Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 20. december 2011 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 20. december 2011, št. 101

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 20. december 2016 / 14:34

Počivalšek v Iskraemecu

Kranj – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek si je v petek ogledal proizvodne prostore in najnovejšo linijo za proizvodnjo pametnih števcev AM550 v kranjskem Iskraemecu....

Mularija / torek, 20. december 2016 / 14:33

Po mestu z laterno

Še danes se je mogoče v družbi škrata Krančka z laterno v roki podati na voden sprehod po praznično osvetljenem starem mestnem jedru Kranja.

Zanimivosti / torek, 20. december 2016 / 14:15

Kristina dopolnila sto sedem let

Najstarejša Gorenjka Kristina Tarman iz jeseniške Podmežakle je v petek praznovala stosedmi rojstni dan. Čila gospa še vedno živi doma, zanjo skrbi 81-letni sin Oton.

Kamnik / torek, 20. december 2016 / 13:26

Razstava o življenju na kamniških planinah

Kamnik – V medobčinskem muzeju Kamnik so pripravili na gradu Zaprice novo stalno razstavo o življenju na kamniških planinah z naslovom Na planincah luštno biti. Odprli jo bodo jutri, v sredo, ob 18...

Razvedrilo / torek, 20. december 2016 / 13:26

Praznični koncert

Učenke in učenci Glasbene šole Škofja Loka so v Sokolskem domu pripravili tradicionalni Božično-novoletni koncert.