Pečen piščanec s korenjem in bučkami / Foto: Erika Jesenko

Lahko in okusno

S prihodom toplejših dni se prilegajo tudi lažje jedi.

Za pripravo pečenega piščanca s korenjem in bučkami potrebujemo: 600 g piščančjega fileja, 8 rezin pršuta, 2 srednji veliki bučki, 2 večja korenčka, 4 stroke česna, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Česen olupimo, bučke in korenje narežemo na daljše rezine. Narezano zelenjavo in česen stresemo v skledo, malo posolimo, prelijemo z žlico olja ter premešamo. Piščančje fileje operemo in osušimo ter jih razdelimo na štiri dele. Fileje solimo, popramo ter potresemo z mleto rdečo papriko. Okrog vsakega fileja ovijemo po dve rezini pršuta. V pekač razporedimo pripravljene piščančje fileje ter postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 10 minutah peke dodamo pripravljeno zelenjavo in pečemo še od 20 do 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da se zelenjava enakomerno zapeče.

Nasvet: S soljenjem ne pretiravamo, saj nekaj soli spusti tudi pršut.

Za pripravo testenin z brokolijem in piščancem potrebujemo: 0,5 kg peresnikov, 400 g piščančjega fileja, 0,5 kg brokolija, 2 stroka česna, ščep karija (opcijsko), sol in poper, 1 pest parmezana.

Brokoli narežemo na cvetke, česen olupimo in nasekljamo, piščančji file narežemo na kocke. Peresnike in brokoli skupaj stresemo v osoljen krop in kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži testenin. Kuhane peresnike in brokoli odcedimo, 1 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Česen olupimo in sesekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje, dodamo narezano piščančje meso, ki ga solimo, popramo in potresemo s karijem. Meso popečemo z vseh strani in dodamo česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine in brokoli. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 11. avgust 2007 / 07:00

Za podaljšanje proge petnajst

V Medvodah si prizadevajo, da bi progo mestnega prometa številka petnajst podaljašali do krožišča na Klancu. Septembra bo poskusno začel voziti kombi.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 1. junij 2023 / 23:40

Obudile tudi pot Čez Kamen

Eko Rutaršce so zasnovale in pred nedavnim uradno odprle Rutarško pot za Savo in pot Čez Kamen – v želji, da bosta služili namenu in ne bosta zapuščeni in pozabljeni.

Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2023 / 23:39

Gorenjci smo efektivni, ne pa skopuški

Gal Gjurin, človek mnogoterih talentov, svoje glasbeno praznovanje pod geslom #GAL20 začenja v petek, 9. junija, ob 20. uri, v gorenjski prestolnici. Avditorij Khislsteina, kot pravi, ponuja intimno v...

Kranj / četrtek, 1. junij 2023 / 23:39

Kranjska knjižnica ima »žužohotel«

V Mestni knjižnici Kranj so v okviru projekta Brenčanje v mestu predstavili t. i. žuželčnike in čmrljake. Izdelali so jih na ustvarjalnih delavnicah.

Jesenice / četrtek, 1. junij 2023 / 23:37

Jeklena pomoč lokalni skupnosti

Pod geslom Jeklene vezi med nami so zaposleni v družbah SIJ Acroni in SIJ SUZ zavihali rokave in en dan preživeli kot prostovoljci. Urejali so zelenice, sadili rastline, barvali ograje ...

Razvedrilo / četrtek, 1. junij 2023 / 23:36

Gasilska Golažijada

Letos so pred domom PGD Trata v Škofji Loki že tretjič organizirali Golažijado. Tekmovalcem je bilo vreme naklonjeno, v pripravi najboljšega golaža se je pomerilo sedem ekip več kot lani, skupno enain...