Prigrizki za na pot
Poletje je čas piknikov, izletov ter drugih dejavnosti na prostem, kjer so prigrizki dobrodošli. V takih primerih so lahko odlična ideja narastek z bučkami in korenjem ter pica mafini. Izvirni, priročni in enostavni prigrizki.
Za pripravo narastka z bučkami in korenjem potrebujemo: 2 srednji veliki bučki, 2 večja korenčka, 4 jajca, 0,5 l tekočega jogurta, 1 manjšo čebulo, 2 žlici moke, 2 žlici pšeničnega zdroba, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 1 žlico olja, maslo za pekač.
Bučke narežemo na tanka kolesa oziroma jih naribamo, stresemo v skledo ter solimo in pustimo stati nekaj minut, da se izloči voda. Korenje prav tako narežemo na tanke trakove, pri čemer si lahko pomagamo z lupilcem za krompir. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. Skupaj zmešamo jajca, jogurt, nasekljan peteršilj, 2 ščepca soli in poper, moko in pšenični zdrob. V pripravljeno zmes nato vmešamo še ožete bučke in korenje. Vse skupaj nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut.
Nasvet: Za še bolj bogat narastek del jogurta nadomestimo s kislo smetano in dodamo še nekaj naribanega sira.
Za pripravo pica mafinov potrebujemo: 250 g moke, 1 paket suhega kvasa, 1 dl mleka, 1 jajce, 4 žlice olivnega olja, pol žličke soli, 50 g šunke, 50 g sira, 1 manjši svež paradižnik, origano in baziliko.
Skupaj zmešamo moko, kvas, mleko, jajce, olivno olje in sol. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva pol ure. Šunko narežemo na majhne koščke, sir naribamo, paradižnik prav tako narežemo na kocke. V vzhajano testo nato vmešamo pripravljeno šunko, sir, paradižnik, pol žličke origana in pol žličke bazilike. Iz pripravljene zmesi oblikujemo srednje velike kroglice, ki jih polagamo v modelčke oz. pekač za mafine. Mafine pečemo 20 minut na 180 °C.