Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 18. november 2008 / 07:00

Merkur odprl proizvodnjo v Srbiji

Divizija Mersteel, ki zagotavlja preskrbo z metalurškimi izdelki in deluje znotraj Merkur Group, je v petek uradno zagnala proizvodnjo v Gornjem Milanovcu v Srbiji.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 10. avgust 2013 / 13:26

Prodaja klimatskih naprav cveti

V tako vročem poletju, kot je letošnje, se poveča tudi prodaja naprav za hlajenje prostorov. Številni se odločijo za prenosne klimatske naprave, ki ne potrebujejo vgradnje.

Gospodarstvo / sobota, 10. avgust 2013 / 13:25

Zalival, ko se še dan ni naredil

Namakanje polja cvetače je Pr' Markučevih edina rešitev, da vsaj malo ublažijo posledice zadnje suše, a gospodar razmišlja: »Treba bi bilo poenostaviti zakone o vodah in narediti namakalne sisteme tud...

Gospodarstvo / sobota, 10. avgust 2013 / 13:23

Uspel v čevljarstvu

Matej Slapar iz Loma pod Storžičem je delal v razvojnem oddelku Peka, ko pa se je v Peku situacija začela slabšati, je šel na svoje. V domači hiši je uredil delavnico, z razvojem lahke in športne obut...

Kultura / sobota, 10. avgust 2013 / 13:22

Najtežje je izdelati kolo

V Muzeju Občine Šenčur je na ogled razstava miniatur kmečkih vozov, kozolcev in vrat s portali, ki jih že dvajset let izdeluje Janez Širok iz Polhovega Gradca.

Šport / sobota, 10. avgust 2013 / 13:22

V atletiki bom še nekaj časa

Še lani je 33-letni skakalec v višino Rožle Prezelj razmišljal o koncu športne kariere, danes pa se Kranjčan znova odpravlja na svetovno prvenstvo v atletiki. »Dal bom vse od sebe,« napoveduje.