Jedi iz kopriv
Koprive okrog naših hiš bolj kot ne veljajo za nezaželene. A ne pozabimo, da so te rastline polne zdravilnih učinkovin in da prav nič ne stanejo. Same po sebi niso najbolj okusne, a jih lahko spremenimo tudi v jedi, ki nam bodo všeč.
Za pripravo palačink iz kopriv s sirom potrebujemo: 1 skodelico blanširanih kopriv (približno 100–150 g), 100 g moke, 2 jajci, 2 dl mleka, 1 dl mineralne vode, 2 ščepca soli, malo olja ali masla za peko palačink, 1 skodelica sira za nadev.
Iz moke, jajc, mleka, mineralne vode in soli zmešamo maso za palačinke. Blanširane koprive zmeljemo v gladko zmes ter jih vmešamo v maso za palačinke. Palačinke spečemo in še vroče posujemo s sirom ter zvijemo.
Za pripravo pite iz kopriv potrebujemo: za testo: 250 g moke, 1 jajce, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane, 1 poravnano žličko soli; za nadev: 300 g svežih kopriv, 1 strok česna, 1 žličko masla, sol in poper; za preliv: 3 jajca, 2 dl smetane za kuhanje, 2 žlici moke, muškatni orešček, sol.
Priprava testa: Moko zmešamo s soljo ter dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.
Priprava nadeva: Koprive za kratek čas blanširamo v vroči vodi ter odcedimo. V ponvi raztopimo maslo ter dodamo česen in blanširane koprive. Solimo in popramo ter pražimo 5 minut, da odvečna voda izhlapi. Nato vse skupaj na grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Priprava preliva: Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj s smetano in moko. Preliv začinimo še z muškatnim oreščkom ter solimo.
Sestavljanje pite: Testo razdelimo na dva dela (en del naj bo malo večji od drugega). Večji del testa razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Na testo porazdelimo nadev iz kopriv in čezenj prelijemo pripravljen preliv. Drugi del testa ravno tako razvaljamo ter z njim pokrijemo pito. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.