Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 26. december 2022 / 16:15

Iz srca in za ljudi

Te dni je izšel glasbeni prvenec Kvinteta Vintgar, ki mu naslov daje okolje, iz katerega pevska zasedba izhaja, v prvi vrsti pa ga določa glasba, ki nam jo pet ubranih pevcev daje v poslušanje.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 11. februar 2024 / 14:25

Poklici prihodnosti

Spletni portal mojaizbira.si ponuja informacije o različnih poklicih, ki so jih razvrstili v več skupin. Med drugim si je mogoče ogledati deficitarne poklice, za katere je moč pridobiti štipendijo,...

Nasveti / nedelja, 11. februar 2024 / 14:20

Prehlad

Nadloga, ki nas sreča, naj se še tako pazimo, oblačimo, nosimo kapo in vse drugo, doleti nas. Vsak se spopada z njim, kot ve in zna, kakršne ima izkušnje. Meni se zabaše nos, ne morem dihati, draži...

Zanimivosti / nedelja, 11. februar 2024 / 14:18

Ne le športna dejavnost

Floorball je v zadnjih letih postal izjemno priljubljen in je dobil zanesljivo mesto tudi v športu invalidov. Športna združenja za invalide po vsem svetu prepoznavajo njegove prednosti in ga aktivn...

Zanimivosti / nedelja, 11. februar 2024 / 14:16

Izobraževalna pričakovanja

Na dogodku Gradim si poklicno pot nas je zanimalo, kam je in kam še bo izobraževalna pot vodila mlade. Odločitev vsekakor ni preprosta.

Slovenija / nedelja, 11. februar 2024 / 14:11

Nasmeškotki za dijake v stiski

Pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje so se konec januarja razveselili skoraj 19 tisoč evrov, ki jih je podjetje Hofer v preteklih dveh mesecih zbralo v okviru dobrodelnega projekta...