Tudi kruh pride na mizo v različnih okusih, barvah in velikostih. / Foto: Alenka Brun

Več okusa in manj ostankov

Začenja se najokusnejši teden pomadi. Med 24. marcem in 2. aprilom bo ponovno potekal Teden restavracij, ko izbrane gostilne in restavracije po vsej Sloveniji goste razvajajo s posebnimi meniji po enotni ceni. Cena menijev bo letos 23 evrov z dodatkom za kakovost v najbolje ocenjenih restavracijah – pet evrov v restavracijah s tremi in več srčki ter dva evra v restavracijah z dvema srčkoma. Na Tednu restavracij namreč lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije – po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov (www.vivi.si). Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na omenjeni spletni strani.

Vseh sodelujočih restavracij in gostiln je letos 108, sedem jih sodeluje prvič. Pri slednjih opažajo kakovost, ki nazorno kaže napredek slovenske kulinarike. Med okoli dvajset gorenjskimi restavracijami letos prvič sodelujeta restavracija hotela Bled Rose in pa Pino Alpino iz Kranjske Gore.

V pomladnem Tednu restavracij sodelujeta tudi dve restavraciji z Michelinovo zvezdico: Restavracija Strelec in Hiša Linhart. Poudarek letošnjega tako pomladnega kot jesenskega Tedna restavracij pa je: več okusa, manj ostankov.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij: »O trajnostni naravnanosti so nas polna usta, toda zavržene hrane in odpadkov je vedno več. Teden restavracij je priložnost, da chefinje in chefi s svojimi meniji dokažejo ravno obratno. Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili. To bo sicer skromen, toda množičen prispevek Tedna restavracij naši skupni prihodnosti. V lanskem letu je Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov!«

Sprejemanje rezervacij za pomladni Teden restavracij se je začelo sicer že pred dobrim tednom, tako da je treba verjetno za tiste najbolj zaželene pohiteti, vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev pa so dostopne na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Stoto leto je naokoli

Petkov Veliki božični koncert na Brdu je bil zadnji v seriji številnih dogodkov ob letošnjem praznovanju 100-letnice Glasbene šole. Okrog dvesto nastopajočih učencev in učiteljev je navdušilo poslušal...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 11. maj 2022 / 15:53

Pijana voznika domov odpeljali svojci

Kranj – V noči na soboto so gorenjski prometni policisti obravnavali močno pijana voznika. V Kranju so se odzvali na prijavo zelo nezanesljive vožnje. Iz prometa so izločili voznika z 1 mg/l alkoho...

Gospodarstvo / sreda, 11. maj 2022 / 15:53

Deset milijonov evrov za nakup nove mehanizacije

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je 348 upravičencem dodelila 9,94 milijona evrov nepovratnih sredstev za naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo les...

Zanimivosti / sreda, 11. maj 2022 / 15:53

Vsak dan na Štefanji gori

Franc Šilar z Olševka je bil v letu dni kar 365-krat na Štefanji gori.

Bled / sreda, 11. maj 2022 / 13:52

Pritožba na gradbeno dovoljenje za obvoznico

Gradnja južne blejske obvoznice se bo ponovno zamaknila.

Slovenija / sreda, 11. maj 2022 / 13:49

Pomagajmo preživeti in živeti

Slovenska karitas je začela akcijo Pomagajmo preživeti in živeti, ki je namenjena starejšim, vključevanju trajno nezaposljivih in podpori ljudem z minimalno plačo ter nizkimi prihodki.