Pečen piščanec s korenjem in bučkami / Foto: Erika Jesenko

Lahko in okusno

S prihodom toplejših dni se prilegajo tudi lažje jedi.

Za pripravo pečenega piščanca s korenjem in bučkami potrebujemo: 600 g piščančjega fileja, 8 rezin pršuta, 2 srednji veliki bučki, 2 večja korenčka, 4 stroke česna, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Česen olupimo, bučke in korenje narežemo na daljše rezine. Narezano zelenjavo in česen stresemo v skledo, malo posolimo, prelijemo z žlico olja ter premešamo. Piščančje fileje operemo in osušimo ter jih razdelimo na štiri dele. Fileje solimo, popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. V pekač razporedimo pripravljene piščančje fileje ter postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 10 minutah peke dodamo pripravljeno zelenjavo in pečemo še od 20 do 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da se zelenjava enakomerno zapeče.

Nasvet: S soljenjem ne pretiravamo, saj nekaj soli spusti tudi pršut.

Za pripravo testenin z brokolijem in piščancem potrebujemo: 0,5 kg peresnikov, 400 g piščančjega fileja, 0,5 kg brokolija, 2 stroka česna, ščep karija (opcijsko), sol in poper, 1 pest parmezana.

Brokoli narežemo na cvetke, česen olupimo in nasekljamo, piščančji file narežemo na kocke. Peresnike in brokoli skupaj stresemo v osoljen krop in kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži testenin. Kuhane peresnike in brokoli odcedimo, 1 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Česen olupimo in sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje, dodamo narezano piščančje meso, ki ga solimo, popramo in potresemo s karijem. Meso popečemo z vseh strani in dodamo česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine in brokoli. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 22. december 2023 / 21:35

Jerbas domačih

Po treh letih je v telovadnici Osnovne šole Poljane ponovno gostoval priljubljeni Jerbas domačih. Bil je že trinajsti. Obiskovalci niso skrivali, da so tovrstnih dogodkov veseli.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

24 ur košarke

Košarkarski klub Sava in Prošport center sta bila organizatorja prireditve 24 ur košarke, ki je potekala petnajstič.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Mravlca iz Tržiča

Urški Malovrh so vse bolj pri srcu daljši teki, ki ji predstavljajo tudi izziv za naprej.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Poljski tekači

Janez Ferlic, Andrej Mikelj, Stane Pernar, Boštjan Potočnik in Boštjan Urankar je peterica maratonskih tekačev, ki kilometre redno nabira na Sorškem polju.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Vinko Perčič: Zmage niso na prvem mestu!

Je tik pred zaslužnim pokojem. V Savi se je zaposlil leta 1963 in vse do danes ji je ostal zvest. Pet let je bil samostojni kalkulant, šest let vodja kalkulacij, nato je postal direktor sektorja...

Kultura / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? J...