Pečen piščanec s korenjem in bučkami / Foto: Erika Jesenko

Lahko in okusno

S prihodom toplejših dni se prilegajo tudi lažje jedi.

Za pripravo pečenega piščanca s korenjem in bučkami potrebujemo: 600 g piščančjega fileja, 8 rezin pršuta, 2 srednji veliki bučki, 2 večja korenčka, 4 stroke česna, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Česen olupimo, bučke in korenje narežemo na daljše rezine. Narezano zelenjavo in česen stresemo v skledo, malo posolimo, prelijemo z žlico olja ter premešamo. Piščančje fileje operemo in osušimo ter jih razdelimo na štiri dele. Fileje solimo, popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. V pekač razporedimo pripravljene piščančje fileje ter postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 10 minutah peke dodamo pripravljeno zelenjavo in pečemo še od 20 do 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da se zelenjava enakomerno zapeče.

Nasvet: S soljenjem ne pretiravamo, saj nekaj soli spusti tudi pršut.

Za pripravo testenin z brokolijem in piščancem potrebujemo: 0,5 kg peresnikov, 400 g piščančjega fileja, 0,5 kg brokolija, 2 stroka česna, ščep karija (opcijsko), sol in poper, 1 pest parmezana.

Brokoli narežemo na cvetke, česen olupimo in nasekljamo, piščančji file narežemo na kocke. Peresnike in brokoli skupaj stresemo v osoljen krop in kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži testenin. Kuhane peresnike in brokoli odcedimo, 1 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Česen olupimo in sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje, dodamo narezano piščančje meso, ki ga solimo, popramo in potresemo s karijem. Meso popečemo z vseh strani in dodamo česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine in brokoli. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Modernejša Langa

Langin šesti album naj bi bil malce drugačen. Na njem bo skupina predstavila romsko glasbo v drugačni, modernejši, pop, jazz različici.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 28. december 2015 / 13:22

Veselo po domače na Bledu

V Festivalni dvorani na Bledu bo v torek, 29. decembra, ob 20. uri že 17. prireditev Veselo po domače. Nastopali bodo ansambla Zupan in Dor Ma Cajt, Harmonikarski orkester Železniki, Erazem&Mir...

GG Plus / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:58

Všeč mi je, da sem Petrov mlajši brat

Smučarski skakalec Domen Prevc je pri šestnajstih letih na svoji četrti posamični tekmi med svetovno elito skočil na oder za zmagovalce. »Nič se ni spremenilo. Ne maram biti neka zvezda,« pravi šestna...

GG Plus / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:57

Okoljska etika in trajnostni razvoj

»Pojav okoljske zaskrbljenosti ni enoumna in zgolj analitična epizoda sodobnosti. Njeni zapisovalci prihajajo z različnih področij, znanosti in kulture, arhitekture in zdravstva, izobraževanja, med...

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:55

Večina upnikov brez poplačila

Konec novembra je okrožno sodišče v Kranju pravnomočno končalo stečaj Združene lesne industrije Tržič (ZLIT). Stečajni postopek se je začel pred 22 leti, vmes pa je prišlo tudi do stečaja v stečaju.

GG Plus / ponedeljek, 28. december 2015 / 12:53

Pri sto šestih letih še igra na orglice

Najstarejša Gorenjka Kristina Tarman iz jeseniške Podmežakle je 16. decembra praznovala 106. rojstni dan. Je čila in zdrava in še vedno zaigra na orglice.