Juha miso / Foto: osebni arhiv

Vegansko in brezglutensko po Barbarinem okusu (2)

Barbara Kokelj se je začela povezovati tudi z gorenjskimi gostinci. Ti namreč opažajo, da jih v zadnjem času obišče kar precej gostov, ki sprašujejo tudi po veganskih jedeh. Ljudi, ki imajo težave z glutenom, pa je tudi iz dneva v dan več, meni avtorica Veganskega priročnika 2 – vegansko & brez glutena.

Tako se je recimo povezala z ekipo Doma na Joštu nad Kranjem. »Sodelovanje s Tino in Matjažem Sedejem, ki vodita Dom na Joštu, je steklo že pred letom in pol, ko so v svojo ponudbo vključili sladico iz moje prve knjige – prosenko, ki je povsem veganska in brez glutena.« Kasneje so meni obogatili še z eno glavno jedjo. »Gre v bistvu za zelenjavno-beljakovinsko zloženko. Seveda je jed tudi brez glutena, tako da je primerna za vse, ki se spopadajo z različnimi alergijami, celiakijo in intoleranco na gluten. Zelenjavo, ki je del jedi, bodo hišni kuharji sezonsko menjali, osnova pa bo stalnica,« pojasni Kokljeva in doda, da so odzivi nanjo odlični, všeč je tudi vsejedcem.

Kot kaže pa bo sedaj redno sodelovala tudi s Tomažem Bolko pri njegovem novem Eko glamping resortu Krištof. Takoj ko je slišal zanjo, jo je povabil, da bi pripravila veganski pozni zajtrk oz. t. i. brunch za skupino poslovnih aktivnih žensk, ki so bile nastanjene v njegovem glampingu v Šmartnem v občini Cerklje. »Tovrstnih izkušenj imam sicer kar nekaj,« nadaljuje Kokljeva. »Za različne skupine sem namreč že večkrat pripravljala podobne veganske menije. V zelo funkcionalnem tematskem prostoru s kuhinjo sem tako udeleženkam servirala nedeljski pozni zajtrk, v katerega sem vključila sveže nabran čemaž, ki je začel ravno poganjati, in sicer v obliki zelenjavne pite. Dodala sem še dva slana namaza iz sončničnih semen in rdeče pese ter namaz z noto kurkume, brezglutenski kruh z drožmi, veganske jogurte, granolo ter pripravila še bananin kolač. Skratka, za vsak okus se je našlo nekaj – tako v slani kot v sladki različici, pripravljeni jedilnik pa je bil hranljiv, okusen, barvit in nasiten.« Veganski in brez glutena, smeje zaključi Barbara Kokelj. Bolka jo je kasneje prosil še, ali bi lahko čez nekaj dni pripravila tudi zajtrke za njegove prve tuje goste, kar je z veseljem sprejela. Pri jedeh pa je dodala še en poudarek, in sicer domačnost. Tako je recimo pripravila proseno kašo s suhimi slivami ter ajdove palačinke s slanim namazom iz semen in zelišč ter sladkim namazom iz lešnikov in kakava. Nam pa je zaupala recept za preprosto in okusno juho miso (za tri osebe). Potrebujete: eno jušno žlico oljčnega olja, pol rdeče čebule, dva stroka česna, rezino svežega ingverja debeline dva centimetra, četrtino cvetače (narežite jo na cvetke, steblo in liste pa na manjše koščke), en krompir, šest brstičnih ohrovtov, narezanih na četrtine, sojine kalčke (vloženi v pločevinki), eno oranžno in eno rumeno korenje, četrtino pora, sol in poper, jušno žlico paste miso (Barbara Kokelj uporablja fermentirano čičerikino) in eno žlico kvasnih kosmičev, pest svežega peteršilja, čajno žličko origana. Potem vse sestavine nasekljajte, krompir pa z lupilnikom narežite na »rezance« ali z nožem na tanjše rezine, por in korenje pa na kolobarje. V kozici segrejte oljčno olje in dve minuti pražite čebulo. Dodajte še česen in ingver. Vse skupaj pražite tako dolgo, da lepo zadiši in da sestavine posteklenijo. Vmešajte še preostalo zelenjavo, dodajte miso, prilijte liter vode in začinite. Kuhajte deset minut in juha je pripravljena. In še namig: Če nimate paste miso, jo lahko nadomestite z doma narejeno vloženo jušno pasto, sestavljeno iz naribane zelenjave in soli. (Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 28. november 2006 / 06:00

Zdenka Čebašek Travnik predlagana za varuhinjo

Ljubljana - Predsednik države dr. Janez Drnovšek je ta teden državnemu zboru predlagal, naj za varuhinjo človekovih pravic izvoli dr. Zdenko Čebašek Travnik, dr. med., s...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 9. maj 2023 / 18:31

Ljudski običaji Boleslava Čeruja

Bled – Aprila se je s slikarsko razstavo z naslovom Ljudski običaji v Viteški dvorani na Blejskem gradu predstavil Boleslav Čeru, ki živi in ustvarja v Kranju. Že kot otrok je imel veselje do risan...

Kronika / torek, 9. maj 2023 / 18:28

Medobčinsko redarstvo z novo številko

Kranj – Medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin Gorenjske bo odslej občanom dosegljivo na brezplačni telefonski številki 080 42 52. Tu lahko oddajo prijave ali pridobijo želene informaci...

Gospodarstvo / torek, 9. maj 2023 / 18:27

Priznanja za ribje in mesne izdelke ter sadjevce

Kranj – V okviru priprav na 34. festival Dobrote slovenskih kmetij so ocenili že tudi mesne in ribje izdelke ter sadjevce, ki so jih na ocenjevanje dale kmetije iz Slovenije in iz zamejstva. Kmetij...

Rekreacija / torek, 9. maj 2023 / 15:16

Vilinska pravljica

Mala (1058 m n. m.) in Velika Panoga (1064 m n. m.) – Verjetno bo marsikomu zvenelo kot pravljica, če rečemo, da poleg običajnega snovnega sveta, ki ga poznamo, obstaja tudi vzporedni svet, kjer živij...

Šport / torek, 9. maj 2023 / 14:12

Roltek Dob bo izpadel iz druge lige

Kranj – Nogometaši so v drugi ligi pretekli teden odigrali tekme 28. kroga. Kranjski Triglav je v Beltincih slavil z 1 : 2, Roltek Dob je doma izgubil z Brinjem Grosuplje (1 : 3) in je na lestvici...