Najboljši pražen krompir so po mnenju ocenjevalcev pripravili člani ekipe Smo se kur bal Ela Štirn, Hana Brce in Matija Slemc. / Foto: Tina Dokl

Slavila ekipa iz Velikih Lašč

V Šenčurju so letos gostili 51. državni kviz Mladi in kmetijstvo, na katerem je zmagala ekipa Društva podeželske mladine (DPM) Velike Lašče.

Šenčur – Prireditev tradicionalno organizirata Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) v sodelovanju z društvom, ki je v preteklem letu zmagalo na kvizu. Lani so slavili mladi iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine (DKTPM), zato je letos tekmovanje potekalo na Gorenjskem, in sicer v Športni dvorani Šenčur.

V konkurenci enajstih ekip so največ znanja izkazale Katja Indihar, Nika Petrič in Tinkara Perhaj iz DPM Velike Lašče. Pokal za drugo mesto si je prislužila ekipa DPM Mislinjske doline, tretji pa so bili mladi iz DPM Suha krajina. Gorenjsko sta zastopali dve ekipi. Poleg zmagovalcev lanskega državnega kviza Gašperja Šinka, Jakoba Rakovca in Jerneja Poklukarja, ki so letos osvojili sedmo mesto, še člani ekipe DPM Zgornjesavske doline Jure Soklič, Grega Avsenek in Maja Poklukar, ki so zmagali na regijskem tekmovanju v Gorjah, na državnem kvizu pa so bili osmi.

Ekipe so se pod budnim očesom strokovne komisije, ki so jo sestavljali Eva Kutnar, Jana Žiberna, Anton Zavodnik, dr. Peter Dolničar in Jože Očko, pomerile v znanju o krompirju, pašništvu, mladih kmetih in 30-letnici ZSPM. Še pred tem so zbrane v šenčurski športni dvorani pozdravili šenčurski podžupan Aleš Perič Močnik, novoizvoljeni predsednik DKTPM Rok Roblek, direktor KGZS – Zavoda Kranj Mitja Kadoič, Janez Pirc, direktor KGZS, Igor Ahačevčič, namestnik direktorice direktorata za kmetijstvo na MKGP, in predsednica ZSPM Anja Mager. Slednja je med drugim dejala, da je letošnji kviz poseben, saj ga organizira isto društvo, ki je lani gostilo in organiziralo državne kmečke igre – kar se v vsej zgodovini kviza in iger še ni zgodilo.

V sklopu prireditve je potekalo tudi tekmovanje v praženju krompirja, na katerem se je pomerilo sedem ekip. Ocenjevalci Martina Kumerdej, Klemen Bobnar in Adrijan Galjot so ocenili pripravljene jedi in presodili, da je pražen krompir najboljši, če je ekipa povezana in izvirna tudi v svoji predstavitvi. Zmagala je ekipa z imenom Smo se kur bal, ki so jo oblikovali Ela Štirn, Hana Brce in Matija Slemc iz cerkljanske občine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 1. maj 2008 / 07:00

Priključnino so odpravili

Tržič - Na osnovi Odloka o vodah in Zakona o komunalni dejavnosti je Občina Tržič konec leta 2000 sprejela sklep o višini priključnine na javni vodovod in kanalizacijo. Ker niti...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 25. oktober 2017 / 12:50

Mladim približati poklice

Gorenjsko gospodarstvo se vedno bolj krepi, povečujeta se izvoz in uvoz, a vse skrbi pomanjkanje ustrezno usposobljenega strokovnega kadra, ki ga med iskalci zaposlitve skorajda ni več.

Radovljica / sreda, 25. oktober 2017 / 12:18

Najprej krožišče, nato pločnik

Direkcija za infrastrukturo že vso jesen ureja doslej začasno krožišče med Radovljico in Lescami. Gradbena dela bodo končana do konca meseca. V nadaljevanju bo Občina Radovljica zgradila še pločnik do...

Kronika / sreda, 25. oktober 2017 / 12:16

Planinska koča pogorela do tal

V petek zvečer je zaradi neprevidnosti treh planincev požar v celoti uničil Kocbekov dom na Korošici. Na pomoč so priskočili tudi kamniški gasilci in gorski reševalci, a zaradi pomanjkanja vode doma,...

Razvedrilo / sreda, 25. oktober 2017 / 12:14

Predstavili poročne trende

Na Brdu je potekal Slovenski poročni sejem.

Rekreacija / sreda, 25. oktober 2017 / 12:13

Prehrana po TKM (VII. del)

Energijsko hrano glede ne njeno temperaturo delimo v pet skupin: vročo, toplo, nevtralno, hladno in mrzlo. Za naše telo je najbolj idealno uživanje nevtralne hrane. Nevtralna hrana je prim...