Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 22. julij 2016 / 10:53

Kazina dokončno padla

Jezersko – Hotel Kazina na Jezerskem, ki so ga začeli rušiti prve dni julija, je dokončno padel. Ob prihodu na Jezersko se odslej ne bo več odprla značilna veduta s to nekdaj mogočno stavbo v sredi...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Vesela Kranjska vabi v Preddvor

Preddvor - Župan občine Preddvor Miran Zadnikar je s soorganizatorji predstavil prireditev Vesela Kranjska Preddvor 2007, ki se bo konec tedna odvijala v Preddvoru. V...

Preddvor / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Hotela je kupil Andrej Breznik

Sedemnajstega maja je bila podpisana kupoprodajna pogodba za prodajo preddvorskih hotelov. Kupec Andrej Breznik je zanju odštel 2,5 milijona evrov.

Radovljica / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Andrejaš v bitko za predsednika

Radovljica - V okviru oddaje Hri-bar na TV Slovenija je v bitki za predsedniškega kandidata po izboru gledalcev zmagal Jože Andrejaš iz Radovljice, sicer uspeše...

Splošno / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Je Sova plačala predsednikovega zdravilca?

Nadzorniki Slovenske varnostno obveščevalne službe opozarjajo na nepravilnosti in nezakonitosti.

Kranj / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Lojze Peterle z vsemi generacijami

Kranj - Evropski poslanec in kandidat za predsednika države Lojze Peterle se je konec minulega tedna spet mudil na Gorenjskem. Že v četrtek zvečer je bil gost s...