Teden restavracij

<p>Kaj je to kuli?</p>

Teden restavracij je dobro utečena navada slovenskih gostincev. Spomladi in jeseni ponudijo zahteven meni za bolj sprejemljivo ceno. Marsikomu to nič ne pomeni, ker preprosto ne hodi v gostilne oziroma mu karkoli izven klasične ponudbe (zrezek, krompir, pečenka, morda riba) prav nič ne pomeni. Za prave gurmane je morda tudi ponudba tedna restavracij preveč cenena, banalna ali preprosta. Zame je to ponudba, ki povsem zadošča mojemu okusu in potrebam. Vedno mi je izziv, če ob odhodu iz restavracije še znam povedati, kaj sem sploh jedla. Vse te lepe in okusne jedi imajo moderna imena, ki zvenijo zelo učeno, v resnici so pa zelo preproste. Okusi so prepleteni – sladko-kisli, okrašeni z različnimi zelenjavnimi kalčki, rezinicami redkvice, popularna je ajdova kaša. Nisem vegetarijanka, kadarkoli pa imam na voljo meso ali ribo, izberem ribo. Najprej je bil pozdrav iz kuhinje. To so običajno kakšni zelo majhni koščki česa finega in drobnega. Postavljeni so na lepe krožnike. Vedno postrežejo z domačim kruhom, ki je še topel. Hladno-topli uvod je bil začinjen s klorofilnim oljem. Kako iz klorofila pridelajo olje? Morda je klorofil namočen v neko olje in potem dobimo olje svetlo zelene, pomladne barve. Vse pojemo in pomažemo do zadnje kapljice. Nadaljevali smo z ješprenčkom, ki je pripravljen z zelenjavnimi kremami in ribjo peno, lešniki in jakobovo pokrovačo. Tako lepo je vse skupaj, v resnici pa je osnova ješprenj … In smo že pri glavni jedi. Moj glavni meni je bil ribji, polenovka, z nekimi drobtinami, rumenim korenčkom, kolerabico. To fino skuhano zelenjavo, ki v resnici ni nič posebnega, poimenujejo fini ragu. Ne sme manjkati spomladanska kraljica vseh zelenjav, šparglji, pa še hren po vrhu. Vse se v ustih stopi. Jaz sem po takem obroku sita, poznam pa veliko ljudi, ki bi se ob tako lepih in finih porcijah smejali in odšli od mize lačni. Sita sem ravno dovolj, da se nikakor ne bom odpovedala sladici. Dobra sladica vedno tekne in tako je bilo tudi v naši gostilni. Štruklji so slovenska klasična jed, če jih pripravijo gratinirane s pehtranom v finih omakah, so specialiteta. Spoznala sem nov izraz. Pehtranovemu štruklju je bil dodan jagodni kuli. Spraševali smo se, kaj neki je to kuli. Kaj kmalu je prišel odgovor. Kuli je gostinski izraz za neko sadno strjenko – preliv. Jaz sem dobila jagodni kuli, Janez pa pomarančnega. Okusila sem pehtranov in špargljev sladoled. Še en izraz v celem meniju mi je bil zelo všeč in ga še nisem poznala. Čimičuri pomladnega zelenja je bil neka mešanica pomladnih zelišč s semeni, drobtinami. Vse je bilo izvrstno. Raje grem v gostilno le nekajkrat na leto in takrat jem kaj posebnega. Sicer sem zelo vesela, da večino obrokov lahko skuham sama doma.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ...&nbsp;

Tržič / ponedeljek, 19. julij 2021 / 16:37

Občina Tržič pripravlja razvojni načrt 2030

Tržič – Tržiške občinske svetnike so na junijski seji seznanili z vmesnim poročilom priprave Razvojnega načrta občine Tržič 2030, ki ga je predstavila zunanja izvajalka Slavka Zupan iz podjetja K&a...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 16. december 2011 / 07:00

Kronika tedna

Šobi pet let zapora Ljubljansko sodišče je na pet let zapora obsodilo Boštjana Šobo, ker je nekdanjemu državnemu sekretarju na gospodarskem ministrstvu Borisu Šuštarj...

Gospodarstvo / petek, 16. december 2011 / 07:00

Hypo bančna točka v Qlandii

Kranj - V nakupovalnem centru Qlandia v Kranju deluje do petka, 30. decembra, Hypo bančna točka, na kateri obiskovalci lahko odprejo iQ račun in sklenejo iQ kredit. Storitev iQ r...

Zanimivosti / petek, 16. december 2011 / 07:00

Mednarodna razstava jaslic v rovih

Kranj - Zavod za turizem Kranj tudi letos v času božično–novoletnih praznikov pripravlja mednarodno razstavo jaslic, ki bo potekala v rovih pod starim Kranjem. Na ogled bo petint...

Zanimivosti / petek, 16. december 2011 / 07:00

V šoli na Orehku božično novoletni koncert

Orehek - Te dni v šolah pripravljajo novoletne prireditve, kot navadno pa so zelo delavni na Osnovni šoli Orehek. Tako so včeraj pripravili novoletni koncert šolskih pevskih zbor...

Zanimivosti / petek, 16. december 2011 / 07:00

Razstava Sakralna dela Ivana Groharja

Stična - V počastitev stote obletnice smrti slikarja Ivana Groharja in ob 110. obletnici Groharjevega dela za trnovsko cerkev v Ljubljani bodo danes, 16. decembra, ob 18. uri v M...