Testenine z morskimi dobrotami

Testenine, nekaj zelenjave in dodatek morskih do­brot. Enostaven, a izvrsten obrok za začetek toplejših dni.

Za pripravo testenin s šparglji in dimljenim lososom potrebujemo: 400 g testenin, 200 g svežih špargljev, 200 g dimljenega lososa, 2 stroka česna, 1 pest parmezana, pol žličke bazilike, pol žličke rožmarina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Špargljem odrežemo olesenel del ter jih narežemo na krajše palčke. Česen olupimo in sesekljamo. Dimljenega lososa narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem na hitro popečemo šparglje. Pražimo še pet minut in nato dodamo lososove trakove in česen. Ko česen zadiši, primešamo še odcejene testenine. Začinimo z baziliko, origanom in poprom. Vse skupaj potresemo še s parmezanom ter prelijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo s štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi in voda vpije v testenine. Po potrebi dodatno začinimo in posolimo. Pri soljenju bodimo pazljivi, saj sta dovolj slana že losos in parmezan.

Za pripravo testenin s kozicami in brokolijem potrebujemo: 400 g testenin, 400 g odtajanih repkov kozic, 1 skodelico brokolija, 1 paradižnik, 3 stroke česna, 4 žlice limoninega soka, šopek peteršilja, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Na žlici olivnega olja z obeh strani popečemo repke kozic ter jih solimo in popramo. Pečene repke odstavimo in pokrijemo. Na isto ponev prilijemo drugo žlico olja ter dodamo na cvetke narezan brokoli, sesekljan česen in na kocke narezan paradižnik. Posolimo in popopramo ter pražimo 5–10 minut, da se brokoli zmehča. Testenine stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Odcejane testenine stresemo v ponev k brokoliju, dodamo pečene repke rakcev, nasekljan peteršilj ter prilijemo limonin sok in vodo od kuhanja testenin. Premešamo in kuhamo še minuto, da voda izhlapi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 6. september 2021 / 16:06

Spremenili parkirni režim

Mestna občina Kranj je s septembrom spremenila parkirni režim na nekaterih ulicah v Kranju.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 17. julij 2013 / 13:04

Gibonni v Kranju

Zvezda hrvaške glasbe Gibonni, ki velja za sinonim vrhunskih glasbenih dosežkov, bo v petek, 19. julija, ob 21. uri nastopil na velikem koncertu na Letnem gledališču Khislstein v Kranju. G...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 17. julij 2013 / 13:01

Še več ponudbe za turiste

V prostorih Petrovčeve hiše so odprli večji in vsebinsko bogatejši TIC Cerklje, kjer je odslej na voljo več kot 180 izdelkov in turističnih publikacij za obiskovalce občine.

Zanimivosti / sreda, 17. julij 2013 / 12:54

Pravna država na dve strani

Na planini Voje v Triglav­skem narodnem parku je pred dnevi potekalo rušenje črne gradnje štirideset let stare počitniške hišice. Ljudje se sprašujejo, kako to, da v vseh teh letih ni uspela legalizac...

Zanimivosti / sreda, 17. julij 2013 / 12:41

Razkošno cvetoči kaktus

Preddvor - »Vroči dnevi so spodbudili kaktuse k cvetenju. Tako obilno kot cveti letos, ne pomnim v vseh dvanajstih letih, kar ga imam. Resnično me je presenetil in sem ga zelo vesela,« nam...

Gospodarstvo / sreda, 17. julij 2013 / 11:53

Največjo moč imajo kupci

Ekološki kmetje pri preganjanju lažnivih prodajalcev hrane več stavijo na ozaveščenost kupcev kot pa na ostrejši nadzor.