Limonina pita

Limonina pita ali mnogim znana tudi kot bela pita je sestavljenka iz krhkega testa in osvežilne limonine kreme. Čeprav vsebuje samo preproste sestavine in ne zahteva dolgotrajne priprave, navduši tako z okusom kot tudi z videzom.

Za pripravo limonine pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 1 pecilni prašek, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 jajci, lupinico ene limone, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice mleka; za kremo: 1 liter mleka, 8 žlic ostre moke, 200 g sladkorja, 2 vaniljevega sladkorja, sok dveh limon, lupinico dveh limon, 250 g masla.

Priprava testa: Skupaj zmešamo vse sestavine in zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik. Po tem času ga razdelimo na tri enake dele ter vsak del razvaljamo v tanek pravokotnik (približno 3 mm debelo) ter ga prestavimo na pekač. Pomagamo si lahko tako, da testo valjamo med dvema listoma peki papirja. Vsak del testa pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 10 minut oz. do zlatorumene barve.

Priprava kreme: Skupaj zmešamo moko in pol litra mleka v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo ter vanj raztopimo sladkor in vaniljev sladkor. V vrelo mleko vlijemo mešanico moke z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da se vse skupaj zgosti. Nato pokrijemo s folijo za živilo, tako da se folija dotika zgornje plasti. Posebej stepemo maslo, sok limone in limonino lupinico. Nato v to zmes dodamo še ohlajeno kremo iz mleka in moke. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.

Sestavljanje pite: Vzamemo plast testa in jo enakomerno premažemo z eno tretjino kreme. Nanj položimo drugo plast testa in ponovno premažemo z dvema tretjinama kreme. Enako ponovimo še s tretjim delom testa in preostankom kreme. Pito postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi, ter jo nato narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Domači kruh iz krušne peči

Nekoč so gospodinje pekle poprtnjak in ga po treh tednih razdelile med družino in živali. Danes gospodinje pečejo sadni božični kruh.

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 07:00

Kriminal

Prijeli tri vlomilce Jesenice - Jeseniški policisti in kriminalisti so prijeli tri domnevne vlomilce. Dvajsetletnega Jeseničana utemeljeno sumijo, da...

Kronika / / 07:00

Krivca za onesnaženje še iščejo

Oljni madež, ki se je konec marca pojavil na Bohinjskem jezeru, si je pred dnevi ogledala tudi okoljska inšpektorica.

Kronika / / 07:00

Na železniški postaji iztekla nevarna snov

Kranj – Ob 130-letnici organiziranega gasilstva in 50-letnici poklicne gasilske enote v Kranju so v soboto na kranjski železniški postaji izvedli vajo posredovanja v primeru izte...

Zanimivosti / / 07:00

V Pirničah trklali pirhe, na Kokrici so jih sekali

Sp. Pirniče – Običaj trklanja pirhov ohranjajo tudi v Pirničah pri Medvodah. Tamkajšnje turistično društvo je na velikonočno nedeljo organiziralo odprto prvenstvo v trklanju pirh...

Škofja Loka / / 07:00

Tudi Karitas ima vse več prosilcev

Razdelili so za četrtino več prehrambenih paketov kot lani v tem času.