Gneče za slastne grižljaje kar ni zmanjkalo. / Foto: Alenka Brun

Kulinarični vrhunec zime

Krvavec je v začetku tedna gostil tradicionalni smučarsko-kulinarični dogodek Gourmet Cup Ljubljana.

Krvavec – Ponovno so se na Krvavcu zbrala znana imena iz sveta slovenske kulinarike, mladi talenti slovenskih gostinskih šol, domači vinarji, dobavitelji ter ljubitelji kulinarike. Organizator pa je povabil tudi medije. Že sedmič zapored je smučarsko in kulinarično druženje Gourmet Cup Ljubljana organiziralo podjetje Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Hišo dobrih vin Koželj, ki je poskrbela za izbrano vinsko spremljavo dogodka.

Dva dni razvajanja brbončic na snegu se je začelo v ponedeljek z okusnim gourmet oziroma ljubljanskim zajtrkom, sestavljenim iz jedi, ki izhajajo iz zelenih nabavnih verig po načelu »z lokalne njive na lokalno mizo, do gosta«, ter z drugimi jedmi, ki so poskrbele za pravi odmerek energije. Sledila sta žreb in podelitev startnih številk, v kar šestih kategorijah pa so se najbolj zagreti spustili med vratci in se pomerili za najvišja mesta, ki so bila seveda nagrajena.

Sledilo je težko pričakovano gurmansko dopoldne, kjer so v vlogi mentorjev sodelovala znana domača kuharska imena, mladi kuharski talenti pa so pod njihovim budnim očesom pripravljali okusne grižljaje. Predstavilo se je sedem slovenskih šol, iz Gorenjske dve: Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled s kuharskim mojstrom Simonom Bertoncljem (Restavracija Julijana) in Srednja gostinska in turistična šola Radovljica s kuharskim mojstrom Davorjem Družincem (Hotel Astoria). Gorenjec Igor Jagodic (Restavracija Strelec) pa je bil podpisan kot mentor pri Srednji šoli za gastronomijo in turizem Ljubljana. Tako smo lahko okušali vse od postrvje ruladice, sotiranih piščančjih jetrc, divjega prašiča, ješprenja s počasi kuhanimi telečjimi lički s cimetom, klinčki in medom do počasi kuhanih svinjskih ličk v omaki in smučarske malice, ki so jo sestavljali ajdov kruh, masovnek, lardo in mikrozelenje. Od sladic – če ji lahko tako rečemo – pa je vabil mousse Prnikarjeve skute z gozdnimi sadeži, gelom mete, omako rdečega ribeza, sladoledom mlečne čokolade z rumom in espumo pehtrana. Pripravila ga je ekipa blejske šole.

Med prisotnimi smo srečali tudi nekdanjo žirantko v oddaji MasterChef Slovenija Almo Rekić in sedanjega žiranta Luka Jezerška, ki navdušenja nad okusi ni skrival; kot mentor pa je sodeloval tudi finalist enega preteklih MasterChefov Žiga Gabrovec.

Seveda pa ponedeljkov Gourmet Cup Ljubljana ne bi bil pravi smučarski dogodek, če se ne bi zaključil z nepozabno Apres Ski zabavo, ki jo je letos gostil novi objekt na krvavški Plaži, glasbeni del pa so zaupali navihani zasedbi Fehtarji.

V torek so se nekateri odločili še za edinstveno doživetje v krvavških gondolah – Gourmet večerjo na zajl. Za jedi so poskrbeli Jezerškovi, Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof in gostujoči ljubljanski kuharski mojster iz Pen klub restavracije Mojmir Šiftar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 17. marec 2020 / 13:06

Čas, ki prihaja, bo težek za vse

Marsikateri gostinec se je do konca tedna sam odločil, da bo zaprl restavracijo, gostilno, kavarno, bar. V nedeljo pa je vlada sprejela ukrep, s katerim je zaprla vse gostinske lokale. V veljavo je st...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Nogometaši Triglava Gorenjske vendarle v 2. ligi

Kranj – Potem ko je le nekaj dni pred žrebom parov za novo tekmovalno sezono vodstvo ekipe Zavrča sporočilo, da izstopajo iz slovenske nogometne drugoligaške konkurence, so na da...

Kranj / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Postavili temeljni kamen novega naselja

Včeraj je kranjski Gradbinec (del Skupine Primorje) postavil temeljni kamen nove stanovanjske soseske Planina jug (ob Qlandii).

Zanimivosti / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Anketa: Iz šolskih klopi na brezskrbne počitnice

Učenci so pred dnevi šolske torbe dokončno obesili na klin in začeli uživati v brezskrbnih počitnicah. V Kranju smo mlade povprašali, ali so zadovoljni z učnim uspehom in kako bodo preživljali proste...

Gospodarstvo / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Sprejeta uredba o fitofarmacevtskih sredstvih

Ljubljana - Kmetijski ministri Evropske unije so pod vodstvom slovenskega ministra Iztoka Jarca sprejeli uredbo o dajanju fitofarmacevtskih sredstev v promet. Dokazano kancerogen...

Zanimivosti / petek, 27. junij 2008 / 07:00

Zakaj pa ne po francosko?

Te dni bo vsaj del Kranja in Kranjčanov resnično zaživel po francosko.