Bivoli

<p>Bivolja mocarela je pravzaprav sinonim Neaplja.</p>

Z dijaki smo bili v Rimu. V Rimu človek opazuje bogastvo antike, baročne vodnjake, stavbe, mogočnost cerkva in bazilik, Vatikan in njegove muzeje, Vezuv, Pompeje. Na vsaki splošni ekskurziji mi dodamo tudi strokovni ogled. V bližini Neaplja smo obiskali farmo bivolov in proizvodnjo mocarele. Bivolja mocarela je pravzaprav sinonim Neaplja. To je bila zasebna farma in imeli smo kaj videti. Bivoli izhajajo iz Indije in so zelo miroljubni. Njihovo mleko je bogato z maščobo in beljakovinami. Prav zato ga je smiselno predelovati v sir, ki ima veliko prepoznavnost in je v kulinariki zelo priljubljen in okusen. Farma je ekološka, kar pomeni, da živali hranijo z ekološko krmo, brez umetnih krmil, antibiotikov, brez cepiv. Uporabljajo edino homeopatska zdravila. Poskrbijo za največje možno ugodje živali. Imajo izključno prosto rejo, odprt hlev s prostim prehodom na pašnik. Vodni curki so na rešetkah dodatno odstranjevali iztrebke. Za molžo je poskrbel robot. Dve uri na dan so v hlevu vrteli klasično glasbo, ki živali pomirja in zagotavlja večjo mlečnost. Bivoli so ležali v udobnih boksih in se masirali na avtomatskih krtačah. V hlevu je bilo vse čisto in urejeno, obiskovalci so prihajali pogosto in gledali živali z balkona. Zdelo se je, kot da smo v kakšnem filmu, pa je bila čisto prava farma. Mleko so predelovali v mocarelo v lastni mlekarski delavnici, ki je bila zastekljena, tako da smo lahko opazovali mlekarje pri delu. Mocarelo oblikujejo ročno, brez rokavic. Za to potrebujejo zelo vročo vodo, krop. Mladi fantje so svoje gole roke dnevno namakali v krop in tako oblikovali majhne kepice okusnega sira. Seveda je bila na posestvu tudi trgovina z lastnimi izdelki in kavarna. Tako kombinacijo zasebnih kmetij lahko vidimo tudi v Sloveniji in vedno več jih je. Tukaj so na posestvu uredili še muzej s starim kmečkim orodjem in usnjarno. Iz domačih bivoljih kož izdelujejo lične torbice, denarnice in drugo usnjeno galanterijo. Vse mlečne proizvode prodajo doma in v bližnji okolici. Ničesar ne prodajajo veletrgovcem. Tako sami določajo ceno in kakovost svojih izdelkov. Kaj je lahko še lepšega? Nihče ni ostal ravnodušen, vsem je bilo všeč in bili smo navdušeni. Takšne farme ni mogoče ustvariti v eni generaciji, torej morajo mladi nadaljevati delo predhodnikov in ga nadgraditi. Odločili so se za vrhunsko kakovost in ne večjo količino izdelkov. To pomeni, da pridelaš manj, vendar tisto bolj kakovostno, iz osnovne surovine oblikuješ končne izdelke, ki jih prodaš doma in v bližnji okolici. Takšno kmetovanje zahteva znanje, neprestano izobraževanje, obiske tovrstnih farm v tujini. Je finančno učinkovito, sodobno, avtomatizirano, lepo in estetsko urejeno tudi za ogled. Na tak način bodo mladi radi kmetovali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Kronika / torek, 28. november 2006 / 06:00

Vlomila v hiši

Kranj - Neznani storilec je v noči na soboto vlomil v stanovanjsko hišo v Kranju in si protipravno prilastil 110 tisoč tolarjev. Nekaj ur prej so vlomili v stanovanjsko...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 20. april 2023 / 23:04

Poseg v naravo odločno prevelik

Gradnja kolesarske povezave med Bledom in Bohinjem vzbuja pri nekaterih domačinih in naravovarstvenikih pomisleke glede njenih posledic in čezmernih posegov v naravo na določenih območjih.

Kranj / četrtek, 20. april 2023 / 22:59

Prvi e-busi in polnilnice

V Kranju bodo do konca aprila vzpostavili štiri polnilnice za štiri e-avtobuse, ki bodo v kratkem začeli voziti v mestnem prometu. Do konca leta sledijo še po štirje električni avtobusi in polnilnice.

Gospodarstvo / četrtek, 20. april 2023 / 22:58

Pokvarjen aparat nesite na servis

Družba ZEOS s posebno akcijo ponovno spodbuja potrošnike, da pokvarjenega električnega aparata ne zavržejo, ampak ga nesejo na popravilo k lokalnemu serviserju.

Gospodarstvo / četrtek, 20. april 2023 / 22:56

Celo v Kašariji ni več prosa

Letos je mednarodno leto prosa. Na Gorenjskem so ga lani pridelovali le na 7,1 hektarja površine. Pridelavo so opustili celo v Kašariji, za katero že ime pove, da je bila nekdaj kaša pomembna v prehra...

Razvedrilo / četrtek, 20. april 2023 / 22:31

Višnarjov Aleš srečal Abrahama

Aleš Okorn, marljivi gospodar znane šenčurske kmetije pri Višnarju, je praznoval petdeset let. Ob okroglem jubileju so mu najbližji, prijatelji in sokrajani zaželeli vse najboljše, postavili velik mla...