Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 19. december 2006 / 06:00

Skupaj na železni poti

Minuli konec tedna je v okviru projekta Iron route (Železna pot) v Bohinju potekala 2. mednarodna konferenca na temo Upravljanje s kulturno in naravno dediščino s posebnim ozirom na opuščenih rudnikih...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 8. marec 2009 / 07:00

Še tretjič o tkalskih strojih

Nekdanji direktorici BPT Tržič Doris Tudor na kranjskem sodišču že tretjič sodijo zaradi zlorabe položaja in protipravne pridobitve premoženjske koristi. Pred dobrimi devetimi leti naj bi kupila neupo...

Gorenjska / nedelja, 8. marec 2009 / 07:00

Komentar: Gora ni nora

Krilatica "Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor" mi ni pri srcu. Vrhunske dosežke naših alpinistov spoštujem. Še bolj cenim delo gorskih reševalcev, ki pomagajo gornikom v težavah. Žal za marsikoga...

Gospodarstvo / nedelja, 8. marec 2009 / 07:00

Evropske zvezde Gorenjcem

Škofjeloška Jelovica in Lip Bled sta na sejmu Dom dobila za svoje stavbno pohištvo najvišji priznanji.

Prosti čas / nedelja, 8. marec 2009 / 07:00

Žirovska degustacija čevljev

Madonna prihaja avgusta, The Killers junija, tržiški Peko ima Gachota, žirovska Alpina Aljo Novak, ´remisel´ postaja del prihodnosti, 9. Bam.Bi tour pa bo šel po Črni gori.

Prosti čas / nedelja, 8. marec 2009 / 07:00

Pesem srca

Radio Sora, Agencija Media butik in Javni zavod Ratitovec vabijo na koncert Pesem srca ob dnevu žena in materinskem dnevu, ki bo v nedeljo, 8. marca, ob 17.00 uri v Športni dvorani v Že...