Udeležence okrogle mize je nagovorila tudi Dubravka Kalin, v. d. direktorice direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu.

Primerna plača je osnova

Razmere v gostinstvu in turizmu so se v zadnjih petih, desetih letih korenito spremenile. Z vidika zaposlenih zagotovo na bolje, tako glede plačila in možnosti napredovanj kot delovnega časa.

Radovljica – Da so se razmere v gostinstvu in turizmu spremenile, in to na bolje, je bilo enotno sporočilo treh gorenjskih mojstrov svojega poklica: Uroša Štefelina, kuharskega mojstra z Michelinovo zvezdico nagrajene Hiše Linhart v Radovljici, Marka Korena, skrbnika vinske kleti v Vili Planinka na Jezerskem, in Gregorja Šilca, direktorja in kolesarskega vodnika v agenciji Hike & Bike v Bohinju.

Izkušnje iz prve roke

»Prav je, da vam iz prve roke predstavimo, kaj delamo, kako delamo, kaj je v našem poklicu mogoče doseči in kako se v tem poklicu lahko imaš, tako na osebni ravni kot ekonomsko,« so nagovorili udeležence okrogle mize z naslovom Ustvarjamo doživetja.

Na njej so svetovalnim delavcem in vodstvom zgornjegorenjskih osnovnih šol želeli predstaviti raznolikost, atraktivnost in izzive gostinsko-turističnih poklicev.

Že dijaki so tudi sodelavci

Kot je povedal Uroš Štefelin. je sam začel v popolnoma drugačnih razmerah. »Ko sem vstopil v delovni proces, so me uporabili za čisto vse, danes dijake, ki pridejo k nam, že od prvega dne tretiramo kot sodelavce in jih poskušamo čim več naučiti. Naš interes je, da nam bodo lahko čim prej res koristno pomagali in nato nekoč stopili na naše mesto. Sodelavcem moramo omogočiti takšne pogoje dela, da bodo zadovoljni, saj so le tako lahko tudi kreativni. Zadovoljen pa je delavec takrat, ko ima možnost izobraževanja, napredovanja upravljanja s svojim časom. Primerna plača ne sme biti glavni dejavnik pri odločanju za določeno delo, temveč samoumevna osnova,« je še poudaril.

Uživa v svojem poklicu

Marko Koren iz Zasipa pri Bledu izhaja iz okolja, ki je bilo vedno tesno povezano s turizmom. Kot zelo mlad se je zato tudi sam preizkusil v gostinstvu in ugotovil, da je to poklic, ki ga želi opravljati vse življenje.

Sredi bogate profesionalne kariere je pred nekaj leti je sprejel povabilo v Vilo Planinka na Jezerskem, kjer je skrbnika vinske kleti. Tudi Koren poudarja, da uživa v svojem poklicu, in žal mu je, da ga javnost prepogosto ne prepozna kot zanimivega in privlačnega.

»Je pa res, da moramo pomesti pred svojim pragom in se pač potruditi, da ustvarimo delovno okolje, ki bo privlačno tudi za mlade generacije.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. oktober 2007 / 07:00

Prostor jih že omejuje

Minuli konec tedna je bil v Komendi kmetijsko podjetniški sejem, na katerem so zaradi prostorske stiske morali zavrniti nekaj razstavljavcev. Občina je že začela z odkupom zemljišč za preselitev hipod...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 26. maj 2013 / 00:56

Zabojnike bodo čistili pogosteje

Komunala Kranj je konec lanskega leta vendarle pridobila svoje smetarsko vozilo, ki omogoča tudi čiščenje zabojnikov, zato obljubljajo, da bodo zabojnike za biološke odpadke odslej prali pogosteje.

Razvedrilo / nedelja, 26. maj 2013 / 00:47

Ste videli lesenega konja?

Legenda je lik iz virtualnega sveta, ki je tudi realen. Spremlja Grke, ki s trojanskim konjem potujejo po Sloveniji in na ulicah mest iščejo rešitev za svojo opisno legendo. Sprašujejo pa tudi po lepi...

GG Plus / nedelja, 26. maj 2013 / 00:36

Viski in vodka izpod Blegoša

Miha Primožič iz Čabrač je bil na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij znova nagrajen za blisky, ki je že v postopku zaščite za slovenski viski, zlato priznanje pa je prejel tudi za pšenično žganje o...

Zanimivosti / nedelja, 26. maj 2013 / 00:34

Bolniki z luskavico se zavzemajo za enakovreden način obravnave

V Kranju je pred kratkim potekala akcija ozaveščanja o luskavici, ki jo je organiziralo Društvo psoriatikov Slovenije.

Kronika / sobota, 25. maj 2013 / 07:00

Na ukradenih posodah je eksploziv

Kamnik - Policijsko upravo Ljubljana so v četrtek dopoldne obvestili o tatvini predmetov in barvnih kovin iz podjetja na območju Kamnika, ki so jo neznani storilci izvršili od 15. maja do...