Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 7. december 2020 / 19:17

Pričeska vsekakor ni življenjskega pomena

Kako ljudje v času epidemije, ko so frizerski saloni zaprti, skrbijo za urejenost pričesk?

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:33

Monokromatski univerzumi

V Galeriji Atrij v Tržiču se z razstavo Črno in belo – Zvok zapis slika predstavlja akademska umetniška ustvarjalka Breda Sturm.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:26

Zaradi energetskih obnov dela čez glavo

V podjetju Jelovica so ta čas polno zasedeni, saj poteka več energetskih sanacij javnih stavb, povečujejo se tudi energetske obnove individualnih stanovanjskih hiš, vse več je tudi povpraševanja stran...

Kronika / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:10

Heroin dostavljali v Celovec

V skupni preiskavi so gorenjski kriminalisti in njihovi kolegi z avstrijske Koroške odkrili dobro organizirano združbo, ki je iz Slovenije v Avstrijo tihotapila predvsem heroin.

GG Plus / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:09

V Ameriki je drugače

V začetku julija se je za mesec dni na dopust v domače Begunje iz Amerike, kjer je profesor na Univerzi Wyoming, vrnil dr. Domen Novak.

Razvedrilo / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:03

Poplava kuharskih oddaj

Čeprav je poletje v polnem razmahu, bo jesen tu, kot bi mignil, televizijci pa že napovedujejo nova dejanja preverjenih resničnostnih šovov in pa tudi kakšno novo televizijsko oddajo. Teh je največ na...