Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 2. januar 2015 / 13:47

Tanja odgovarja

Obračam se na vas z vprašanji, ki me tarejo. Že nekaj časa imam težave z zdravjem, pa ne najdem odgovora. Kako kaže z mojim ljubezenskim življenjem? Kaj pa ljubezen mojega sina, bo kdaj sr...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 7. marec 2017 / 21:26

Stopili so skupaj in pomagali Tamari

Kranjska Gora – Tudi letos so se lahko zaposleni v vseh treh Petrolovih bencinskih servisih v občini Kranjska Gora odločili, komu bodo namenili sredstva iz akcije Naša energija povezuje. »Namen pro...

Žirovnica / torek, 7. marec 2017 / 21:25

JEKO-IN bo le še JEKO

Javno komunalno podjetje je začelo postopek preimenovanja, ki bo stalo deset tisoč evrov. Poleg novega imena bodo dobili nov logotip.

Škofja Loka / torek, 7. marec 2017 / 21:24

Ne pustijo se muhasti zimi

Letošnja s snegom skromna zima je ponagajala organizatorjem mednarodnega tekmovanja v smučanju po starem v Škofji Loki, a so dogodek po dveh odložitvah vseeno pripravili, tokrat na smučišču v Bukovici...

Mengeš / torek, 7. marec 2017 / 21:22

V Mengšu prvo srečanje najboljših športnikov

Mengeš – V Kulturnem domu Mengeš je bilo prvo srečanje najboljših športnic in športnikov mengeške občine. Srečanje je potekalo v sproščenem vzdušju, dodatno so ga začinili kratki pogovori športniko...

Razvedrilo / torek, 7. marec 2017 / 18:10

Uresničevanje plesnih sanj

Ljubljana – V soboto, 11. marca, in v nedeljo, 12. marca, se bo v Centru kulture Španski borci odvilo 25. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1, na katerem se bodo v osmih kategorij...