Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 6. november 2013 / 13:32

Zagorelo neznano kako

Domžale – Uprava RS za zaščito in reševanje je v ponedeljek poročala o dveh požarih na jugovzhodu Gorenjske, za katera še ne vedo vzroka. V nedeljo četrt pred 6. uro je na Pionirski ulici v Nožicah...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 1. avgust 2009 / 07:00

Pot do ptic otežena

Pot do ptičje opazovalnice v Žerjavki, ki so jo uredili pred dvema letoma, že propada. Na občini Šenčur o slabem stanju poti niso bili obveščeni.

Kranj / sobota, 1. avgust 2009 / 07:00

Lažje do novih cen

Odločitev vlade, da pristojnost določanja cen komunalnih storitev prenese na lokalno skupnost, po občinah in komunalnih podjetjih sprejemajo z odobravanjem.

Prosti čas / sobota, 1. avgust 2009 / 07:00

Zoran Predin na Kanalu A

To nedeljo se na Kanalu A ob 22.30 obeta poslastica za vse ljubitelje dobre slovenske glasbe.

Prosti čas / sobota, 1. avgust 2009 / 07:00

Festival zvoka, sonca in zabave: Shengenfest na Kolpi

Kolpa ima 27 stopinj, do nedelje pa avtokamp Katra v Vinici gosti obiskovalce Shengenfesta, rokovskega festivala zvoka, sonca in zabave, neposredno ob reki Kolpi. Za zvok in zabavo skrbijo vrhuns...

Kultura / sobota, 1. avgust 2009 / 07:00

Bled znova v etno ritmih

V okviru 19. Okarina etno festivala se letos obeta šest koncertnih večerov v Zdraviliškem parku, na katerih bodo do 9. avgusta nastopili številni domači in tuji glasbeniki. Za odprtje festivala b...