Barbara Kokelj / Foto: Tina Dokl

Vegansko in brezglutensko po Barbarinem okusu (1)

Barbara Kokelj je rojena Kranjčanka, ki jo je življenjska pot zanesla tudi v druge kraje na Gorenjskem, a se je vrnila v Kranj, kjer sedaj živi z družino. Po izobrazbi je grafična in notranja oblikovalka, rek zdrav duh v zdravem telesu je njeno življenjsko vodilo. Narava je tista, ki polni njene »baterije«, strast pa je našla tudi v jogi.

Širši javnosti je Barbara Kokelj nedavno predstavila svojo novo knjigo Veganski priročnik 2 – vegansko & brez glutena. V knjigi je več kot šestdeset receptov za jedi brez belih živil, torej brez pšenične moke, sladkorja in mlečnih izdelkov. Pravzaprav je omenjeni priročnik njena druga knjiga. Pred tremi leti je že izdala Veganski priročnik za tradicionalne kuharje. Ta ponuja možnost prestopa iz tradicionalne kuhinje v vegansko brez večjih težav in z enostavnimi rešitvami, pravi avtorica. Druga knjiga pa je v bistvu nadgradnja prve. »Obe slonita na receptih, ki so povsem veganski in brez glutena, kar je resnično redkost na kulinaričnem knjižnem trgu. Prvi priročnik je že doživel ponatis, saj je bil razprodan v pičlih štirih mesecih, v angleščini pa ga najdete tudi na Amazonu. Zajema zajtrke, solate, juhe, glavne jedi, namaze za malico, sladice ... V drugi knjigi je večji poudarek na glavnih obrokih dneva, za katere se je pokazalo, da so med vegani najbolj iskani. V njej najdete več kot šestdeset receptov, ki so podloženi z mojimi fotografijami in v sodelovanju s priznano nutricionistko tudi z opisi hranilnih vrednosti posameznih sestavin.« Kot oblikovalka je Barbara Kokelj v drugem priročniku združila vsa svoja znanja: za barvitost jedi, postavitev na krožnike in druge podlage, fotografiranje in oblikovno postavitev knjige, vključno s pripravo za tisk. Obe knjigi pa po njenem mnenju oblikovno definira minimalizem – postavitve na belih pogrinjkih s poudarkom na barvah jedi in z obveznimi opisi.

»Vse se je začelo zaradi mojih zdravstvenih, predvsem prebavnih težav,« nadaljuje avtorica. Morala je namreč spremeniti klasično prehransko rutino. »In ker veganskih jedi ni bilo na jedilnikih, sem jih začela pripravljati sama. Seveda sem kot oblikovalka želela pripraviti očem vabljive jedi, ki bi bile tudi okusne in prehransko uravnotežene, in v to sem vtkala vse svoje znanje.«

Njen profil na Instagramu, kjer je začela objavljati jedi, je bil prvi kazalnik, da gre v pravo smer. Hitro je ugotovila, da imajo pri nas številni podobne težave – največ s celiakijo in intolerancami. Dobila je tudi prvo vabilo za kuhanje na mednarodnem Joga retreatu na Bolu na Braču, kjer je pripravljala obroke za skupino mednarodnih jogistov. Takšnih in podobnih vabil je bilo v nadaljevanju še več.

Recepte Kokljeva črpa iz sebe, kar opazimo tudi kot slogan v knjigi: po okusih Barbare. Obožuje začimbe, kot so cimet, ingver, dimljena paprika, garam masala, kumin ..., zato so te v vseh mogočih različicah zelo pomembne sestavine njenih jedi.

»Priročnika sta namenjena tudi vsejedcem, saj so obroki vabljivi, hranljivi in okusni. Seveda pa v prvi vrsti tistim, ki imajo težave z glutenom, pa bi vseeno radi popestrili in obogatili svoj jedilnik,« poudari Barbara Kokelj in doda, da oba priročnika lahko od konca marca najdemo tudi v knjigarnah in sta na voljo v knjižnicah. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 9. maj 2013 / 07:00

Narcise se počasi prebujajo

Jesenice - »Letos bodo narcise, po domače ključavnice, zacvetele nekoliko kasneje, kot smo navajeni zadnja leta. A prve ključavnice se v najnižjih legah že odpirajo in glede na v...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 20. maj 2022 / 19:52

Spoznavanje zdravilnih rastlin

Velika planina – Na Veliki planini bodo v soboto, 21. maja, organizirali dveurno delavnico z naslovom Spoznavanje zdravilnih rastlin in njihove uporabe, ki se bo začela ob 10. uri z zborom na Gradi...

Šport / petek, 20. maj 2022 / 06:41

Tekaški praznik pod Blegošem

Hotavlje – Športno društvo Marmor Hotavlje in ekipa KBK traila po treh letih znova pripravljata tekaški praznik pod Blegošem. Dvanajsti KBK (Kopačnica–Blegoš–Kopačnica) trail se bo začel v Kopačnic...

GG Plus / petek, 20. maj 2022 / 06:00

Pesnik s konca Novega sveta

»Presvetlemu Ludviku Filipu, novorojenemu princu Španije: Pesniških iger, ki jih od skrajnih meja novega sveta tebi posvečene ponuja Družba Jezusova, zdaj ne razumeš. Razumel jih boš nekoč, presvetli...

Zanimivosti / petek, 20. maj 2022 / 06:13

Gosposka vožnja motoristov z razlogom

Kamnik – Po dveh letih premora se dobrodelni dogodek z naslovom Distinguished Gentleman's Ride ali Gosposka vožnja z razlogom znova vrača v Kamnik. Letos organizatorji (Društvo Brkonja) praznujejo...

Bled / petek, 20. maj 2022 / 06:12

Čiščenje Blejskega jezera

Bled – Društvo za podvodne dejavnosti Bled pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled v soboto, 21. maja, z začetkom ob 9.3...