Barbara Kokelj / Foto: Tina Dokl

Vegansko in brezglutensko po Barbarinem okusu (1)

Barbara Kokelj je rojena Kranjčanka, ki jo je življenjska pot zanesla tudi v druge kraje na Gorenjskem, a se je vrnila v Kranj, kjer sedaj živi z družino. Po izobrazbi je grafična in notranja oblikovalka, rek zdrav duh v zdravem telesu je njeno življenjsko vodilo. Narava je tista, ki polni njene »baterije«, strast pa je našla tudi v jogi.

Širši javnosti je Barbara Kokelj nedavno predstavila svojo novo knjigo Veganski priročnik 2 – vegansko & brez glutena. V knjigi je več kot šestdeset receptov za jedi brez belih živil, torej brez pšenične moke, sladkorja in mlečnih izdelkov. Pravzaprav je omenjeni priročnik njena druga knjiga. Pred tremi leti je že izdala Veganski priročnik za tradicionalne kuharje. Ta ponuja možnost prestopa iz tradicionalne kuhinje v vegansko brez večjih težav in z enostavnimi rešitvami, pravi avtorica. Druga knjiga pa je v bistvu nadgradnja prve. »Obe slonita na receptih, ki so povsem veganski in brez glutena, kar je resnično redkost na kulinaričnem knjižnem trgu. Prvi priročnik je že doživel ponatis, saj je bil razprodan v pičlih štirih mesecih, v angleščini pa ga najdete tudi na Amazonu. Zajema zajtrke, solate, juhe, glavne jedi, namaze za malico, sladice ... V drugi knjigi je večji poudarek na glavnih obrokih dneva, za katere se je pokazalo, da so med vegani najbolj iskani. V njej najdete več kot šestdeset receptov, ki so podloženi z mojimi fotografijami in v sodelovanju s priznano nutricionistko tudi z opisi hranilnih vrednosti posameznih sestavin.« Kot oblikovalka je Barbara Kokelj v drugem priročniku združila vsa svoja znanja: za barvitost jedi, postavitev na krožnike in druge podlage, fotografiranje in oblikovno postavitev knjige, vključno s pripravo za tisk. Obe knjigi pa po njenem mnenju oblikovno definira minimalizem – postavitve na belih pogrinjkih s poudarkom na barvah jedi in z obveznimi opisi.

»Vse se je začelo zaradi mojih zdravstvenih, predvsem prebavnih težav,« nadaljuje avtorica. Morala je namreč spremeniti klasično prehransko rutino. »In ker veganskih jedi ni bilo na jedilnikih, sem jih začela pripravljati sama. Seveda sem kot oblikovalka želela pripraviti očem vabljive jedi, ki bi bile tudi okusne in prehransko uravnotežene, in v to sem vtkala vse svoje znanje.«

Njen profil na Instagramu, kjer je začela objavljati jedi, je bil prvi kazalnik, da gre v pravo smer. Hitro je ugotovila, da imajo pri nas številni podobne težave – največ s celiakijo in intolerancami. Dobila je tudi prvo vabilo za kuhanje na mednarodnem Joga retreatu na Bolu na Braču, kjer je pripravljala obroke za skupino mednarodnih jogistov. Takšnih in podobnih vabil je bilo v nadaljevanju še več.

Recepte Kokljeva črpa iz sebe, kar opazimo tudi kot slogan v knjigi: po okusih Barbare. Obožuje začimbe, kot so cimet, ingver, dimljena paprika, garam masala, kumin ..., zato so te v vseh mogočih različicah zelo pomembne sestavine njenih jedi.

»Priročnika sta namenjena tudi vsejedcem, saj so obroki vabljivi, hranljivi in okusni. Seveda pa v prvi vrsti tistim, ki imajo težave z glutenom, pa bi vseeno radi popestrili in obogatili svoj jedilnik,« poudari Barbara Kokelj in doda, da oba priročnika lahko od konca marca najdemo tudi v knjigarnah in sta na voljo v knjižnicah. (Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 19. november 2015 / 10:20

Območje kavča

Čez udobje ga ni. Če ne verjamete, vprašajte emigrante, ki so na voljo pri nas ta čas. Kakor si boš postlal, tako boš spal, je slovenski pregovor, ki so nam ga učitelji skozi življenje naj...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 22. september 2007 / 07:00

Jezerska lovca uplenila kapitalna jelena

Grega Zupan in Venčeslav Parte iz lovske družine Jezersko sta pod Malim vrhom uplenila kapitalna jelena.

Gospodarstvo / sobota, 22. september 2007 / 07:00

O zdravilnih učinkih gob

Ljubljana - V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od nedelje do četrtka četrta mednarodna konferenca zdravilnih gob. Kot je povedal Andrej Gregori iz Podkorena, ki je tudi čla...

Gospodarstvo / sobota, 22. september 2007 / 07:00

Izbrali bodo inovativnega mladega kmeta

Kranj - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta objavili razpis za izbor inovativnega mladega kmeta ali kmetice. Na razpis se lahko prija...

Prosti čas / sobota, 22. september 2007 / 07:00

Kot se vidi od zgoraj

Minuli teden je Aleksander Mežek na koncertu na Pungertu v Kranju predstavil novo ploščo Tečem skozi čas. Sožitje izkušenega besedilopisca z mladim avtorjem Janom Tomazinom.

Prosti čas / sobota, 22. september 2007 / 07:00

Alenka rada pleše

V nedeljo se na male zaslone vrača Mario in z njim tudi rubrika Zvezde plešejo, plesni turnir, v katerem se bodo v standardnih in latinskoameriških plesih v novi sezoni preizkusili v družbi...