23:06

Najboljši je doma pečen kruh

Kaj je lepšega kot dom, ki diši po sveže pečenem kruhu. Nekaterim se zdi, da je njegova priprava in peka zelo dolgotrajna in zapletena. Vendar temu ni tako, saj lahko iz osnovnih sestavin hitro pri...

Kultura / četrtek, 23. januar 2020 / 23:02

Zgodovina skozi strip

Znanstvenik, ki izdaja vrhunske stripe, je svojega gosta v ciklu pogovorov #Zobotrebec! v Mestni knjižnici Kranj napovedal Zoran Smiljanić. Pogovarjal se je s prof. dr. Otom Lutharjem, zgodovinarjem,...