Na Koroški Beli se spet kadi
Koroška Bela – Na kopišču za Štefelinovo novino nad Koroško Belo je konec aprila znova zagorela oglarska kopa. Prizadevni člani Kulturnega društva (KD) Možnar so jo postavili tudi letos in začeli kuhati oglje na tradicionalen način. Kopa od začetka tedna počiva in se ohlaja, na kopišču pa bo ponovno veselo v soboto, 13. maja, ko bodo letošnjo kopo »rofkali«, kar pomeni trgali oziroma podirali. Vabijo vse, ki bi si radi ogledali starodaven način pridobivanja oglja, da jih obiščejo.
V KD Možnar so s tradicijo oglarstva od lanskega leta vpisani tudi v register nesnovne kulturne dediščine. Oglje kuhajo izključno z namenom ohranjanja znanja in železarske tradicije, ki je v jeseniški občini izjemno bogata. Dvakrat jim je s taljenjem železove rude v vetrni peči tudi uspelo pridobiti volka, to je železo. Kuhanje oglja predstavljajo tudi po šolah in vrtcih, leta 2019 so skuhali kopo iz bezgovega lesa in oglje podarili šolam in vrtcem za ustvarjanje pri likovnem pouku.
V društvu tradicijo prižiganja kope in prikaz kuhanja oglja na tradicionalen način ohranjajo od leta 2012. Društvo je bilo sicer ustanovljeno leta 2002 in združuje ljubitelje krajevne zgodovine in običajev. Ohranjajo tudi tradicijo streljanja z možnarji za veliko noč in prvi maj.