Najboljši pražen krompir so po mnenju ocenjevalcev pripravili člani ekipe Smo se kur bal Ela Štirn, Hana Brce in Matija Slemc. / Foto: Tina Dokl

Slavila ekipa iz Velikih Lašč

V Šenčurju so letos gostili 51. državni kviz Mladi in kmetijstvo, na katerem je zmagala ekipa Društva podeželske mladine (DPM) Velike Lašče.

Šenčur – Prireditev tradicionalno organizirata Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) v sodelovanju z društvom, ki je v preteklem letu zmagalo na kvizu. Lani so slavili mladi iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine (DKTPM), zato je letos tekmovanje potekalo na Gorenjskem, in sicer v Športni dvorani Šenčur.

V konkurenci enajstih ekip so največ znanja izkazale Katja Indihar, Nika Petrič in Tinkara Perhaj iz DPM Velike Lašče. Pokal za drugo mesto si je prislužila ekipa DPM Mislinjske doline, tretji pa so bili mladi iz DPM Suha krajina. Gorenjsko sta zastopali dve ekipi. Poleg zmagovalcev lanskega državnega kviza Gašperja Šinka, Jakoba Rakovca in Jerneja Poklukarja, ki so letos osvojili sedmo mesto, še člani ekipe DPM Zgornjesavske doline Jure Soklič, Grega Avsenek in Maja Poklukar, ki so zmagali na regijskem tekmovanju v Gorjah, na državnem kvizu pa so bili osmi.

Ekipe so se pod budnim očesom strokovne komisije, ki so jo sestavljali Eva Kutnar, Jana Žiberna, Anton Zavodnik, dr. Peter Dolničar in Jože Očko, pomerile v znanju o krompirju, pašništvu, mladih kmetih in 30-letnici ZSPM. Še pred tem so zbrane v šenčurski športni dvorani pozdravili šenčurski podžupan Aleš Perič Močnik, novoizvoljeni predsednik DKTPM Rok Roblek, direktor KGZS – Zavoda Kranj Mitja Kadoič, Janez Pirc, direktor KGZS, Igor Ahačevčič, namestnik direktorice direktorata za kmetijstvo na MKGP, in predsednica ZSPM Anja Mager. Slednja je med drugim dejala, da je letošnji kviz poseben, saj ga organizira isto društvo, ki je lani gostilo in organiziralo državne kmečke igre – kar se v vsej zgodovini kviza in iger še ni zgodilo.

V sklopu prireditve je potekalo tudi tekmovanje v praženju krompirja, na katerem se je pomerilo sedem ekip. Ocenjevalci Martina Kumerdej, Klemen Bobnar in Adrijan Galjot so ocenili pripravljene jedi in presodili, da je pražen krompir najboljši, če je ekipa povezana in izvirna tudi v svoji predstavitvi. Zmagala je ekipa z imenom Smo se kur bal, ki so jo oblikovali Ela Štirn, Hana Brce in Matija Slemc iz cerkljanske občine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 16. januar 2009 / 07:00

Kako varna so naša smučišča

Tri smrtne nezgode Slovencev na smučiščih v zadnjem tednu so opozorile, da je treba upravljanje smučišč in samo smučanje, kljub zabavi in uživanju, jemati zelo resno. Nenazadnje slovenska smučišča vsa...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Nesreče

Delavca zasula zemlja Podljubelj - V torek dopoldne se je v Podljubelju zgodila delovna nesreča. Med kopanjem jarka za vodovod Podljubelj-Tržič je dva...

Šport / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Dejan živi za hokej

Dejan Pungaršek iz Zgornjih Gorij je član slovenske hokejske reprezentance do 18 let, ki se med 22. in 28. marcem v Mariboru bori za vrnitev v B-skupino svetovnega mladinskega hokeja. Medtem ko njegov...

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Jedi za pomladne dni

Slastna korenjeva juha Sestavine: 2 žlici narezanih mandljev, 2 čebuli, 800 g mladega korenja, 2 žlici bio oljčnega olja, 600 ml bio zelenjavne juhe, sol, beli pope...

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Računalnik in jaz: Do službe preko interneta

Iskanje službe. Veliko želja, vizij, potreb, a običajno le malo uresničitve želenega, saj sprejmemo tisto, kar je na voljo.

Nasveti / ponedeljek, 23. marec 2009 / 07:00

Čemaž

Sneg je skopnel in v gozdovih že najdemo čemaž, ki je prav zdaj, ko je mlad, najbolj aromatičen.