Udeležence okrogle mize je nagovorila tudi Dubravka Kalin, v. d. direktorice direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu.

Primerna plača je osnova

Razmere v gostinstvu in turizmu so se v zadnjih petih, desetih letih korenito spremenile. Z vidika zaposlenih zagotovo na bolje, tako glede plačila in možnosti napredovanj kot delovnega časa.

Radovljica – Da so se razmere v gostinstvu in turizmu spremenile, in to na bolje, je bilo enotno sporočilo treh gorenjskih mojstrov svojega poklica: Uroša Štefelina, kuharskega mojstra z Michelinovo zvezdico nagrajene Hiše Linhart v Radovljici, Marka Korena, skrbnika vinske kleti v Vili Planinka na Jezerskem, in Gregorja Šilca, direktorja in kolesarskega vodnika v agenciji Hike & Bike v Bohinju.

Izkušnje iz prve roke

»Prav je, da vam iz prve roke predstavimo, kaj delamo, kako delamo, kaj je v našem poklicu mogoče doseči in kako se v tem poklicu lahko imaš, tako na osebni ravni kot ekonomsko,« so nagovorili udeležence okrogle mize z naslovom Ustvarjamo doživetja.

Na njej so svetovalnim delavcem in vodstvom zgornjegorenjskih osnovnih šol želeli predstaviti raznolikost, atraktivnost in izzive gostinsko-turističnih poklicev.

Že dijaki so tudi sodelavci

Kot je povedal Uroš Štefelin. je sam začel v popolnoma drugačnih razmerah. »Ko sem vstopil v delovni proces, so me uporabili za čisto vse, danes dijake, ki pridejo k nam, že od prvega dne tretiramo kot sodelavce in jih poskušamo čim več naučiti. Naš interes je, da nam bodo lahko čim prej res koristno pomagali in nato nekoč stopili na naše mesto. Sodelavcem moramo omogočiti takšne pogoje dela, da bodo zadovoljni, saj so le tako lahko tudi kreativni. Zadovoljen pa je delavec takrat, ko ima možnost izobraževanja, napredovanja upravljanja s svojim časom. Primerna plača ne sme biti glavni dejavnik pri odločanju za določeno delo, temveč samoumevna osnova,« je še poudaril.

Uživa v svojem poklicu

Marko Koren iz Zasipa pri Bledu izhaja iz okolja, ki je bilo vedno tesno povezano s turizmom. Kot zelo mlad se je zato tudi sam preizkusil v gostinstvu in ugotovil, da je to poklic, ki ga želi opravljati vse življenje.

Sredi bogate profesionalne kariere je pred nekaj leti je sprejel povabilo v Vilo Planinka na Jezerskem, kjer je skrbnika vinske kleti. Tudi Koren poudarja, da uživa v svojem poklicu, in žal mu je, da ga javnost prepogosto ne prepozna kot zanimivega in privlačnega.

»Je pa res, da moramo pomesti pred svojim pragom in se pač potruditi, da ustvarimo delovno okolje, ki bo privlačno tudi za mlade generacije.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 22. maj 2014 / 12:24

Prvi uspehi tekmovalcev v bocci

Kamnik – Člani tekmovalne ekipe v bocci kranjskega društva Panta Rei so se prvič udeležili ligaškega tekmovanja v dvoranskem balinanju za invalide. Med štirinajstimi tekmovalci so dosegli odlične r...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Peugeot RC Z bo resničen

Peugeot je najavil serijsko proizvodnjo konceptnega avtomobila RC Z, ki bo del strategije za načrtovano okrepitev prodajne ponudbe.

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Fiat najmanj obremenjuje okolje

Znamka Fiat je med desetimi največjimi evropskimi proizvajalci avtomobilov pri svojih modelih, prodanih v letu 2007, zabeležila najnižjo povprečno emisijo ogljikovega dioksida in sicer 137,3 grama na...

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Prvi bokserski dizel na svetu

Japonski Subaru, ki že dolga leta vztraja pri simetričnem štirikolesnem pogonu in bencinskih bokserskih motorjih, je prvič v svoji zgodovini predstavil dizelski motor.

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Audi Q5 pripravljen na naskok

Nemški Audi bo ob koncu poletja oziroma v začetku jeseni poslal na ceste svoj drugi model v razredu športnih terencev.

Splošno / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Dolgoletna zgodba o uspehu

Šestdeset uspešnih let Porschejevih športnih štirikolesnikov, ki so z velikimi črkami zaznamovali avtomobilsko zgodovino.