Gneče za slastne grižljaje kar ni zmanjkalo. / Foto: Alenka Brun

Kulinarični vrhunec zime

Krvavec je v začetku tedna gostil tradicionalni smučarsko-kulinarični dogodek Gourmet Cup Ljubljana.

Krvavec – Ponovno so se na Krvavcu zbrala znana imena iz sveta slovenske kulinarike, mladi talenti slovenskih gostinskih šol, domači vinarji, dobavitelji ter ljubitelji kulinarike. Organizator pa je povabil tudi medije. Že sedmič zapored je smučarsko in kulinarično druženje Gourmet Cup Ljubljana organiziralo podjetje Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Hišo dobrih vin Koželj, ki je poskrbela za izbrano vinsko spremljavo dogodka.

Dva dni razvajanja brbončic na snegu se je začelo v ponedeljek z okusnim gourmet oziroma ljubljanskim zajtrkom, sestavljenim iz jedi, ki izhajajo iz zelenih nabavnih verig po načelu »z lokalne njive na lokalno mizo, do gosta«, ter z drugimi jedmi, ki so poskrbele za pravi odmerek energije. Sledila sta žreb in podelitev startnih številk, v kar šestih kategorijah pa so se najbolj zagreti spustili med vratci in se pomerili za najvišja mesta, ki so bila seveda nagrajena.

Sledilo je težko pričakovano gurmansko dopoldne, kjer so v vlogi mentorjev sodelovala znana domača kuharska imena, mladi kuharski talenti pa so pod njihovim budnim očesom pripravljali okusne grižljaje. Predstavilo se je sedem slovenskih šol, iz Gorenjske dve: Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled s kuharskim mojstrom Simonom Bertoncljem (Restavracija Julijana) in Srednja gostinska in turistična šola Radovljica s kuharskim mojstrom Davorjem Družincem (Hotel Astoria). Gorenjec Igor Jagodic (Restavracija Strelec) pa je bil podpisan kot mentor pri Srednji šoli za gastronomijo in turizem Ljubljana. Tako smo lahko okušali vse od postrvje ruladice, sotiranih piščančjih jetrc, divjega prašiča, ješprenja s počasi kuhanimi telečjimi lički s cimetom, klinčki in medom do počasi kuhanih svinjskih ličk v omaki in smučarske malice, ki so jo sestavljali ajdov kruh, masovnek, lardo in mikrozelenje. Od sladic – če ji lahko tako rečemo – pa je vabil mousse Prnikarjeve skute z gozdnimi sadeži, gelom mete, omako rdečega ribeza, sladoledom mlečne čokolade z rumom in espumo pehtrana. Pripravila ga je ekipa blejske šole.

Med prisotnimi smo srečali tudi nekdanjo žirantko v oddaji MasterChef Slovenija Almo Rekić in sedanjega žiranta Luka Jezerška, ki navdušenja nad okusi ni skrival; kot mentor pa je sodeloval tudi finalist enega preteklih MasterChefov Žiga Gabrovec.

Seveda pa ponedeljkov Gourmet Cup Ljubljana ne bi bil pravi smučarski dogodek, če se ne bi zaključil z nepozabno Apres Ski zabavo, ki jo je letos gostil novi objekt na krvavški Plaži, glasbeni del pa so zaupali navihani zasedbi Fehtarji.

V torek so se nekateri odločili še za edinstveno doživetje v krvavških gondolah – Gourmet večerjo na zajl. Za jedi so poskrbeli Jezerškovi, Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof in gostujoči ljubljanski kuharski mojster iz Pen klub restavracije Mojmir Šiftar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / petek, 8. november 2019 / 18:37

O življenju in dosežkih Tomaža Humarja

Gorenja vas – Ob desetletnici smrti alpinista Tomaža Humarja bodo v Planinskem društvu Gorenja vas v nedeljo, 10. novembra, ob 17. uri pripravili predavanje z naslovom Pa samo plezat sem hotu. Spom...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 27. september 2011 / 07:00

Predsednik sprejel zlate maturante

Brdo - Predsednik republike Danilo Türk je včeraj na Brdu priredil sprejem za zlate maturante, ki so na maturi dosegli vse možne točke. Med šestnajstimi maturanti, ki so zbrali v...

Gospodarstvo / torek, 27. september 2011 / 07:00

Izdali še trinajst tisoč dohodninskih odločb

Ljubljana - Davčna uprava je v minulih dneh na naslove zavezancev poslala še 12.981 odločb o odmeri dohodnine za leto 2010. Prejeli so jih zavezanci, ki so vložili ugovor zoper i...

Gospodarstvo / torek, 27. september 2011 / 07:00

Do konca leta objavljenih še štirinajst razpisov

Ljubljana - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo do konca leta objavilo še štirinajst javnih razpisov za ukrepe iz programa razvoja podeželja. Oktobra naj bi obja...

Zanimivosti / torek, 27. september 2011 / 07:00

Razstava ob devetdesetletnici Klinike Golnik

Kranj - Pred kratkim so v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik gostili štiriindvajset gorenjskih umetnikov, ki so v treh dneh ustvarjali umetniška dela. Od...

GG Plus / torek, 27. september 2011 / 07:00

Nove zasaditve grobov

Ideje za ureditve grobov se spreminjajo iz leta v leto. Poletno cvetje je treba zamenjati, če imate zasajene vedno zelene iglavce, jih je potrebno obrezati, da ne prerastejo okvirov.