Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 5. december 2008 / 07:00

Čokolada, presta in lego kocke

Kmalu nas bodo obiskali dobri možje, Miklavž že ta petek. Med znanimi Gorenjci smo preverili, kakšne navade imajo glede obdarovanja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 8. junij 2010 / 07:00

V Južno Afriko po prvo zmago

Po zmagi s 3:1 nad Novo Zelandijo na prijateljski tekmi v Mariboru je v nedeljo slovenska reprezentanca že odpotovala v Johannesburg, kjer bo lovila prvo zmago (in točko) na svetovnih prvenstvih.

Prosti čas / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Harmonika osvaja

Na festivalu Zlata voščenka v Besnici sta slavila ansambla Kolovrat in Aufbiks, absolutni zmagovalec harmonikarskega prvenstva pa je Tomaž Boškin.

Kronika / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Gasilci so se namučili

Kranj - Na parkirišču pred Slogo v Kranju so se v soboto prostovoljni gasilci merili v Gasilski disciplini oziroma v t. i. Fire Combatu. Gre za zahtevno fizično preizkušnjo, v ka...

Nasveti / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Milosti za vse

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Železniki / torek, 8. junij 2010 / 07:00

Častni občan bo maratonec Roman Kejžar

Železniki - Na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja so občinski svetniki v Železnikih na zadnji seji potrdili letošnje občinske nagrajence. Častni občan...