Limonina pita

Limonina pita ali mnogim znana tudi kot bela pita je sestavljenka iz krhkega testa in osvežilne limonine kreme. Čeprav vsebuje samo preproste sestavine in ne zahteva dolgotrajne priprave, navduši tako z okusom kot tudi z videzom.

Za pripravo limonine pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 1 pecilni prašek, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 jajci, lupinico ene limone, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice mleka; za kremo: 1 liter mleka, 8 žlic ostre moke, 200 g sladkorja, 2 vaniljevega sladkorja, sok dveh limon, lupinico dveh limon, 250 g masla.

Priprava testa: Skupaj zmešamo vse sestavine in zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik. Po tem času ga razdelimo na tri enake dele ter vsak del razvaljamo v tanek pravokotnik (približno 3 mm debelo) ter ga prestavimo na pekač. Pomagamo si lahko tako, da testo valjamo med dvema listoma peki papirja. Vsak del testa pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 10 minut oz. do zlatorumene barve.

Priprava kreme: Skupaj zmešamo moko in pol litra mleka v gladko zmes. Preostalo mleko zavremo ter vanj raztopimo sladkor in vaniljev sladkor. V vrelo mleko vlijemo mešanico moke z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da se vse skupaj zgosti. Nato pokrijemo s folijo za živilo, tako da se folija dotika zgornje plasti. Posebej stepemo maslo, sok limone in limonino lupinico. Nato v to zmes dodamo še ohlajeno kremo iz mleka in moke. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.

Sestavljanje pite: Vzamemo plast testa in jo enakomerno premažemo z eno tretjino kreme. Nanj položimo drugo plast testa in ponovno premažemo z dvema tretjinama kreme. Enako ponovimo še s tretjim delom testa in preostankom kreme. Pito postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi, ter jo nato narežemo na kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 9. avgust 2017 / 11:15

Prevc testira novo opremo

»Seveda bi nam ustrezalo, če bi Peter Prevc ostal na naših smučeh, pomembno pa je, da se bo zase dobro odločil,« pravi Peter Slatnar, direktor podjetja Slatnar, kjer so v enem letu izdelali več kot ti...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 2. marec 2023 / 20:10

Povezani do sredstev za razvoj

Prejšnji teden so za obdobje štirih let ustanovili Lokalno akcijsko skupino Zgornja Gorenjska, katere namen je povezovanje sedmih gorenjskih občin v skupnih projektih s ciljem zagotavljanja evropskih...

Preddvor / četrtek, 2. marec 2023 / 20:07

Srno odstranili po dveh dneh

Ob cesti Spodnja Bela–Bobovek je prejšnji teden tik pred Spodnjo Belo povožena srna ležala dva dneva, kar je zmotilo mnoge krajane in mimovozeče voznike. Pristojne službe smo povprašali, zakaj je traj...

Zanimivosti / četrtek, 2. marec 2023 / 20:04

Poročni Za vedno za grajskimi zidovi

Že ves februar, mesec ljubezni, pa vse do konca marca gosti Galerija Stolp na Blejskem gradu razstavo Za vedno.

Rekreacija / četrtek, 2. marec 2023 / 20:02

Razgledno krpljanje

Koren/Monte Corona/Kronalpe (1815 m n. m.) – Mokrine so v zimskem obdobju znane predvsem kot smučišče. Ljubitelji gorskega sveta lahko uživamo snežno belo pravljico s krpljami.

Zanimivosti / četrtek, 2. marec 2023 / 19:58

Izdelovali rože iz krep papirja

Cerklje – Društvo Kmečkih žena in deklet Gorenjski nagelj Cerklje - Šenčur, ki ga vodi Andreja Bogataj, je minulo soboto skupaj z Družinskim in mladinskim centrom (DMC) Cerklje v prostorih DMC prip...