Pečen piščanec s korenjem in bučkami / Foto: Erika Jesenko

Lahko in okusno

S prihodom toplejših dni se prilegajo tudi lažje jedi.

Za pripravo pečenega piščanca s korenjem in bučkami potrebujemo: 600 g piščančjega fileja, 8 rezin pršuta, 2 srednji veliki bučki, 2 večja korenčka, 4 stroke česna, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Česen olupimo, bučke in korenje narežemo na daljše rezine. Narezano zelenjavo in česen stresemo v skledo, malo posolimo, prelijemo z žlico olja ter premešamo. Piščančje fileje operemo in osušimo ter jih razdelimo na štiri dele. Fileje solimo, popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. V pekač razporedimo pripravljene piščančje fileje ter postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 10 minutah peke dodamo pripravljeno zelenjavo in pečemo še od 20 do 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da se zelenjava enakomerno zapeče.

Nasvet: S soljenjem ne pretiravamo, saj nekaj soli spusti tudi pršut.

Za pripravo testenin z brokolijem in piščancem potrebujemo: 0,5 kg peresnikov, 400 g piščančjega fileja, 0,5 kg brokolija, 2 stroka česna, ščep karija (opcijsko), sol in poper, 1 pest parmezana.

Brokoli narežemo na cvetke, česen olupimo in nasekljamo, piščančji file narežemo na kocke. Peresnike in brokoli skupaj stresemo v osoljen krop in kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži testenin. Kuhane peresnike in brokoli odcedimo, 1 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Česen olupimo in sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje, dodamo narezano piščančje meso, ki ga solimo, popramo in potresemo s karijem. Meso popečemo z vseh strani in dodamo česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine in brokoli. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 22. december 2006 / 06:00

Prvi nadzorni je Štefan Kadoič

Kranj - V sredo so drugič v novem mandatu zasedali kranjski mestni svetniki. Potrdili so listo kandidatov za nadzorni odbor Mestne občine Kranj. Predsednik nadzornega od...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 2. november 2011 / 07:00

Zbirka, kot je v Sloveniji ni

V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost se je do danes zvrstilo triinštirideset razstav. Sočasno nastaja tudi prestižna stalna zbirka, ki trenutno šteje kar 162 del vrhunskih slovenskih...

GG Plus / sreda, 2. november 2011 / 07:00

Praprotno seme

Mileno Miklavčič bralci Gorenjskega glasa že poznamo, zlasti po njenih Usodah, od letošnjega poletja tudi po Ženskah, izjemno iskani in brani knjigi zgodb. V Snovanjih pa to pot objavljamo eno od njen...

GG Plus / sreda, 2. november 2011 / 07:00

Gorenjski kraji na slovenski pisateljski poti

Društvo slovenskih pisateljev načrtuje v začetku leta 2012 izdati knjigo Slovenska pisateljska pot. Sestavlja jo sto zapisov o pisateljskih točkah po Sloveniji; gorenjskih 18 je zanjo sestavil Miran H...

Prosti čas / sreda, 2. november 2011 / 07:00

Admir je res skočil (1)

Sredi oktobra so se naročniki Gorenjskega glasa in ljubitelji mandarin skupaj z Gorenjskim glasom in Kompasom odpravili v dolino Neretve, na ´berbo` mandarin, kot pravijo domačini.

Zanimivosti / sreda, 2. november 2011 / 07:00

Ob tednu solidarnosti dodatna znamka

Kranj - Od 1. do 7. novembra poteka teden solidarnosti, zato bomo na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije občani in organizacije doplačevali znamko solidarnosti. Vrednost znam...