Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Drama za obetavne

Absolvent dramske igre na AGRFT Aljaž Jovanovič iz Srednje vasi je v začetku decembra nastopil v novi predstavi ljubljanske Drame SNG Katica iz Heilbrona ali preizkus z ognjem, kljub mladosti pa je zb...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 21. december 2021 / 16:48

S Planine pod Golico v Vatikan

Na mednarodni razstavi v Vatikanu z naslovom 100 jaslic sodeluje tudi Cene Razingar s Planine pod Golico.

Kamnik / torek, 21. december 2021 / 16:46

Proračunska rezerva za sanacijo plazov

Kamnik – Denar iz proračunske rezerve Občine Kamnik, ki se porablja za financiranje stroškov izdatkov za odpravo posledic naravnih in drugih nesreč, bo v letu 2022 na predlog občine porabljen za pr...

Slovenija / torek, 21. december 2021 / 16:46

Okrasna drevesca letos z rumeno nalepko

Kranj – Bližajo se božično-novoletni prazniki, ko bomo domove in poslovne prostore okrasili tudi z okrasnimi smrečicami. Lastniki gozdov morajo za posek smrečic pridobiti odločbo Zavoda za gozdove...

Razvedrilo / torek, 21. december 2021 / 16:44

Okrogli jubilej Jasne Kuljaj

V soboto, 25. decembra, bo ob 19.45 na Planet TV posebna božična oddaja Pri Črnem Petru, ki jo bo zaznamovala tudi okrogla obletnica voditeljice Jasne Kuljaj – ta namreč praznuje decembra. Trojko n...

Nasveti / torek, 21. december 2021 / 16:43

Tanja odgovarja

Pozdravljeni, gospa Tanja. Redno berem vaše nasvete in komaj čakam na torek. Sem se že večkrat obrnila na vas, zmeraj ste mi odgovorili in svetovali, da sem šla pogumneje naprej. Vedno sem...