Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 17. december 2023 / 09:32

V Tretjem polčasu

Tja pridemo, ko oddelamo najbolj pomembna poglavja iz prvih dveh polčasov. Vsakdo jih mora, hoče ali noče, za vsakega življenje priskrbi svoje lekcije. V prvem polčasu, kot smo pisali prejšnji tede...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 29. oktober 2022 / 18:05

Majhna šola, ki veliko ponuja

Na Podružnični šoli Bukovščica, ki je sicer del Osnovne šole Ivana Groharja Škofja Loka, so se vse leto z različnimi prireditvami spominjali 110. obletnice ustanovitve šole, prejšnji petek pa so pripr...

Šport / sobota, 29. oktober 2022 / 18:01

Ena najuspešnejših sezon

Končana je atletska sezona. Za Atletski klub Triglav iz Kranja je bila ena najuspešnejših v zadnjem desetletju. Prvo ime je bila skakalka v daljino Brina Likar.

Komenda / sobota, 29. oktober 2022 / 18:00

Znana rešitev za Suhadole

Občina Komenda je pridobila okoljevarstveno dovoljenje za zaprtje odlagališča inertnih odpadkov, ki določa delno odstranitev odpadkov s parcel stranskih udeležencev in prekritje odlagališča v delu, ki...

Slovenija / sobota, 29. oktober 2022 / 16:58

Teden solidarnosti

Ljubljana – Vsako leto med 1. in 8. novembrom poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajajo doplačilne znamke v vrednosti 0,17 ev...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 29. oktober 2022 / 14:44

V Poženiku bo slovesno

Poženik – V nedeljo, 30. oktobra, ob 15. uri bo pri Hvačarju slovesnost ob 220. obletnici rojstva Matevža Ravnikarja - Poženčana, duhovnika, pesnika in zbiralca ljudskega blaga. Pripravlja jo Klub...