Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 6. december 2010 / 07:00

Križnar po pomoč v New York

Tomo Križnar in Klemen Mihelič sta Darfurskim upornikom dobavila naprave za dostop do svetovnega spleta, sedaj sta na poti za pomoč pri Mii Farrow in somišljenikih.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 31. avgust 2011 / 07:00

Hruške, jabuke, slive ...

´Hruške, jabuke, slive, mene voli Ive, a ja Ive neču za drugim umreču ...´ Ste tudi vi na poti v šolo kdaj prepevali to ljudsko pesem in grizljali kakšnega od teh slastnih poznopoletnih sadežev? Otroc...

Kronika / sreda, 31. avgust 2011 / 07:00

Kriminal

Porezala ga je po rami Kranj - V petek nekaj po 1. uri zjutraj so policiste obvestili, da je 21-letna ženska v stanovanju v Kranju z nožem porezala dv...

Avtomobilizem / sreda, 31. avgust 2011 / 07:00

Na kratko

Mazda: Mazdin radarski sistem za nadzor dogajanja za vozilom za varno menjavo voznega pasu (RVM – Rear Vehicle Monitoring) je prejel priznanje za napredno varnostno tehnologijo Euro NCAP*...

Šport / sreda, 31. avgust 2011 / 07:00

Najmlajši član dvojnega četverca

Aleš Zupan je tik pred svetovnim prvenstvom v dvojnem četvercu zamenjal Žiga Piriha. Veslač iz Zasipa pri Bledu je letos že veslal na svetovnem prvenstvu, a mlajših članov, in osvojil bron.

Šport / sreda, 31. avgust 2011 / 07:00

Malešič in Cvet brez polfinala

Bled - Na Bledu sta četrti tekmovalni dan iz boja za polfinale izpadla tudi Ljubljančana Jure Cvet in Matevž Malešič, ki sta v četrtfinalu lahkih dvojnih dvojcev zasedla zadnje m...