Doroteja Brgant / Foto: Tina Dokl

Leto 2022 si bomo zapomnili po ...

Po čem si bomo zapomnili leto 2022, kaj si želimo v naslednjem letu in kako bomo praznovali?

Breznica – Doroteja Brgant iz Smokuča si bo leto 2022 zapomnila po tem, da je dobila prvo zaposlitev. "Nisem več študentka," je dejala. Praznike bo preživela v krogu družine in prijateljev, ki jih bo obdarila z darili uporabne vrednosti. "Za ta namen običajno porabim od dvajset do petdeset evrov," je povedala in še dodala: "Glede na to, da sem učiteljica in bom med poletjem prosta, bom najverjetneje šla na kakšno daljše potovanje."

Plaketa Občine Žirovnica pa je tista, ki je najbolj zaznamovala leto Brigite Mrak iz Zabreznice. Tudi ona bo praznovala v krogu družine in prijateljev. "Vsako leto se zberemo na domu enega od sosedov, vsak od nas nekaj skuha ali speče in tako skupaj stopimo v novo leto," je pojasnila Mrakova, ki si v novem letu želi predvsem zdravja. "Vselej obdarujem svoje bližnje, teh je sicer kar veliko, darila pa izdelam sama, ena izmed vnukinj si je letos zaželela pletene nogavice," je še dodala.

Christian Janjac iz Novega mesta je letos spoznal dekle iz Breznice, zato več časa preživi na Gorenjskem. "Oba sva študenta drugega letnika magisterija, zato si želiva, da bi drugo leto uspešno sklenila študij, dobila službo in primerno stanovanje," je povedal Janjac, ki je poleg dekleta spoznal tudi veliko novih prijateljev. "Za silvestrovo sem najraje doma, v krogu najbližjih, na toplem. V preteklosti sem bil tudi v tujini, kjer smo silvestrovali na prostem, a sem spoznal, da mi gneča in mraz ne odgovarjata," je dodal. V njihovi družini večja darila prinese Božiček. "Imamo navado skrivnega Božička, vsak izžreba osebo in ji kupi darilo v vrednosti do dvajset evrov."

Beno Zima, ki se je pred devetimi leti iz Žirovnice preselil v Šentjur, si želi, da bi nekoč svoj dom zopet našel na Gorenjskem. "Tu je namreč najlepše," je poudaril Zima, ki je letos razširil nabor svojih aktivnosti na turno smučanje in zimsko pohodništvo. "Želim si, da bi bilo novo leto mirnejše, da bi se ritem upočasnil in da bi bilo zopet tako kot pred epidemijo," je dejal. Z dekletom bosta novo leto dočakala na slovenski obali. "Lani sva prvič pripravila mehiške takitose in mislim, da bodo postali najina tradicionalna silvestrska večerja." Tudi pri njem se obdarujejo ob Božiču. "Izdelan imamo cel sistem obdarovanja, izžrebamo osebo, pripravljeno imamo tabelo, v katero vnašamo svoje želje in nam služi kot vir idej za obdarovanje. Darila nam sicer prinese tudi Miklavž, zanje pa po tradiciji vselej poskrbi naša stara mama," je še povedal Zima.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Delo in rekreacija

SSangyong actyon sports se uvršča med terenske poltovornjake.

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 1. maj 2016 / 14:48

Že tretji razpis za koncesionarja

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo ponovni javni poziv za podelitev začasne koncesije za izvajanje dimnikarskih storitev na območju Žirov.

GG Plus / nedelja, 1. maj 2016 / 14:41

Prvi slovenski fotograf s pulitzerjem

Srdjan Živulović se nad fotografiranjem navdušuje od trinajstega leta, ko mu je oče kupil prvi fotoaparat. Leta 1992 se je podal na samostojno pot in delovati je začela Foto agencija Bobo. Pred kratki...

Kronika / nedelja, 1. maj 2016 / 14:40

Vinjen voznik povzročil nesrečo

Lesce – Radovljiški policisti so v ponedeljek okoli 18.20 obravnavali prometno nesrečo v Lescah, ki jo je zaradi neupoštevanja pravil prednosti povzročil vinjeni voznik osebnega vozila. Alkotest je...

Kultura / nedelja, 1. maj 2016 / 14:39

Vsi pridemo na vrsto

Špela Gale, vizualna umetnica iz Kranja, je v galeriji Mahlerca v kranjski Layerjevi hiši predstavila serijo slikarskih del, poimenovano Tudi ti prideš na vrsto.

Šport / nedelja, 1. maj 2016 / 14:38

Jaka znova zmagovalec

Kranj – Ekipa starejših mladincev Save na čelu z Matejem Staretom v postavi Jaka Primožič, Nik Čemažar, Luka Eržen, Filip Kvasina, Miha Zupan in Matic Katrašnik je nastopila na 62. izvedbi dirke Co...