Gneče za slastne grižljaje kar ni zmanjkalo. / Foto: Alenka Brun

Kulinarični vrhunec zime

Krvavec je v začetku tedna gostil tradicionalni smučarsko-kulinarični dogodek Gourmet Cup Ljubljana.

Krvavec – Ponovno so se na Krvavcu zbrala znana imena iz sveta slovenske kulinarike, mladi talenti slovenskih gostinskih šol, domači vinarji, dobavitelji ter ljubitelji kulinarike. Organizator pa je povabil tudi medije. Že sedmič zapored je smučarsko in kulinarično druženje Gourmet Cup Ljubljana organiziralo podjetje Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Hišo dobrih vin Koželj, ki je poskrbela za izbrano vinsko spremljavo dogodka.

Dva dni razvajanja brbončic na snegu se je začelo v ponedeljek z okusnim gourmet oziroma ljubljanskim zajtrkom, sestavljenim iz jedi, ki izhajajo iz zelenih nabavnih verig po načelu »z lokalne njive na lokalno mizo, do gosta«, ter z drugimi jedmi, ki so poskrbele za pravi odmerek energije. Sledila sta žreb in podelitev startnih številk, v kar šestih kategorijah pa so se najbolj zagreti spustili med vratci in se pomerili za najvišja mesta, ki so bila seveda nagrajena.

Sledilo je težko pričakovano gurmansko dopoldne, kjer so v vlogi mentorjev sodelovala znana domača kuharska imena, mladi kuharski talenti pa so pod njihovim budnim očesom pripravljali okusne grižljaje. Predstavilo se je sedem slovenskih šol, iz Gorenjske dve: Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled s kuharskim mojstrom Simonom Bertoncljem (Restavracija Julijana) in Srednja gostinska in turistična šola Radovljica s kuharskim mojstrom Davorjem Družincem (Hotel Astoria). Gorenjec Igor Jagodic (Restavracija Strelec) pa je bil podpisan kot mentor pri Srednji šoli za gastronomijo in turizem Ljubljana. Tako smo lahko okušali vse od postrvje ruladice, sotiranih piščančjih jetrc, divjega prašiča, ješprenja s počasi kuhanimi telečjimi lički s cimetom, klinčki in medom do počasi kuhanih svinjskih ličk v omaki in smučarske malice, ki so jo sestavljali ajdov kruh, masovnek, lardo in mikrozelenje. Od sladic – če ji lahko tako rečemo – pa je vabil mousse Prnikarjeve skute z gozdnimi sadeži, gelom mete, omako rdečega ribeza, sladoledom mlečne čokolade z rumom in espumo pehtrana. Pripravila ga je ekipa blejske šole.

Med prisotnimi smo srečali tudi nekdanjo žirantko v oddaji MasterChef Slovenija Almo Rekić in sedanjega žiranta Luka Jezerška, ki navdušenja nad okusi ni skrival; kot mentor pa je sodeloval tudi finalist enega preteklih MasterChefov Žiga Gabrovec.

Seveda pa ponedeljkov Gourmet Cup Ljubljana ne bi bil pravi smučarski dogodek, če se ne bi zaključil z nepozabno Apres Ski zabavo, ki jo je letos gostil novi objekt na krvavški Plaži, glasbeni del pa so zaupali navihani zasedbi Fehtarji.

V torek so se nekateri odločili še za edinstveno doživetje v krvavških gondolah – Gourmet večerjo na zajl. Za jedi so poskrbeli Jezerškovi, Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof in gostujoči ljubljanski kuharski mojster iz Pen klub restavracije Mojmir Šiftar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 17. januar 2022 / 19:01

Z vsakim se je vredno ukvarjati

Božena Kolman Finžgar, direktorica Knjižnice A. T. Linharta Radovljica, je letošnja prejemnica Čopove diplome, najvišjega priznanja za izjemne uspehe na področju knjižničarstva v državi. Prejela jo je...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / sobota, 26. april 2014 / 17:03

Inšpektorica razjezila šenčurske kmete

Včeraj so kmetje iz Vogelj, Voklega in Šenčurja s traktorji in osebnimi vozili protestno zaprli avtocestni priključek Brnik, ki ga je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) pred kratkim obno...

Žiri / sobota, 26. april 2014 / 12:35

Za popestritev letos »kontrabant«

Z današnjim slovesnim odprtjem, za kar bo poskrbel najstarejši slovenski klekljar Jože Stanonik iz Žirov, se bodo v Žireh začeli 8. Slovenski klekljarski dnevi.

Razvedrilo / sobota, 26. april 2014 / 12:22

Slovenske viže v narečju (2)

Tokrat vam predstavljamo drugi par ansamblov, ki jih je strokovna komisija izbrala med dvanajst udeležencev 14. Večera slovenskih viž v narečju. Le-ta bo potekal 30. maja zvečer v tržaški občini Zgoni...

Slovenija / sobota, 26. april 2014 / 12:21

Janković po zmagi na kongresu PS: Ostal je tisti odnos do očeta stranke

Zdi se, da je še vedno ostal tisti odnos do očeta stranke, je po zmagi na kongresu PS poudaril Zoran Janković. Člane PS je prosil, da prostor nocoj zapustijo bolj enotni. Želi si, da bi Alenka Bratuše...

Zanimivosti / sobota, 26. april 2014 / 12:12

Nogometni tuš

Derbi nogometnih tretjeligašev je bil minulo soboto na Zarici, kjer so se družabni gostitelji z vodilnim moštvom Tolmina razšli z neodločenim rezultatom, že med tekmo pa so presenečenim go...