Tudi kruh pride na mizo v različnih okusih, barvah in velikostih. / Foto: Alenka Brun

Več okusa in manj ostankov

Začenja se najokusnejši teden pomadi. Med 24. marcem in 2. aprilom bo ponovno potekal Teden restavracij, ko izbrane gostilne in restavracije po vsej Sloveniji goste razvajajo s posebnimi meniji po enotni ceni. Cena menijev bo letos 23 evrov z dodatkom za kakovost v najbolje ocenjenih restavracijah – pet evrov v restavracijah s tremi in več srčki ter dva evra v restavracijah z dvema srčkoma. Na Tednu restavracij namreč lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije – po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov (www.vivi.si). Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na omenjeni spletni strani.

Vseh sodelujočih restavracij in gostiln je letos 108, sedem jih sodeluje prvič. Pri slednjih opažajo kakovost, ki nazorno kaže napredek slovenske kulinarike. Med okoli dvajset gorenjskimi restavracijami letos prvič sodelujeta restavracija hotela Bled Rose in pa Pino Alpino iz Kranjske Gore.

V pomladnem Tednu restavracij sodelujeta tudi dve restavraciji z Michelinovo zvezdico: Restavracija Strelec in Hiša Linhart. Poudarek letošnjega tako pomladnega kot jesenskega Tedna restavracij pa je: več okusa, manj ostankov.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij: »O trajnostni naravnanosti so nas polna usta, toda zavržene hrane in odpadkov je vedno več. Teden restavracij je priložnost, da chefinje in chefi s svojimi meniji dokažejo ravno obratno. Za govoričenje o skrbi za okolje in trajnostni razvoj je že prepozno, zdaj so potrebna le še dejanja. Skuhali bodo tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili. To bo sicer skromen, toda množičen prispevek Tedna restavracij naši skupni prihodnosti. V lanskem letu je Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov!«

Sprejemanje rezervacij za pomladni Teden restavracij se je začelo sicer že pred dobrim tednom, tako da je treba verjetno za tiste najbolj zaželene pohiteti, vse informacije o načinu rezervacije, sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev pa so dostopne na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 4. julij 2015 / 09:39

Duhovniki smo poslani ljudem

Boris Rozman s Svetja pri Medvodah bo daroval novo mašo v nedeljo ob 10. uri v župnijski cerkvi v Sori, od avgusta naprej pa bo kaplan v Železnikih.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 17. januar 2024 / 19:41

Letos prvič teden slovenske hrane

Kranj – V Sloveniji smo doslej vsak tretji petek v novembru zaznamovali dan slovenske hrane, letos bomo prvič tretji teden v novembru zaznamovali teden slovenske hrane. Pobudo za prehod iz dneva v...

Rekreacija / sreda, 17. januar 2024 / 19:40

Kolesarska avantura Balkan 2023, 12. del

Prenočili smo v hotelu v središču mesta Kirklareli. Po zajtrku smo prinesli prtljago do kombija, ki nas je spremljal na poti, in se dogovorili, da kolesarjenje začnemo čez pol ure v parku Şevket Di...

Zanimivosti / sreda, 17. januar 2024 / 19:39

Krepimo in izboljšamo ravnotežje

Ljudska univerza Tržič vabi na brezplačno delavnico z naslovom Ravnotežje, ki bo po Zoomu potekala v četrtek, 18. januarja, ob 17. uri. Mentorica bo Mir...

Slovenija / sreda, 17. januar 2024 / 19:39

Poteklo bo dvesto tisoč dokumentov

Kranj – V letu 2024 poteče veljavnost 138.901 osebnim izkaznicam in 56.752 potnim listinam. Ker je čakalna doba za izdajo nove potne listine ali osebne izkaznice v povprečju teden dni, ministrstvo...

Jezersko / sreda, 17. januar 2024 / 19:38

Na Jezerskem smučanje in drsanje

Jezersko – S Parka Jezersko so sporočili, da njihovo smučišče za začetnike Jaga baba obratuje od četrtka do nedelje, med počitnicami pa vsak dan. Na lokaciji Gostišče ob Planšarskem Jezeru obratuje...