Aleš Bedič

Prvi festival vin na Bledu

Na slavni blejski oziroma Jezerski promenadi ste ves konec tedna lahko okušali različna vina iz različnih slovenskih vinorodnih okolišev. Kovnica zgodb je organizirala prvi Blejski vinski festival.

Na festivalu, ki je trajal tri dni, se je predstavilo več kot dvajset vinarjev iz vseh slovenskih vinorodnih okolišev – od Goriških brd, Primorske, Vipavske, Krasa do Dolenjske in Štajerske. Obiskovalci festivala so lahko okušali bela in rdeča vina, vse od sladkih do suhih, tudi penine. Na eni od stojnic pa sta združila moči Matic Vizjak in Matej Galof ter tako turistom kot domačim obiskovalcem festivala predstavila posebno vino – eliksir, kot Matic tudi poimenuje vinski napitek. V simpatičnih malih stekleničkah, na katerih najdemo devetice in šestice, je namreč res slovensko vino, a njegova posebnost je, da vsebuje čili. V ustih to posebno vino ob okušanju pusti ravno pravšnji pookus po čiliju. Če vam je všeč čokolada s čilijem, potem bi vas »chillino« znal navdušiti. Sploh kot sem si v svoji glavi vizualizirala njegovo postrežbo v koktajl različici: ob vročih poletnih dneh v globokem kozarcu z visokim pecljem z ogromno ledu. Matic razloži, da gre za prvo tovrstno slovensko vino, ki so ga že predstavili Američanom. Ti so ga dobro sprejeli. Bela kombinacija vsebuje laški rizling, sauvignon in rumeni muškat ter dodan čili, v drugi pa je rumenemu muškatu dodan čili in pa naravna gozdna jagoda, ki mu da tudi barvo.

Aleš Bedič iz Kovnice zgodb razloži, da je do realizacije prvega vinskega festivala prišlo po nekaj letih oziroma je od ideje do izvedbe minilo nekaj let. »Osnovna ideja je bila, da bi blejskim turistom predstavili slovenska vina, da bi obiskovalci festivala lahko degustirali oziroma pokusili vina iz različnih slovenskih vinorodnih področij.« Omeni rdeča, bela, suha, polsuha, sladka vina, penine in že omenjeno »v svetovnem merilu pridelano vino v Sloveniji, ki vsebuje čili«, ki je bil tokrat res posebnost vinskega festivala, a za spremembo od še enega poskusa eksperimentiranja na trgu, precej pozitivna izkušnja v nasprotju s pričakovano.

Festival vin pa ni Bedičev prvi projekt na Bledu. »V zadnjih treh letih smo organizirali tako martinovanja kot potope vin v Blejsko jezero in potem dvige teh vin. Izdelali z več vinarji, posebej iz Štajerske, posebno blejsko vino, ki je dosegljivo samo na Bledu …« našteva Bedič, ter nadaljuje, da bo festival vin postal vsakoleten, tradicionalen, vendar se število udeleženih vinarjev ne bo povečevalo, le da se bodo drugo leto predstavili tisti, ki se pač letos niso mogli. Še doda, da je sicer organizator dogodka Kovnica zgodb, ampak od podpori in sodelovanju Občine Bled in Turističnega društva Bled.

In po kakšnem ključu so izbirali vinarje ali prisotna vina, ki jih je bilo še enkrat toliko kot prisotnih vinarjev? Bedič pravi, da jih je predvsem zanimala dejanska odličnost vina, in ker na Bledu podobnega festivala – v takem obsegu – še niso gostili, je bil odziv vinarjev dober. Meni, da je v času, ko je na Bledu veliko turistov, vina pa jih zanimajo, takšen festival zelo dobrodošel. Domači gostinski lokali so sicer dobro založeni z vini, a na prvem Blejskem vinskem festivalu so se predstavila tudi slovenska vina, ki niso na izbiro.

Na festivalu se je oglasil tudi blejski župan Janez Fajfar, ki je mimogrede omenil, da zgodovinsko gledano obstaja povezava Bleda z vini. Tako da festival ni ravno iz trte zvit, smo nadaljevali njegovo razmišljanje. V zelo daljni preteklosti so namreč gojili trto v okolici Bleda. O tem bi znala pričati tudi imena, kot je recimo Zagorice.

Poleg vinskih stojnic sta za lačne želodčke obiskovalcev na festivalu skrbeli še dve stojnici Okusov Bleda: restavracija Špica in Grajska plaža. Manjkal ni niti zvok harmonike.

Mi smo festival obiskali v petek – in v zgodnjem popoldnevu sta organizatorju ponagajala sonce in veter: na vsake toliko časa je zažvenketal kakšen vinski stekleni kozarec, ki je nemočno pristal na trdih tleh; sonce pa je nehalo »žgati« po šesti uri popoldne – in Jezerska promenada je lahko zadihala, zaživela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 3. november 2017 / 21:08

Žaljive obdolžitve ni bilo

V članku Žaljive obdolžitve ni bilo, objavljenem v vašem časopisu in na portalu 20. oktobra 2017, citirate nekdanjega direktorja Onkološkega inštituta gospoda Janeza Remškarja: »Ker sem dal brez ka...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 30. oktober 2019 / 07:00

Za jezik in naravoslovje

Pred seboj imam zbornik oziroma vodnik z naslovom Naravoslovne delavnice Slavit. Napisali so ga dijaki in njihovi mentorji treh srednjih šol iz treh sosednjih dežel, ki jim je skupna slovenščina ko...

Gorenjska / sreda, 30. oktober 2019 / 07:00

Zaključek Rožnatega oktobra

Jesenice – Na sobotni tekmi Alpske hokejske lige v dvorani Podmežakla, ko bo domača ekipa ob 18. uri gostila ekipo iz Asiaga, bodo v jeseniškem hokejskem klubu zaključili akcijo Rožnati oktober. Pr...

Gospodarstvo / sreda, 30. oktober 2019 / 19:34

Več prometa in višja cena zemljišč

Promet s kmetijskimi in gozdnimi zemljišči v Sloveniji se povečuje, narašča pa tudi cena.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 30. oktober 2019 / 19:30

Tudi Cerklje del združenja

Cerklje so tudi uradno pristopile v Združenje Kamniško-Savinjske Alpe, skozi katero se šest občin s tega območja predstavlja kot turistična destinacija.

Kronika / sreda, 30. oktober 2019 / 19:28

Pravočasno se pripravimo na zimo

Včeraj je pred trgovino Hofer v sodelovanju škofjeloških policistov in lokalnega vulkanizerja potekala preventivna aktivnost na temo zimske opreme vozila.