Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Policisti svetujejo starejšim

Kranj - Gorenjski policisti v tem tednu v okviru preventivne akcije Varno v tretjem življenjskem obdobju posebno pozornost posvečajo starejšim občanom, ki sodijo med bolj ogrožen...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

"Nisem več podivjana najstnica"

Tako pravi Pika Božič Kontrec, ki se po nekajletni odsotnosti vrača na glasbene odre.

Prosti čas / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Slavili Doriji in Štedientje

Prejšnji petek je bil Mestni trg v Škofji Loki v znamenju Večera slovenskih viž v narečju. Prva nagrada strokovne komisije kvintetu Dori, nagrada občinstva pa Štedientom iz Poljanske doline.

Kronika / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Nova smrt med motoristi

Domžale - V torek okoli 19.30 se je v prometni nesreči na regionalni cesti Domžale–Trojane smrtno ponesrečil 25-letni motorist iz okolice Trojan. Pri Spodnjih Lokah se je 58-letn...

Kronika / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Prijeli kranjska preprodajalca

Kranj - Kranjski kriminalisti so pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kranju pripeljali 32-letnega Kranjčana in osem let mlajšo someščanko, ki so ju ovadili več kazniv...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. junij 2009 / 07:00

Župan nagradil odličnost

Preddvor - Župan občine Preddvor Miran Zadnikar je sprejel šesterico najuspešnejših učenk, ki so z odliko končale devetletko v Preddvoru. Priznanja za odličnost so prejele Ajd...