Jedi iz kopriv

Koprive okrog naših hiš bolj kot ne veljajo za nezaželene. A ne pozabimo, da so te rastline polne zdravilnih učinkovin in da prav nič ne stanejo. Same po sebi niso najbolj okusne, a jih lahko spremenimo tudi v jedi, ki nam bodo všeč.

Za pripravo palačink iz kopriv s sirom potrebujemo: 1 skodelico blanširanih kopriv (približno 100–150 g), 100 g moke, 2 jajci, 2 dl mleka, 1 dl mineralne vode, 2 ščepca soli, malo olja ali masla za peko palačink, 1 skodelica sira za nadev.

Iz moke, jajc, mleka, mineralne vode in soli zmešamo maso za palačinke. Blanširane koprive zmeljemo v gladko zmes ter jih vmešamo v maso za palačinke. Palačinke spečemo in še vroče posujemo s sirom ter zvijemo.

Za pripravo pite iz kopriv potrebujemo: za testo: 250 g moke, 1 jajce, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane, 1 poravnano žličko soli; za nadev: 300 g svežih kopriv, 1 strok česna, 1 žličko masla, sol in poper; za preliv: 3 jajca, 2 dl smetane za kuhanje, 2 žlici moke, muškatni orešček, sol.

Priprava testa: Moko zmešamo s soljo ter dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Koprive za kratek čas blanširamo v vroči vodi ter odcedimo. V ponvi raztopimo maslo ter dodamo česen in blanširane koprive. Solimo in popramo ter pražimo 5 minut, da odvečna voda izhlapi. Nato vse skupaj na grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Priprava preliva: Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj s smetano in moko. Preliv začinimo še z muškatnim oreščkom ter solimo.

Sestavljanje pite: Testo razdelimo na dva dela (en del naj bo malo večji od drugega). Večji del testa razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Na testo porazdelimo nadev iz kopriv in čezenj prelijemo pripravljen preliv. Drugi del testa ravno tako razvaljamo ter z njim pokrijemo pito. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

V Kokri prehitevajo

V Kokri, ki bi jo v veliki meri zajel regijski park Kamniško-Savinjske Alpe, so o tem krajani že maja glasovali na izredni seji. Občinski svetniki podvomili v korektnost sklica in glasovanja.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 6. maj 2016 / 17:00

Vino, ples in ženske

Blejsko jezero je vedno privlačilo na poseben način in tokrat so se Štajerci odločili, da vanj potopijo svoja vina. Kranjski Savski otok je takoj po kresovanju gostil BazeNavtiko, jutri zvečer pa bomo...

Šport / petek, 6. maj 2016 / 16:52

Mladinci Triglava so najboljši

Po končanem državnem prvenstvu so mladi vaterpolisti že odpotovali na kvalifikacijski turnir za evropsko prvenstvo na Malto.

Kranj / petek, 6. maj 2016 / 14:12

Hoja preprečuje bolezni

Kanj – Jutri, v soboto, Zdravstveni dom Kranj, Mestna občina Kranj in Zavod za šport Kranj vabijo v Športni park Kranj, kjer bo od 10. do 12. ure potekal preizkus hoje na dva kilometra in demonstra...

Jesenice / petek, 6. maj 2016 / 14:12

Odpiranje planinskih postojank

Jesenice – Planinski postojanki Planinskega društva Jesenice Erjavčeva koča na Vršiču in Koča pri izviru Soče sta že stalno odprti, so sporočili iz društva. Novozapadli sneg pa je preprečil odprtje...

Gospodarstvo / petek, 6. maj 2016 / 14:07

Naprodaj Pekova blagovna znamka

Ocena premoženja Peka v stečaju bo znana 21. maja, Okrožno sodišče v Kranju pa je s sklepom oblikovalo upniški odbor.