Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 20. november 2022 / 19:53

Volila že skoraj tretjina volivcev

Kranj – Po podatkih občinskih volilnih komisij se je današnjih lokalnih volitev do 16. ure udeležilo 550.815 oziroma 32,72 odstotka volivcev. Volilna udeležba v mestnih občinah je bila 28,36-odstot...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 15. junij 2011 / 07:00

Ples ob drogu

Ob drogu vadijo tudi na Gorenjskem. "To je zahtevna športna vadba, ki nima nobene veze s plesom v barih s striptizom," pravi Nina Rizvič iz ŠD Matrica.

GG Plus / sreda, 15. junij 2011 / 07:00

Športno društvo Bela peč-Podblica

Kaj je to športno društvo? Je to samo druščina ljudi, ki ima rada šport, in so se zato zbrali pod enim imenom? Ali imajo mogoče kakšne naloge oziroma kak namen?

Nasveti / sreda, 15. junij 2011 / 07:00

Nega balkonskih rastlin

Letos smo se preselili v novo stanovanje, ki ima velik balkon, in tako sem tudi prvič posadila korita z rožami. Rada bi imela zdrave in lepe rastline. Kako naj zanje skrbim?

Zanimivosti / sreda, 15. junij 2011 / 07:00

Anketa: Srečanje veteranov

Območno združenje vojnih veteranov Slovenije Zgornje Gorenjske je v soboto v športnem parku Podmežakla organiziralo 11. veteranske športne igre. Nekatere sodelujoče smo vprašali, kako se spominjajo os...

Zanimivosti / sreda, 15. junij 2011 / 07:00

Nova vzletno pristajalna steza

Kamnik - Ob industrijski coni pri Korenovi cesti v Kamniku so konec minulega tedna nedaleč stran od starega vzletišča odprli novo travnato vzletno pristajalno stezo Letalskega kl...